Táto liata buchta s citrónovým krémom je môj tajný tromf. Keď chcem rýchly a vláčny koláč, vždy siahnem po tomto recepte. Príprava je blesková. Unikátny je v tom, že krém sa vkladá medzi dve vrstvy cesta. Vďaka tomu ostane koláč krásne šťavnatý.
Celý trik spočíva v krátkom predpečení spodnej vrstvy. Je to skvelý spôsob, ako spotrebovať citróny. Zvládnete tento jednoduchý postup aj vy?
Ako správne pripraviť liatu buchtu s krémom?
Najprv uvarte hustý citrónový krém. Potom vylejte polovicu liateho cesta a krátko ho predpečte. Následne naň natrite krém, zakryte ho zvyškom cesta a dopečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia/varenia: 35 minút
- Počet porcií: 12 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 310 kcal/porcia
- Trend: Rýchly
Potrebujeme
Citrónový krém
- 1 ks vaječný žĺtok
- 50 g kryštálového cukru
- 40 g kukuričného škrobu
- 1 ks šťava z citróna
- 1 ks kôra z citróna (chemicky neošetreného)
- 300 ml mlieka
Cesto
- 3 ks vajcia
- 1 štipka soli
- 15 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 150 g kryštálového cukru
- 150 ml slnečnicového oleja
- 150 ml mlieka
- 300 g hladkej alebo polohrubej múky
- 15 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
Zdobenie
- marhuľový džem (na potretie)
- strúhaný kokos (na posypanie)
Postup prípravy
- Najprv pripravte krém. V rajnici zmiešajte žĺtok, cukor, škrob a citrónovú šťavu.
- Pridajte kôru a mlieko. Zmes varte na miernom ohni.
- Miešajte asi 2–3 minúty, kým krém viditeľne nezhustne.
- Krém odstavte z tepla. Zakryte ho fóliou.
- Fólia sa musí dotýkať povrchu. Nevytvorí sa tak koža.
- Nechajte krém úplne vychladnúť. Medzitým si pripravte cesto.
- Rúru predhrejte na 175 °C. Pripravte si tortovú formu (cca 26 cm) alebo menší plech (25×35 cm). Vysteľte ho papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia so soľou. Pridajte oba cukre.
- Postupne prilejte olej a mlieko. Krátko prešľahajte.
- V inej miske zmiešajte múku s kypriacim práškom. Múku preosejte, cesto bude nadýchanejšie.
- Sypkú zmes zapracujte do tekutej. Vznikne hladké liate cesto.
- Polovicu cesta vylejte do pripravenej formy.
- Pečte v predhriatej rúre 15 minút. Korpus by mal byť zľahka spevnený.
- Korpus vyberte. Opatrne naň natrite celý vychladnutý citrónový krém.
- Na krém rovnomerne rozotrite zvyšnú polovicu cesta.
- Vráťte do rúry. Pečte ďalších 15–20 minút.
- Skontrolujte prepečenie špajdľou. Musí vyjsť suchá.
- Upečenú buchtu nechajte vychladnúť. Potrite ju tenkou vrstvou džemu.
- Nakoniec ju husto posypte strúhaným kokosom.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na krém bez hrudiek? Škrob vždy najprv rozmiešajte v troche mlieka alebo citrónovej šťavy. Až potom ho vlejte do zvyšného mlieka.
- Ako natrieť cesto na krém? Druhá vrstva cesta sa natiera ťažšie. Cesto si naberajte lyžicou. Kladte kôpky tesne vedľa seba a až potom ich zľahka rozotrite.
Jednoduché variácie
- Limetkový krém: Namiesto citróna použite rovnaké množstvo limetkovej šťavy a kôry. Chuť bude exotickejšia.
- Poleva: Namiesto džemu a kokosu môžete buchtu poliať bielou čokoládou alebo citrónovou polevou (práškový cukor a šťava).
Výsledkom je svieži, vláčny koláč ku káve. Milujem tú kombináciu kyslého krému a sladkého kokosu.
Recept vychádza z verzie od Recette rapide sucrée, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.