Search

Jednoduchá liata buchta s citrónovým krémom: Pečieme ju nadvakrát, výsledok je úžasne vláčny

Liata buchta s citrónovým krémom
Liata buchta s citrónovým krémom

Obsah receptu

Publikované: 16. septembra 2025, 10:29

Táto liata buchta s citrónovým krémom je môj tajný tromf. Keď chcem rýchly a vláčny koláč, vždy siahnem po tomto recepte. Príprava je blesková. Unikátny je v tom, že krém sa vkladá medzi dve vrstvy cesta. Vďaka tomu ostane koláč krásne šťavnatý.

Celý trik spočíva v krátkom predpečení spodnej vrstvy. Je to skvelý spôsob, ako spotrebovať citróny. Zvládnete tento jednoduchý postup aj vy?

Ako správne pripraviť liatu buchtu s krémom?

Najprv uvarte hustý citrónový krém. Potom vylejte polovicu liateho cesta a krátko ho predpečte. Následne naň natrite krém, zakryte ho zvyškom cesta a dopečte dozlatista.


Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia/varenia: 35 minút
  • Počet porcií: 12 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 310 kcal/porcia
  • Trend: Rýchly

Potrebujeme

Citrónový krém

  • 1 ks vaječný žĺtok
  • 50 g kryštálového cukru
  • 40 g kukuričného škrobu
  • 1 ks šťava z citróna
  • 1 ks kôra z citróna (chemicky neošetreného)
  • 300 ml mlieka

Cesto

  • 3 ks vajcia
  • 1 štipka soli
  • 15 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 ml slnečnicového oleja
  • 150 ml mlieka
  • 300 g hladkej alebo polohrubej múky
  • 15 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)

Zdobenie

  • marhuľový džem (na potretie)
  • strúhaný kokos (na posypanie)

Postup prípravy

  1. Najprv pripravte krém. V rajnici zmiešajte žĺtok, cukor, škrob a citrónovú šťavu.
  2. Pridajte kôru a mlieko. Zmes varte na miernom ohni.
  3. Miešajte asi 2–3 minúty, kým krém viditeľne nezhustne.
  4. Krém odstavte z tepla. Zakryte ho fóliou.
  5. Fólia sa musí dotýkať povrchu. Nevytvorí sa tak koža.
  6. Nechajte krém úplne vychladnúť. Medzitým si pripravte cesto.
  7. Rúru predhrejte na 175 °C. Pripravte si tortovú formu (cca 26 cm) alebo menší plech (25×35 cm). Vysteľte ho papierom na pečenie.
  8. Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia so soľou. Pridajte oba cukre.
  9. Postupne prilejte olej a mlieko. Krátko prešľahajte.
  10. V inej miske zmiešajte múku s kypriacim práškom. Múku preosejte, cesto bude nadýchanejšie.
  11. Sypkú zmes zapracujte do tekutej. Vznikne hladké liate cesto.
  12. Polovicu cesta vylejte do pripravenej formy.
  13. Pečte v predhriatej rúre 15 minút. Korpus by mal byť zľahka spevnený.
  14. Korpus vyberte. Opatrne naň natrite celý vychladnutý citrónový krém.
  15. Na krém rovnomerne rozotrite zvyšnú polovicu cesta.
  16. Vráťte do rúry. Pečte ďalších 15–20 minút.
  17. Skontrolujte prepečenie špajdľou. Musí vyjsť suchá.
  18. Upečenú buchtu nechajte vychladnúť. Potrite ju tenkou vrstvou džemu.
  19. Nakoniec ju husto posypte strúhaným kokosom.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na krém bez hrudiek? Škrob vždy najprv rozmiešajte v troche mlieka alebo citrónovej šťavy. Až potom ho vlejte do zvyšného mlieka.
  2. Ako natrieť cesto na krém? Druhá vrstva cesta sa natiera ťažšie. Cesto si naberajte lyžicou. Kladte kôpky tesne vedľa seba a až potom ich zľahka rozotrite.

Jednoduché variácie

  1. Limetkový krém: Namiesto citróna použite rovnaké množstvo limetkovej šťavy a kôry. Chuť bude exotickejšia.
  2. Poleva: Namiesto džemu a kokosu môžete buchtu poliať bielou čokoládou alebo citrónovou polevou (práškový cukor a šťava).

Výsledkom je svieži, vláčny koláč ku káve. Milujem tú kombináciu kyslého krému a sladkého kokosu.

Recept vychádza z verzie od Recette rapide sucrée, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty