Táto liata buchta s citrónovým krémom je môj tajný tromf. Keď chcem rýchly a vláčny koláč, vždy siahnem po tomto recepte. Príprava je blesková. Unikátny je v tom, že krém sa vkladá medzi dve vrstvy cesta. Vďaka tomu ostane koláč krásne šťavnatý.
1. Najprv pripravte krém. V rajnici zmiešajte žĺtok, cukor, škrob a citrónovú šťavu.
2. Pridajte kôru a mlieko. Zmes varte na miernom ohni.
3. Miešajte asi 2–3 minúty, kým krém viditeľne nezhustne.
4. Krém odstavte z tepla. Zakryte ho fóliou.
5. Fólia sa musí dotýkať povrchu. Nevytvorí sa tak koža.
6. Nechajte krém úplne vychladnúť. Medzitým si pripravte cesto.
7. Rúru predhrejte na 175 °C. Pripravte si tortovú formu (cca 26 cm) alebo menší plech (25x35 cm). Vysteľte ho papierom na pečenie.
8. Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia so soľou. Pridajte oba cukre.
9. Postupne prilejte olej a mlieko. Krátko prešľahajte.
10. V inej miske zmiešajte múku s kypriacim práškom. Múku preosejte, cesto bude nadýchanejšie.
11. Sypkú zmes zapracujte do tekutej. Vznikne hladké liate cesto.
12. Polovicu cesta vylejte do pripravenej formy.
13. Pečte v predhriatej rúre 15 minút. Korpus by mal byť zľahka spevnený.
14. Korpus vyberte. Opatrne naň natrite celý vychladnutý citrónový krém.
15. Na krém rovnomerne rozotrite zvyšnú polovicu cesta.
16. Vráťte do rúry. Pečte ďalších 15–20 minút.
17. Skontrolujte prepečenie špajdľou. Musí vyjsť suchá.
18. Upečenú buchtu nechajte vychladnúť. Potrite ju tenkou vrstvou džemu.
19. Nakoniec ju husto posypte strúhaným kokosom.
Poznámky
1. Ako na krém bez hrudiek? Škrob vždy najprv rozmiešajte v troche mlieka alebo citrónovej šťavy. Až potom ho vlejte do zvyšného mlieka.2. Ako natrieť cesto na krém? Druhá vrstva cesta sa natiera ťažšie. Cesto si naberajte lyžicou. Kladte kôpky tesne vedľa seba a až potom ich zľahka rozotrite.