Search

Jahodové obláčikové rezy ako z luxusnej cukrárne: Tento recept vyzerá zložito, no nie je

Jahodové obláčikové rezy
Jahodové obláčikové rezy

Obsah receptu

Publikované: 14. októbra 2025, 16:44

Tento zákusok je moja srdcovka na všetky letné oslavy. Vyzerá ako majstrovské dielo z najlepšej cukrárne, no nenechajte sa odradiť. Hoci má štyri vrstvy – krehké cesto, jahodové želé, jemný smotanový krém a chrumkavú bezé pusinku na vrchu – jeho príprava je jednoduchšia, ako sa zdá.

Každá vrstva je chuťový zážitok a spolu tvoria dokonalú harmóniu. Výsledok je ľahký, svieži a garantujem vám, že ním ohúrite každú návštevu. Poďme si spolu ukázať, že tento luxusný zákusok zvládnete pripraviť aj vy.

Ako pripraviť jahodové obláčikové rezy?

Na upečený krehký korpus navrstvite stuhnutú jahodovú želatínu. Na ňu natrite krém z mascarpone a šľahačky. Nechajte poriadne stuhnúť a na vrch položte zvlášť upečenú a vychladnutú bezé placku.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 40 min (+ chladenie)
  • Čas pečenia: cca 95 min
  • Čas chladenia: min. 8 hodín
  • Počet porcií: cca 20 rezov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/rez
  • Trend: Zákusok na oslavu

Potrebujeme

pre plech s rozmermi 25×35 cm

Krehké cesto:

  • 190 g hladkej múky
  • 120 g studeného masla
  • 40 g práškového cukru
  • 3 ks vaječných žĺtkov
  • 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Snehová bezé placka:

  • 4 ks vaječných bielkov (izbovej teploty)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového alebo smotanového pudingu (prášok, bez cukru)
  • 30 g mandľových lupienkov

Jahodová želatína:

  • 600 g čerstvých alebo mrazených jahôd
  • 3 balíčky jahodovej želatíny (každá na 500 ml)
  • 900 ml horúcej vody

Smotanový krém:

  • 500 ml smotany na šľahanie (min. 33 %, dobre vychladená)
  • 250 g mascarpone (dobre vychladené)
  • 3 PL práškového cukru
  • 1 balíček stužovača šľahačky

Postup prípravy

Príprava krehkého cesta:

  1. Do misy preosejte múku s práškovým cukrom a kypriacim práškom. Pridajte na kocky nakrájané studené maslo a prstami rýchlo vytvorte mrveničku.
  2. Pridajte žĺtky a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a vložte na 40 minút do chladničky.
  3. Rúru predhrejte na 190 °C. Vychladené cesto roztlačte alebo vyvaľkajte na plech (25×35 cm) vystlaný papierom na pečenie. Dno popichajte vidličkou.
  4. Pečte 15–20 minút dozlatista. Nechajte na plechu úplne vychladnúť.

Snehová bezé:

  1. Rúru znížte na 140 °C. Z bielkov začnite šľahať sneh. Keď začne peniť, postupne pridávajte cukor a šľahajte do pevnej a lesklej hmoty.
  2. Nakoniec krátko zašľahajte pudingový prášok.
  3. Snehovú hmotu rozotrite na druhý plech rovnakej veľkosti vystlaný papierom na pečenie. Posypte mandľovými lupienkami.
  4. Sušte v rúre 75 minút. Upečenú bezé placku nechajte úplne vychladnúť.

Príprava plniek a kompletizácia:

  1. Želatínové prášky rozmiešajte v 900 ml horúcej vody a nechajte chladnúť, kým zmes nezačne mať gélovitú konzistenciu.
  2. Do mierne hustnúcej želatíny vmiešajte na kúsky nakrájané jahody. Zmes nalejte na vychladnutý korpus v plechu a dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 60 minút.
  3. Pripravte si krém. Dobre vychladenú smotanu na šľahanie vyšľahajte s cukrom a stužovačom takmer dotuha.
  4. Pridajte studené mascarpone a na stredných otáčkach krátko prešľahajte, len kým sa suroviny nespoja do hladkého krému.
  5. Krém rovnomerne natrite na stuhnutú jahodovú vrstvu.
  6. Celý zákusok vložte do chladničky stuhnúť, ideálne na celú noc.
  7. Pred podávaním opatrne položte na vrch stuhnutého krému pripravenú bezé placku.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na dokonalý krém: Všetky suroviny na krém (mascarpone, smotana) musia byť naozaj dôkladne vychladené. Po pridaní mascarpone krém miešajte už len krátko a na nízkych otáčkach, aby sa nezrazil.
  2. Trpezlivosť pri chladení: Nepodceňujte čas chladenia. Každá vrstva musí byť poriadne stuhnutá, predtým ako na ňu nanesiete ďalšiu. Zákusok sa vám bude potom krásne krájať a vrstvy sa nepremiešajú.

Jednoduché variácie

  • Malinový obláčik: Namiesto jahôd a jahodovej želatíny použite čerstvé alebo mrazené maliny a malinovú želatínu. Získate tak príjemne kyselkavú verziu.
  • S čokoládovým cestom: Do krehkého cesta pridajte 1-2 lyžice kvalitného kakaa. Tmavý korpus vytvorí krásny vizuálny aj chuťový kontrast.

Po stuhnutí krájajte horúcim nožom na úhľadné rezy. Každý kúsok je kombináciou štyroch fantastických textúr.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Mała Cukierenka, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty