Search

Hodvábna cuketová polievka s batátmi: Jemne pikantná, sladkastá a úžasne krémová

krémová cuketová polievka
krémová cuketová polievka

Obsah receptu

Publikované: 28. júna 2025, 13:00

Zabudnite na obyčajné zeleninové polievky. Táto krémová polievka je skutočným gurmánskym zážitkom, ktorý premení obyčajnú cuketu a batát na zamatovo jemné pohladenie pre vaše chuťové poháriky. Je to dokonalá súhra chutí, ktorej sa nebudete vedieť nabažiť – prirodzená sladkosť batátu sa v nej snúbi so sviežosťou cukety, jemná pikantnosť chilli papričky príjemne šteklí na jazyku a všetko to spája lahodná smotana do úžasne krémovej a hodvábnej textúry. Je to elegantná, no zároveň nesmierne jednoduchá polievka, ktorá sa skvele hodí ako ľahký obed, večera alebo ako pôsobivý prvý chod pre návštevu.

Príprava tejto polievky je prekvapivo rýchla a nenáročná. Nepotrebujete žiadne zložité postupy, len kvalitné suroviny a tyčový mixér, ktorý sa postará o dokonalú krémovú konzistenciu. Tento recept je dôkazom, že aj z pár bežných ingrediencií sa dá vykúzliť jedlo, ktoré chutí ako z luxusnej reštaurácie.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas varenia: cca 25 minút
  • Počet porcií/kusov: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 1 ks stredne veľkej cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 30 g masla
  • 2 ks stredne veľkej cukety (cca 500-600 g)
  • 1 ks väčšieho sladkého zemiaku (batátu), cca 300 g
  • 1 ks čerstvej chilli papričky (alebo podľa chuti)
  • 1000 ml kvalitného zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na šľahanie (30-33%)
  • 2 ČL soli (alebo podľa chuti)
  • Čerstvo mleté čierne korenie
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup prípravy

Príprava základu polievky:

  1. Cibuľu a cesnak si nasekáme najemno. Cuketu umyjeme a nakrájame na väčšie kocky. Sladký zemiak (batát) ošúpeme a taktiež nakrájame na kocky.
  2. Vo väčšom hrnci na strednom ohni rozpustíme maslo spolu s olivovým olejom.
  3. Pridáme nasekanú cibuľu a restujeme ju dosklovita, približne 2-3 minúty.
  4. K cibuli pridáme nasekaný cesnak a nadrobno nakrájanú chilli papričku (zbavenú semienok, ak nechcete polievku príliš pálivú). Restujeme spolu ďalšiu minútu, kým sa neuvoľní vôňa.

Varenie a mixovanie:

  1. Do hrnca pridáme nakrájanú cuketu a za občasného miešania ju opekáme asi 3-4 minúty, aby zľahka zmäkla.
  2. Následne pridáme na kocky nakrájaný sladký zemiak a všetko zalejeme zeleninovým vývarom.
  3. Polievku osolíme, privedieme k varu, potom stiahneme plameň, hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni približne 15-20 minút, alebo kým nie je všetka zelenina úplne mäkká.
  4. Uvarenú polievku odstavíme z tepla a pomocou tyčového mixéra ju rozmixujeme dohladka do hodvábne jemnej konzistencie.

Dokončenie:

  1. Hladkú polievku vrátime na sporák a krátko ju prehrejeme, ale už ju nenecháme zovrieť.
  2. Hrniec odstavíme z ohňa a do horúcej (nie vriacej) polievky vmiešame smotanu na šľahanie a dochutíme čerstvo mletým čiernym korením. Podľa potreby ešte dosolíme.
  3. Hotovú polievku podávame ozdobenú najemno nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra chrumkavý element a ešte lepšiu chuť rada polievku na tanieri ozdobím opraženými tekvicovými semienkami alebo domácimi chlebovými krutónmi.
  2. Ak chcete polievke dodať zaujímavý orientálny nádych, pridajte spolu s chilli papričkou aj lyžičku nastrúhaného čerstvého zázvoru a štipku kurkumy.
  3. Pre ešte krémovejšiu verziu môžete na záver do polievky vmiešať lyžicu masla alebo namiesto časti smotany použiť kokosové mlieko z plechovky.
  4. Ako bolo spomenuté, táto polievka je fantastická aj za studena! V takom prípade ju po uvarení a rozmixovaní nechajte úplne vychladnúť, až potom do nej vmiešajte smotanu a dajte ju zachladiť do chladničky.

Dúfam, že vás táto hodvábna polievka presvedčí o tom, aká vzrušujúca môže byť kombinácia cukety a batátu. Je to rýchle, zdravé a nesmierne chutné jedlo, ktoré zahreje aj poteší. Prajem vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Zdravé recepty, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty