Zabudnite na obyčajné zeleninové polievky. Táto krémová polievka je skutočným gurmánskym zážitkom, ktorý premení obyčajnú cuketu a batát na zamatovo jemné pohladenie pre vaše chuťové poháriky. Je to dokonalá súhra chutí, ktorej sa nebudete vedieť nabažiť – prirodzená sladkosť batátu sa v nej snúbi so sviežosťou cukety, jemná pikantnosť chilli papričky príjemne šteklí na jazyku a všetko to spája lahodná smotana do úžasne krémovej a hodvábnej textúry. Je to elegantná, no zároveň nesmierne jednoduchá polievka, ktorá sa skvele hodí ako ľahký obed, večera alebo ako pôsobivý prvý chod pre návštevu.
1. Cibuľu a cesnak si nasekáme najemno. Cuketu umyjeme a nakrájame na väčšie kocky. Sladký zemiak (batát) ošúpeme a taktiež nakrájame na kocky.
2. Vo väčšom hrnci na strednom ohni rozpustíme maslo spolu s olivovým olejom.
3. Pridáme nasekanú cibuľu a restujeme ju dosklovita, približne 2-3 minúty.
4. K cibuli pridáme nasekaný cesnak a nadrobno nakrájanú chilli papričku (zbavenú semienok, ak nechcete polievku príliš pálivú). Restujeme spolu ďalšiu minútu, kým sa neuvoľní vôňa.
Varenie a mixovanie:
5. Do hrnca pridáme nakrájanú cuketu a za občasného miešania ju opekáme asi 3-4 minúty, aby zľahka zmäkla.
6. Následne pridáme na kocky nakrájaný sladký zemiak a všetko zalejeme zeleninovým vývarom.
7. Polievku osolíme, privedieme k varu, potom stiahneme plameň, hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni približne 15-20 minút, alebo kým nie je všetka zelenina úplne mäkká.
8. Uvarenú polievku odstavíme z tepla a pomocou tyčového mixéra ju rozmixujeme dohladka do hodvábne jemnej konzistencie.
Dokončenie:
9. Hladkú polievku vrátime na sporák a krátko ju prehrejeme, ale už ju nenecháme zovrieť.
10. Hrniec odstavíme z ohňa a do horúcej (nie vriacej) polievky vmiešame smotanu na šľahanie a dochutíme čerstvo mletým čiernym korením. Podľa potreby ešte dosolíme.
1. Pre extra chrumkavý element a ešte lepšiu chuť rada polievku na tanieri ozdobím opraženými tekvicovými semienkami alebo domácimi chlebovými krutónmi.2. Ak chcete polievke dodať zaujímavý orientálny nádych, pridajte spolu s chilli papričkou aj lyžičku nastrúhaného čerstvého zázvoru a štipku kurkumy.3. Pre ešte krémovejšiu verziu môžete na záver do polievky vmiešať lyžicu masla alebo namiesto časti smotany použiť kokosové mlieko z plechovky.4. Ako bolo spomenuté, táto polievka je fantastická aj za studena! V takom prípade ju po uvarení a rozmixovaní nechajte úplne vychladnúť, až potom do nej vmiešajte smotanu a dajte ju zachladiť do chladničky.