Máte radi kombináciu čokolády a čerešní? Potom si tieto elegantné čokoládové guľôčky s jemnou čerešňovou náplňou určite zamilujete. Sú ideálne ako vianočný dezert, ktorý poteší chuťové poháriky vašich blízkych.
Tieto elegantné čokoládové guľôčky s jemnou čerešňovou náplňou sú skutočnou lahôdkou, ktorá sa hodí na každú slávnostnú príležitosť, obzvlášť na Vianoce. Ich príprava nie je zložitá a výsledok stojí za to. Čokoládové guľôčky s čerešňovou náplňou sú nielen chutné, ale aj krásne na pohľad.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 4 vajcia
- Štipka soli
- 100 g cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 60 g hladkej múky
- 30 g kakaového prášku
- 25 g kukuričného škrobu
Čerešňový džem:
- 300 g čerešní
- 50 g cukru
- 50 ml vody
- 10 g kukuričného škrobu
- 50 ml vody
- 6 g želatíny
- 45 ml vody
Na polevu:
- 200 g čokolády
Postup prípravy:
- Do misky dajte vajcia, cukor, štipku soli a vanilkový cukor. Vyšľahajte do peny.
- V ďalšej miske zmiešajte múku, kakao a kukuričný škrob. Preosejte túto zmes k vyšľahaným vajciam a jemne premiešajte vareškou.
- Cesto nalejte na plech (32 × 37 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 15 minút.
- Zmiešajte želatínu s vodou (45 ml) a nechajte napučať.
- Do hrnca dajte čerešne, cukor a vodu (50 ml). Varte na miernom ohni. Kukuričný škrob zmiešajte s vodou (50 ml) a pridajte k čerešniam. Miešajte a povarte asi 3 minúty. Pridajte napučanú želatínu a dobre premiešajte. Nechajte vychladnúť.
- Nakrájajte čokoládu na menšie kúsky a roztopte ju vo vodnom kúpeli. Pomocou čokolády vymastite formičky a dajte ich na 15 minút do chladničky.
- Upečený korpus zbavte papiera na pečenie a pomocou vykrajovačky alebo pohára vykrajujte kruhy.
- Do čokoládou vymastených formičiek navrstvite čerešňovú zmes a na vrch položte koliesko z korpusu. Formičky dajte do chladničky a nechajte stuhnúť minimálne 4 hodiny.
- Po vychladnutí ozdobte vrch čokoládou a podávajte.
Dobrú chuť! 🍒🍫
Tipy:
- Pri pečení korpusu dbajte na to, aby sa nepripiekol. Radšej ho vyberte z rúry o niečo skôr a nechajte ho dôjsť.
- Čerešne môžete použiť čerstvé alebo mrazené. Ak použijete mrazené, nechajte ich pred použitím úplne rozmraziť.
- Ak nemáte formičky na čokoládové guľôčky, môžete použiť aj silikónové formičky na muffiny.
- Pred podávaním nechajte guľôčky aspoň 4 hodiny stuhnúť v chladničke.
- Guľôčky môžete ozdobiť podľa vlastnej fantázie. Napríklad ich môžete posypať strúhaným kokosom, nasekanými orechmi alebo čokoládovými hoblinkami.
Video recept:
Veríme, že si tieto elegantné čokoládové guľôčky s jemnou čerešňovou náplňou zamilujete rovnako ako my. Sú skvelým spôsobom, ako si spríjemniť vianočné sviatky.
Viac vianočných receptov nájdete tu:
Vianočné oškvarkové pagáčiky podľa jednoduchého receptu pani Vierky
Vianočné štafetky – Snehové orechové rolky naplnené lahodným kávovým krémom
Úžasne jemná kokosová Raffaello torta – Najlepší nepečený vianočný dezert
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Najlepšie recepty