Hľadáte ten najlepší spôsob, ako si uchovať chuť leta a slnkom zaliatych záhrad? Práve ste ho našli! Nakladaná kapia v sladkokyslom náleve je klasikou, ktorá nikdy nesklame. Predstavte si tú nádhernú, žiarivo červenú farbu v pohári, chrumkavú textúru a dokonale vyváženú sladkokyslú chuť, ktorá vám exploduje v ústach. Tento recept je taký jednoduchý, že ho s úsmevom zvládnu aj úplní začiatočníci v zaváraní. Je to skvelý spôsob, ako spracovať bohatú úrodu a pripraviť si fantastickú domácu delikatesu, ktorá prekoná akúkoľvek kupovanú verziu a stane sa hviezdou vašej špajze.
Príprava vám nezaberie veľa času a výsledok je priam božský. Všetko, čo potrebujete, je pár základných surovín a chuť pustiť sa do toho. Tento overený postup vám zaručí, že kapie zostanú krásne pevné a plné chuti. Poďte si s nami pripraviť túto dobrotu, ktorá vám bude robiť radosť počas celého roka ako skvelá príloha k mäsu, syrom alebo len tak, na chuť.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas varenia: cca 15 minút
- Počet porcií/kusov: cca 3 poháre (s objemom 720 ml)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 2000 g čerstvej červenej kapie
- 2000 ml vody
- 200 ml octu (klasického 8%)
- 100 g kryštálového cukru
- 3 PL soli (polievkové lyžice)
Postup prípravy
Príprava kapií a nálevu
- Kapie najprv dôkladne umyjeme, pozdĺžne ich rozkrojíme a starostlivo z nich odstránime semienka a biele žilky. Takto očistené kapie môžeme nechať vcelku (polovice) alebo ich nakrájať na širšie pásiky, podľa preferencie.
- Medzitým si pripravíme nálev. Do veľkého hrnca nalejeme 2 litre vody, pridáme 200 ml 8% octu, cukor a soľ. Všetko spolu dobre premiešame a privedieme do varu. Varíme približne 3 minúty, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia.
Varenie a plnenie pohárov
- Do vriaceho nálevu opatrne vložíme pripravené kapie. Necháme ich povariť približne 5 až 6 minút. Kapie by mali zmäknúť, ale stále si udržať svoju pevnosť a chrumkavosť.
- Uvarené kapie dierovanou naberačkou vyberieme z hrnca a ihneď ich ukladáme do vopred pripravených, čistých a sterilizovaných zaváracích pohárov. Snažíme sa ich ukladať natesno, ale nepučíme ich.
- Nálev, v ktorom sa kapie varili, opäť privedieme k prudkému varu. Vriacim nálevom potom zalejeme kapie v pohároch. Dôležité: Dbáme na to, aby boli všetky kúsky kapie úplne ponorené pod hladinou nálevu.
- Poháre okamžite pevne uzavrieme sterilizovanými viečkami. Zabránime tak prístupu vzduchu.
- Takto uzavreté horúce poháre opatrne otočíme hore dnom na 5-10 minút, alebo ich poukladáme na utierku, prikryjeme dekou alebo uterákom a necháme ich voľne, pomaly vychladnúť do nasledujúceho dňa.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte zaujímavejšiu chuť odporúčam do každého pohára pred zaliatím nálevom pridať pár guľôčok celého čierneho korenia, horčičné semienka alebo jeden bobkový list.
- Ak máte radi pikantnejšiu verziu, smelo pridajte do každého pohára jednu malú feferónku alebo tenký plátok čerstvého chrenu. Kapia získa príjemnú ostrosť.
- Správne uskladnená kapia v chladnej a tmavej miestnosti (napríklad v pivnici alebo špajzi) vám vydrží svieža a chutná až 2 roky.
- Nakladaná kapia je fantastická ako príloha k pečenému i grilovanému mäsu, k syrovým tanierom alebo ako svieža ingrediencia do zeleninových šalátov, nátierok a sendvičov.
Veríme, že tento jednoduchý recept na domácu nakladanú kapiu sa stane stálicou vo vašej kuchyni. Je to skvelý spôsob, ako si kúsok leta odložiť na neskôr a potešiť svoje chuťové poháriky kedykoľvek počas roka.
Recept je inšpirovaný verziou od Melissa Mir, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.