Publikované: 10. októbra 2025, 04:00
Pamätáte si na polievky, ktoré dokázali vykúzliť naše babičky doslova z ničoho? Toto je presne jedna z nich. Je to recept z čias, keď sa varilo jednoducho, lacno a s láskou. Zahreje na tele aj na duši a zasýti lepšie ako hociktoré zložité jedlo.
Celá príprava vám nezaberie viac ako 20 minút a väčšinu surovín máte určite doma. Uvarte si s nami túto poctivú a chutnú spomienku, ktorá nikdy neomrzí.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min
- Čas varenia: 20 min
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 210 kcal/porcia
- Trend: Rýchla večera / Úspora času
Potrebujeme
Zeleninový základ:
- 1 PL masla
- 1 PL rastlinného oleja
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 1 ks väčšej mrkvy
- 2 ks väčších zemiakov (varný typ A/B)
- 1,2 l horúcej vody (alebo vývaru)
- soľ
Vajíčkové halušky:
- 1 ks vajce
- cca 100 g polohrubej múky (podľa potreby)
- štipka soli
Na dochutenie a podávanie:
- čerstvo mleté čierne korenie
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 2 ks jarnej cibuľky (len zelená časť)
- kyslá smotana
Postup prípravy
- Najprv si pripravte všetky suroviny. Cibuľu nakrájajte nadrobno, mrkvu očistite a nastrúhajte najemno. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Petržlenovú vňať a jarnú cibuľku nasekajte.
- V hrnci na zmesi masla a oleja orestujte dosklovita cibuľku. Pridajte nastrúhanú mrkvu a restujte ďalšie 2 minúty, kým sa pekne nerozvonia.
- Zeleninový základ zalejte horúcou vodou alebo vývarom. Pridajte nakrájané zemiaky, osoľte a prikryté varte na strednom ohni približne 15 minút, alebo kým nie sú zemiaky takmer úplne mäkké.
- Kým sa varia zemiaky, v malej miske vidličkou rozšľahajte vajíčko so štipkou soli. Postupne pridávajte polohrubú múku a miešajte, kým nevznikne tuhšie, nelepivé cesto.
- Keď sú zemiaky takmer hotové, pridajte do polievky halušky. Môžete ich buď nastrúhať na hrubom strúhadle priamo do hrnca, alebo z cesta ušúľať tenký valček a ten nožom nakrájať na malé kúsky.
- Halušky v polievke premiešajte a varte ešte 3–5 minút, kým nevyplávajú na povrch. Tým sú hotové.
- Polievku odstavte z ohňa. Dochuťte ju čerstvo mletým čiernym korením a vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať a jarnú cibuľku. Už nevarte.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Pre bohatšiu chuť: Ak máte po ruke kúsok koreňového petržlenu alebo zeleru, nastrúhajte ho a orestujte na začiatku spolu s mrkvou. Polievka získa oveľa plnšiu a komplexnejšiu chuť.
- Rôzne závarky: Namiesto vajíčkových halušiek môžete do polievky zavariť aj detskú krupicu. Za stáleho miešania ju pomaly sypte do vriacej polievky, kým nedosiahnete želanú hustotu.
Jednoduché variácie
- Hubová verzia: Ak máte sušené huby, hrsť vopred namočených a nasekaných húb pridajte variť spolu so zemiakmi. Polievka dostane nádhernú zemitú vôňu a chuť.
- S párkom: Pre ešte sýtejšiu verziu, ktorú milujú najmä deti, pridajte na kolieska nakrájaný párok alebo klobásu a orestujte ju na začiatku spolu s cibuľou.
Výsledkom je poctivá a sýta polievka, ktorá zahreje aj v ten najchladnejší deň. Podávajte horúcu, s lyžicou kyslej smotany.
Recept vychádza z verzie od Panna Lesia, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.