Pamätáte si na polievky, ktoré dokázali vykúzliť naše babičky doslova z ničoho? Toto je presne jedna z nich. Je to recept z čias, keď sa varilo jednoducho, lacno a s láskou. Zahreje na tele aj na duši a zasýti lepšie ako hociktoré zložité jedlo.
100gpolohrubej múky(cca, plus/mínus podľa potreby)
štipkasoli
Na dochutenie a podávanie:
čerstvo mleté čierne korenie
hrsťčerstvej petržlenovej vňate
2ksjarnej cibuľky(len zelená časť)
kyslá smotana
Pokyny
1. Najprv si pripravte všetky suroviny. Cibuľu nakrájajte nadrobno, mrkvu očistite a nastrúhajte najemno. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Petržlenovú vňať a jarnú cibuľku nasekajte.
2. V hrnci na zmesi masla a oleja orestujte dosklovita cibuľku. Pridajte nastrúhanú mrkvu a restujte ďalšie 2 minúty, kým sa pekne nerozvonia.
3. Zeleninový základ zalejte horúcou vodou alebo vývarom. Pridajte nakrájané zemiaky, osoľte a prikryté varte na strednom ohni približne 15 minút, alebo kým nie sú zemiaky takmer úplne mäkké.
4. Kým sa varia zemiaky, v malej miske vidličkou rozšľahajte vajíčko so štipkou soli. Postupne pridávajte polohrubú múku a miešajte, kým nevznikne tuhšie, nelepivé cesto.
5. Keď sú zemiaky takmer hotové, pridajte do polievky halušky. Môžete ich buď nastrúhať na hrubom strúhadle priamo do hrnca, alebo z cesta ušúľať tenký valček a ten nožom nakrájať na malé kúsky.
6. Halušky v polievke premiešajte a varte ešte 3–5 minút, kým nevyplávajú na povrch. Tým sú hotové.
7. Polievku odstavte z ohňa. Dochuťte ju čerstvo mletým čiernym korením a vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať a jarnú cibuľku. Už nevarte.
Poznámky
1. Pre bohatšiu chuť: Ak máte po ruke kúsok koreňového petržlenu alebo zeleru, nastrúhajte ho a orestujte na začiatku spolu s mrkvou. Polievka získa oveľa plnšiu a komplexnejšiu chuť.2. Rôzne závarky: Namiesto vajíčkových halušiek môžete do polievky zavariť aj detskú krupicu. Za stáleho miešania ju pomaly sypte do vriacej polievky, kým nedosiahnete želanú hustotu.Hubová verzia: Ak máte sušené huby, hrsť vopred namočených a nasekaných húb pridajte variť spolu so zemiakmi. Polievka dostane nádhernú zemitú vôňu a chuť.