Zabudnite na klasické vyprážanie plné oleja! Prinášame vám fantastickú alternatívu – obaľovaný karfiol pečený pekne dochrumkava v rúre. Tento recept je dôkazom, že aj zdravšie verzie obľúbených jedál môžu byť absolútne neodolateľné. Predstavte si zlatisté ružičky karfiolu s parmezánovou kôrkou, plné chuti byliniek, a k tomu lahodný domáci dip. To jednoducho musíte vyskúšať! Je to skvelá voľba na ľahší obed či večeru.
Príprava tohto pečeného karfiolu je síce o niečo viac kroková, ale výsledok stojí za každú minútu. Karfiol najprv krátko predvaríme, aby bol vnútri krásne mäkký, potom ho obalíme v bohatej zmesi strúhanky, parmezánu a byliniek a upečieme dozlatista. Medzitým si pripravíme jednoduchý, no osviežujúci dip, ktorý celému jedlu dodá ten správny šmrnc. Poďme na to!
Základné informácie
- (Použitá lyžica v recepte je polievková lyžica (PL) a lyžička je čajová lyžička (ČL)).
- Čas prípravy: cca 25 minút (vrátane čistenia, krájania, predvarenia, obaľovania a prípravy dipu)
- Čas varenia karfiolu: 5 minút
- Čas pečenia karfiolu: 20 minút
- Počet porcií/kusov: 1 veľký plech (cca 4 porcie)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na karfiol:
- 1 ks väčšieho karfiolu (cca 1000 g)
- 4 vetvičky čerstvého kôpru (na prevoňanie vody pri predváraní)
- soľ (na osolenie vody na varenie)
- 100 g hladkej múky (na obaľovanie)
- 3 ks vajec (veľkosť M)
- štipka soli (do vajec na obaľovanie)
Chrumkavá parmezánová zmes:
- 150 g strúhanky (ideálne domácej alebo kvalitnejšej pre lepšiu chrumkavosť)
- 100 g parmezánu (alebo iného tvrdého syra typu Grana Padano, najemno nastrúhaného)
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaného alebo najemno nasekaného)
- 5 PL olivového oleja
- 1 ČL sušených talianskych byliniek (zmes oregana, bazalky, tymianu)
- 1 PL čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej)
- soľ (podľa chuti, opatrne, parmezán je slaný)
- čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
Na lahodný bylinkový dip:
- 200 g kyslej smotany (aspoň 16% tuku pre lepšiu chuť a konzistenciu)
- 100 g bieleho jogurtu (hustého, ideálne gréckeho typu)
- 1 PL čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej)
- šťava z ½ citróna (čerstvo vytlačená)
- soľ (podľa chuti)
- čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava karfiolu a chrumkavej zmesi:
- Karfiol dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou, odstránime vonkajšie zelené listy a tvrdý stredový hlúbik. Rozdelíme ho na jednotlivé ružičky primeranej veľkosti – snažíme sa, aby boli približne rovnaké pre rovnomerné upečenie.
- Do väčšieho hrnca napustíme vodu, privedieme ju k varu. Keď voda zovrie, pridáme do nej približne 1 čajovú lyžičku soli a vetvičky čerstvého kôpru. Opatrne vložíme pripravené ružičky karfiolu. Varíme na miernom ohni pod pokrievkou približne 5 minút. Karfiol by mal byť len polomäkký (al dente), nie úplne rozvarený, pretože sa bude ešte piecť.
- Kým sa karfiol predvára, pripravíme si zmes na obaľovanie. Vo väčšej mise dôkladne zmiešame strúhanku, najemno nastrúhaný parmezán, prelisovaný strúčik cesnaku, olivový olej, sušené talianske bylinky, 1 polievkovú lyžicu nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Pozor: Soľte opatrne, keďže parmezán je sám o sebe dosť slaný.
- Pripravíme si tri misky alebo hlboké taniere na obaľovanie. Do prvej nasypeme hladkú múku. Do druhej rozklepneme vajcia a zľahka ich vidličkou vyšľaháme so štipkou soli. Tretia miska bude obsahovať pripravenú chrumkavú strúhankovú zmes.
Obaľovanie a pečenie karfiolu:
- Predvarený karfiol opatrne scedíme cez sitko a necháme ho dobre odkvapkať. Môžeme ho aj jemne osušiť papierovou utierkou, aby na ňom lepšie držal obal. Necháme ho chvíľu mierne vychladnúť.
- Rúru si predhrejeme na 180 °C (teplovzdušnú rúru stačí na 160-170 °C). Väčší plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
- Každú ružičku karfiolu postupne obaľujeme: najprv ju zľahka obalíme v hladkej múke (prebytočnú múku oklepeme), následne ju ponoríme do rozšľahaných vajec a nakoniec ju dôkladne obalíme v pripravenej chrumkavej strúhankovej zmesi. Snažíme sa, aby bola zmes na karfiole rovnomerne.
- Obalené ružičky karfiolu ukladáme vedľa seba na pripravený plech tak, aby sa vzájomne nedotýkali.
- Plech s karfiolom vložíme do dobre predhriatej rúry a pečieme približne 20 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatistý a chrumkavý. V polovici času pečenia môžete plech skontrolovať, prípadne otočiť pre rovnomernejšie prepečenie, ak vaša rúra nepečie rovnomerne.
Príprava dipu a servírovanie:
- Kým sa karfiol pečie, pripravíme si jednoduchý a svieži dip. V menšej miske zmiešame kyslú smotanu, biely jogurt, čerstvo vytlačenú šťavu z polovice citróna, 1 polievkovú lyžicu nasekanej čerstvej petržlenovej vňate. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vlastnej preferencie. Všetko spolu dobre premiešame, kým sa chute nespoja.
- Hotový, do zlata upečený a voňavý karfiol vyberieme z rúry. Podávame ho okamžite, ešte teplý, spolu s pripraveným bylinkovým dipom. Je výborný ako hlavné jedlo s varenými novými zemiakmi posypanými pažítkou, alebo len tak samotný ako zdravšia chuťovka.
Videorecept
Tipy
- Pre extra pikantný nádych niekedy do strúhankovej zmesi pridávam aj štipku mletej údenej papriky alebo trochu sušeného chilli. Karfiol tak získa zaujímavejšiu chuť.
- Ak nemám poruke parmezán, dá sa nahradiť aj iným výrazným tvrdým syrom, napríklad syrom Pecorino Romano alebo dokonca vyzretým čedarom. Výsledok bude vždy trochu iný, ale stále veľmi chutný.
- Dip si rada obmieňam podľa toho, čo mám doma. Niekedy doň pridám najemno nasekaný malý strúčik cesnaku pre výraznejšiu chuť, alebo trochu čerstvého nasekaného kôpru, ak mi zvýšil z predvárania karfiolu.
- Pečený karfiol je vynikajúci nielen ako hlavné jedlo, ale aj ako súčasť pohostenia pre návštevy alebo ako zdravšia alternatíva k čipsom pri večernom filme. Skúste ho podávať s rôznymi druhmi dipov.
Tento recept na pečený obaľovaný karfiol je skvelým spôsobom, ako si vychutnať túto zeleninu v novej, atraktívnejšej podobe. Je chrumkavý, plný chuti a s domácim dipom tvorí dokonalú kombináciu. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou z Jednoducho chutné, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.