Search

ŽIADNE VYPRÁŽANIE! Tento obaľovaný karfiol z rúry je chrumkavý a neskutočne chutný.

obaľovaný karfiol z rúry
Obaľovaný karfiol z rúry, zdroj: AI

Obsah receptu

Zabudnite na klasické vyprážanie plné oleja! Prinášame vám fantastickú alternatívu – obaľovaný karfiol pečený pekne dochrumkava v rúre. Tento recept je dôkazom, že aj zdravšie verzie obľúbených jedál môžu byť absolútne neodolateľné. Predstavte si zlatisté ružičky karfiolu s parmezánovou kôrkou, plné chuti byliniek, a k tomu lahodný domáci dip. To jednoducho musíte vyskúšať! Je to skvelá voľba na ľahší obed či večeru.

Príprava tohto pečeného karfiolu je síce o niečo viac kroková, ale výsledok stojí za každú minútu. Karfiol najprv krátko predvaríme, aby bol vnútri krásne mäkký, potom ho obalíme v bohatej zmesi strúhanky, parmezánu a byliniek a upečieme dozlatista. Medzitým si pripravíme jednoduchý, no osviežujúci dip, ktorý celému jedlu dodá ten správny šmrnc. Poďme na to!

Základné informácie

  • (Použitá lyžica v recepte je polievková lyžica (PL) a lyžička je čajová lyžička (ČL)).
  • Čas prípravy: cca 25 minút (vrátane čistenia, krájania, predvarenia, obaľovania a prípravy dipu)
  • Čas varenia karfiolu: 5 minút
  • Čas pečenia karfiolu: 20 minút
  • Počet porcií/kusov: 1 veľký plech (cca 4 porcie)
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na karfiol:

  • 1 ks väčšieho karfiolu (cca 1000 g)
  • 4 vetvičky čerstvého kôpru (na prevoňanie vody pri predváraní)
  • soľ (na osolenie vody na varenie)
  • 100 g hladkej múky (na obaľovanie)
  • 3 ks vajec (veľkosť M)
  • štipka soli (do vajec na obaľovanie)

Chrumkavá parmezánová zmes:

  • 150 g strúhanky (ideálne domácej alebo kvalitnejšej pre lepšiu chrumkavosť)
  • 100 g parmezánu (alebo iného tvrdého syra typu Grana Padano, najemno nastrúhaného)
  • 1 strúčik cesnaku (prelisovaného alebo najemno nasekaného)
  • 5 PL olivového oleja
  • 1 ČL sušených talianskych byliniek (zmes oregana, bazalky, tymianu)
  • 1 PL čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej)
  • soľ (podľa chuti, opatrne, parmezán je slaný)
  • čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)

Na lahodný bylinkový dip:

  • 200 g kyslej smotany (aspoň 16% tuku pre lepšiu chuť a konzistenciu)
  • 100 g bieleho jogurtu (hustého, ideálne gréckeho typu)
  • 1 PL čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej)
  • šťava z ½ citróna (čerstvo vytlačená)
  • soľ (podľa chuti)
  • čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)

Postup prípravy

Príprava karfiolu a chrumkavej zmesi:

  1. Karfiol dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou, odstránime vonkajšie zelené listy a tvrdý stredový hlúbik. Rozdelíme ho na jednotlivé ružičky primeranej veľkosti – snažíme sa, aby boli približne rovnaké pre rovnomerné upečenie.
  2. Do väčšieho hrnca napustíme vodu, privedieme ju k varu. Keď voda zovrie, pridáme do nej približne 1 čajovú lyžičku soli a vetvičky čerstvého kôpru. Opatrne vložíme pripravené ružičky karfiolu. Varíme na miernom ohni pod pokrievkou približne 5 minút. Karfiol by mal byť len polomäkký (al dente), nie úplne rozvarený, pretože sa bude ešte piecť.
  3. Kým sa karfiol predvára, pripravíme si zmes na obaľovanie. Vo väčšej mise dôkladne zmiešame strúhanku, najemno nastrúhaný parmezán, prelisovaný strúčik cesnaku, olivový olej, sušené talianske bylinky, 1 polievkovú lyžicu nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Pozor: Soľte opatrne, keďže parmezán je sám o sebe dosť slaný.
  4. Pripravíme si tri misky alebo hlboké taniere na obaľovanie. Do prvej nasypeme hladkú múku. Do druhej rozklepneme vajcia a zľahka ich vidličkou vyšľaháme so štipkou soli. Tretia miska bude obsahovať pripravenú chrumkavú strúhankovú zmes.

Obaľovanie a pečenie karfiolu:

  1. Predvarený karfiol opatrne scedíme cez sitko a necháme ho dobre odkvapkať. Môžeme ho aj jemne osušiť papierovou utierkou, aby na ňom lepšie držal obal. Necháme ho chvíľu mierne vychladnúť.
  2. Rúru si predhrejeme na 180 °C (teplovzdušnú rúru stačí na 160-170 °C). Väčší plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
  3. Každú ružičku karfiolu postupne obaľujeme: najprv ju zľahka obalíme v hladkej múke (prebytočnú múku oklepeme), následne ju ponoríme do rozšľahaných vajec a nakoniec ju dôkladne obalíme v pripravenej chrumkavej strúhankovej zmesi. Snažíme sa, aby bola zmes na karfiole rovnomerne.
  4. Obalené ružičky karfiolu ukladáme vedľa seba na pripravený plech tak, aby sa vzájomne nedotýkali.
  5. Plech s karfiolom vložíme do dobre predhriatej rúry a pečieme približne 20 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatistý a chrumkavý. V polovici času pečenia môžete plech skontrolovať, prípadne otočiť pre rovnomernejšie prepečenie, ak vaša rúra nepečie rovnomerne.

Príprava dipu a servírovanie:

  1. Kým sa karfiol pečie, pripravíme si jednoduchý a svieži dip. V menšej miske zmiešame kyslú smotanu, biely jogurt, čerstvo vytlačenú šťavu z polovice citróna, 1 polievkovú lyžicu nasekanej čerstvej petržlenovej vňate. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vlastnej preferencie. Všetko spolu dobre premiešame, kým sa chute nespoja.
  2. Hotový, do zlata upečený a voňavý karfiol vyberieme z rúry. Podávame ho okamžite, ešte teplý, spolu s pripraveným bylinkovým dipom. Je výborný ako hlavné jedlo s varenými novými zemiakmi posypanými pažítkou, alebo len tak samotný ako zdravšia chuťovka.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra pikantný nádych niekedy do strúhankovej zmesi pridávam aj štipku mletej údenej papriky alebo trochu sušeného chilli. Karfiol tak získa zaujímavejšiu chuť.
  2. Ak nemám poruke parmezán, dá sa nahradiť aj iným výrazným tvrdým syrom, napríklad syrom Pecorino Romano alebo dokonca vyzretým čedarom. Výsledok bude vždy trochu iný, ale stále veľmi chutný.
  3. Dip si rada obmieňam podľa toho, čo mám doma. Niekedy doň pridám najemno nasekaný malý strúčik cesnaku pre výraznejšiu chuť, alebo trochu čerstvého nasekaného kôpru, ak mi zvýšil z predvárania karfiolu.
  4. Pečený karfiol je vynikajúci nielen ako hlavné jedlo, ale aj ako súčasť pohostenia pre návštevy alebo ako zdravšia alternatíva k čipsom pri večernom filme. Skúste ho podávať s rôznymi druhmi dipov.

Tento recept na pečený obaľovaný karfiol je skvelým spôsobom, ako si vychutnať túto zeleninu v novej, atraktívnejšej podobe. Je chrumkavý, plný chuti a s domácim dipom tvorí dokonalú kombináciu. Dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou z Jednoducho chutné, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty