Keď som prvýkrát počula o roláde bez jedinej lyžice múky, bola som skeptická. Ale toto je tá najlepšia a najjemnejšia slaná roláda, akú som kedy ochutnala. Je neuveriteľne vláčna, nadýchaná a plná fantastickej syrovej plnky s cesnakom. Odvtedy ju robím na každú oslavu a garantujem vám, že vždy zmizne z misy ako prvá.
Celé “cesto” tvoria len vyšľahané vajcia, trocha smotany a najemno nastrúhaná mrkva. Vďaka tomu je roláda prirodzene bezlepková a plná bielkovín. Je to ideálne pohostenie, keď potrebujete pripraviť niečo rýchle a efektné.
Ako pripraviť mrkvovú roládu bez múky?
Vyšľahajte 6 vajec so soľou a korením. Jemne vmiešajte kyslú smotanu a najemno nastrúhanú mrkvu. Zmes upečte na papieri na pečenie (cca 15 minút). Ešte teplý plát cesta potrite syrovou plnkou s cesnakom a jarnou cibuľkou, pevne zrolujte a nechajte stuhnúť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas pečenia: 15–20 minút
- Čas chladenia: 30 minút
- Počet porcií: 1 roláda (cca 12 plátkov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 130 kcal/plátok
- Trend: Rýchly / Low-carb / Bezlepkový
Potrebujeme
Na cesto (bez múky)
- 6 ks vajec
- 1 veľká mrkva (cca 150 g)
- 100 g kyslej smotany (aspoň 16%)
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
Na syrovú plnku
- 200 g tvrdého syra (napr. eidam, nahrubo strúhaného)
- 3 PL kyslej smotany
- 1 zväzok jarnej cibuľky (len zelená časť)
- 2–3 strúčiky cesnaku
- štipka soli a korenia
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si veľký plech (klasický z rúry) a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Pripravte cesto. Do veľkej misy rozklepnite 6 celých vajec. Pridajte soľ a čierne korenie.
- Mixérom šľahajte na vysokých otáčkach aspoň 3-4 minúty. Vajcia musia zdvojnásobiť objem a vytvoriť nadýchanú penu.
- Do peny už len zľahka a ručne stierkou vmiešajte 100 g kyslej smotany.
- Mrkvu očistite a nastrúhajte na najjemnejšom strúhadle.
- Nastrúhanú mrkvu opatrne vmiešajte do vaječnej zmesi.
- Cesto rovnomerne vylejte a rozotrite na pripravený plech do tvaru obdĺžnika.
- Pečte 15–20 minút pri 180 °C. Cesto musí byť na dotyk pevné a pružné.
- Kým sa cesto pečie, bleskovo pripravte plnku. V miske zmiešajte nahrubo nastrúhaný syr, 3 PL kyslej smotany, prelisovaný cesnak, soľ a korenie.
- Nakoniec vmiešajte nadrobno nasekanú zelenú časť jarnej cibuľky.
- Upečený plát vyberte z rúry. Nechajte ho chladnúť len asi 1-2 minúty, aby nebol úplne vriaci.
- Na ešte teplý plát rovnomerne natrite celú syrovú plnku.
- Teraz roládu opatrne, ale pevne zrolujte. Pomáhajte si papierom na pečenie, ktorý postupne odstraňujete.
- Hotovú roládu pevne zabaľte do toho istého papiera na pečenie (alebo do potravinárskej fólie).
- Vložte ju do chladničky stuhnúť aspoň na 30 minút.
- Po stuhnutí roláde odrežte nerovné konce. Krájajte ju na plátky hrubé asi 1,5 cm.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Rolujte za tepla. Plát cesta musíte naplniť a zrolovať, kým je ešte teplý a ohybný. Ak by ste ho nechali úplne vychladnúť, pri rolovaní by mohol popraskať.
- Nebojte sa experimentovať s plnkou. Do syrového základu môžete pridať aj nadrobno nasekanú šunku, kapiu, olivy alebo bylinky podľa chuti.
Jednoduché variácie
- Špenátová roláda: Namiesto mrkvy použite 200 g mrazeného listového špenátu. Nechajte ho rozmraziť a rukami z neho vytlačte všetku prebytočnú vodu. Získate krásnu zelenú roládu.
- Lososová plnka: Namiesto syrovej plnky potrite plát nátierkovým smotanovým syrom (typu Philadelphia) a poukladajte naň plátky údeného lososa a čerstvý kôpor.
Je to dokonalé pohostenie na oslavy, Silvestra, alebo len tak na večeru s čerstvým pečivom. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Кулинарная Самобранка, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
