Search

Žiadna múka, len 6 vajec a 1 mrkva. Toto je najlepšia slaná roláda, akú som kedy jedla

Slaná mrkvová roláda
Slaná mrkvová roláda

Obsah receptu

Publikované: 19. septembra 2025, 06:00

Keď som prvýkrát počula o roláde bez jedinej lyžice múky, bola som skeptická. Ale toto je tá najlepšia a najjemnejšia slaná roláda, akú som kedy ochutnala. Je neuveriteľne vláčna, nadýchaná a plná fantastickej syrovej plnky s cesnakom. Odvtedy ju robím na každú oslavu a garantujem vám, že vždy zmizne z misy ako prvá.

Celé “cesto” tvoria len vyšľahané vajcia, trocha smotany a najemno nastrúhaná mrkva. Vďaka tomu je roláda prirodzene bezlepková a plná bielkovín. Je to ideálne pohostenie, keď potrebujete pripraviť niečo rýchle a efektné.

Ako pripraviť mrkvovú roládu bez múky?

Vyšľahajte 6 vajec so soľou a korením. Jemne vmiešajte kyslú smotanu a najemno nastrúhanú mrkvu. Zmes upečte na papieri na pečenie (cca 15 minút). Ešte teplý plát cesta potrite syrovou plnkou s cesnakom a jarnou cibuľkou, pevne zrolujte a nechajte stuhnúť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas pečenia: 15–20 minút
  • Čas chladenia: 30 minút
  • Počet porcií: 1 roláda (cca 12 plátkov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 130 kcal/plátok
  • Trend: Rýchly / Low-carb / Bezlepkový

Potrebujeme

Na cesto (bez múky)

  • 6 ks vajec
  • 1 veľká mrkva (cca 150 g)
  • 100 g kyslej smotany (aspoň 16%)
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia

Na syrovú plnku

  • 200 g tvrdého syra (napr. eidam, nahrubo strúhaného)
  • 3 PL kyslej smotany
  • 1 zväzok jarnej cibuľky (len zelená časť)
  • 2–3 strúčiky cesnaku
  • štipka soli a korenia

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si veľký plech (klasický z rúry) a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Pripravte cesto. Do veľkej misy rozklepnite 6 celých vajec. Pridajte soľ a čierne korenie.
  3. Mixérom šľahajte na vysokých otáčkach aspoň 3-4 minúty. Vajcia musia zdvojnásobiť objem a vytvoriť nadýchanú penu.
  4. Do peny už len zľahka a ručne stierkou vmiešajte 100 g kyslej smotany.
  5. Mrkvu očistite a nastrúhajte na najjemnejšom strúhadle.
  6. Nastrúhanú mrkvu opatrne vmiešajte do vaječnej zmesi.
  7. Cesto rovnomerne vylejte a rozotrite na pripravený plech do tvaru obdĺžnika.
  8. Pečte 15–20 minút pri 180 °C. Cesto musí byť na dotyk pevné a pružné.
  9. Kým sa cesto pečie, bleskovo pripravte plnku. V miske zmiešajte nahrubo nastrúhaný syr, 3 PL kyslej smotany, prelisovaný cesnak, soľ a korenie.
  10. Nakoniec vmiešajte nadrobno nasekanú zelenú časť jarnej cibuľky.
  11. Upečený plát vyberte z rúry. Nechajte ho chladnúť len asi 1-2 minúty, aby nebol úplne vriaci.
  12. Na ešte teplý plát rovnomerne natrite celú syrovú plnku.
  13. Teraz roládu opatrne, ale pevne zrolujte. Pomáhajte si papierom na pečenie, ktorý postupne odstraňujete.
  14. Hotovú roládu pevne zabaľte do toho istého papiera na pečenie (alebo do potravinárskej fólie).
  15. Vložte ju do chladničky stuhnúť aspoň na 30 minút.
  16. Po stuhnutí roláde odrežte nerovné konce. Krájajte ju na plátky hrubé asi 1,5 cm.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Rolujte za tepla. Plát cesta musíte naplniť a zrolovať, kým je ešte teplý a ohybný. Ak by ste ho nechali úplne vychladnúť, pri rolovaní by mohol popraskať.
  2. Nebojte sa experimentovať s plnkou. Do syrového základu môžete pridať aj nadrobno nasekanú šunku, kapiu, olivy alebo bylinky podľa chuti.

Jednoduché variácie

  • Špenátová roláda: Namiesto mrkvy použite 200 g mrazeného listového špenátu. Nechajte ho rozmraziť a rukami z neho vytlačte všetku prebytočnú vodu. Získate krásnu zelenú roládu.
  • Lososová plnka: Namiesto syrovej plnky potrite plát nátierkovým smotanovým syrom (typu Philadelphia) a poukladajte naň plátky údeného lososa a čerstvý kôpor.

Je to dokonalé pohostenie na oslavy, Silvestra, alebo len tak na večeru s čerstvým pečivom. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Кулинарная Самобранка, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty