Hľadáte inšpiráciu na originálnu a pritom bleskovo pripravenú nátierku, ktorá sa stane hviezdou každej oslavy alebo rodinnej desiaty? Potom je tento recept na zeleninovú nátierku s mrkvou, taveným syrom a voňavým kôprom presne to, čo potrebujete! Je taká lahodná a krémová, že z misky zmizne doslova za okamih. Skvele sa hodí na čerstvé chlebíčky, chrumkavé jednohubky, alebo len tak, s kúskom pečiva. A čo je najlepšie? Jej príprava je naozaj jednoduchá a zvládnete ju za pár minút!
Tajomstvo tejto nátierky spočíva v kombinácii jemne orestovanej mrkvy s cibuľkou, ktorá dodá sladkastý základ, krémového taveného syra rozmiešaného s horúcim mliekom pre dokonalú konzistenciu, a čerstvého kôpru, ktorý všetko nádherne prevonia. Aj keď je najlepšia po krátkom odležaní v chladničke, kedy sa chute dokonale prepoja, môžete ju servírovať aj ihneď po príprave.
- Množstvo nátierky: cca 350-400 g (1 dávka)
- Čas prípravy (aktívna práca): cca 15 minút
- Čas odležania v chladničke (odporúčaný): minimálne 1 hodina
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Zoznam ingrediencií na prípravu:
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 2 ks stredne veľkej mrkvy
- 2 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
- 1/4 ČL soli (alebo podľa chuti na dochutenie zeleniny)
- 150 ml horúceho mlieka (cca 150 g)
- 100 g taveného syra (napr. smotanového, bez príchute, v črievku alebo tehličke)
- 1 štipka mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
- 2–3 vetvičky čerstvého kôpru (cca 1-2 PL nasekaného)
Postup prípravy
Príprava zeleninového základu:
- Cibuľu a mrkvu starostlivo očistíme. Cibuľu nakrájame na malé, jemné kocky. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle.
- Na panvici rozohrejeme 2 PL rastlinného oleja. Pridáme nakrájanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu. Za občasného miešania restujeme na strednom plameni, kým zelenina nezmäkne a cibuľa nezačne chytať zlatistú farbu (približne 5-7 minút).
- Orestovanú zeleninovú zmes dochutíme 1/4 ČL soli (alebo podľa vašej chuti) a štipkou mletého čierneho korenia. Premiešame a odstavíme z plameňa. Necháme mierne vychladnúť.
Vytvorenie jemnej syrovej bázy:
- Kým zelenina chladne, pripravíme si syrovú bázu. Tavený syr nakrájame na väčšie kúsky a vložíme ho do misy vhodnej na mixovanie.
- Zalejeme ho 150 ml horúceho (nie vriaceho) mlieka.
- Pomocou tyčového mixéra zmes dôkladne rozmixujeme dohladka, kým nevznikne jemný a krémový syrový základ bez hrudiek.
Spojenie do lahodnej nátierky a chladenie:
- Do pripravenej syrovo-mliečnej zmesi pridáme mierne vychladnutú orestovanú mrkvu s cibuľou.
- Čerstvý kôpor umyjeme, osušíme a nasekáme najemno. Pridáme ho k ostatným ingredienciám v mise.
- Všetko spolu veľmi dôkladne premiešame vareškou alebo stierkou, aby sa všetky chute a zložky pekne prepojili. Ochutnáme a podľa potreby môžeme ešte jemne dosoliť či dokoreniť.
- Zeleninovú nátierku môžeme podávať ihneď, avšak jej chuť bude ešte lepšia a intenzívnejšia, keď ju necháme odležať v chladničke. Preložíme ju do uzatvárateľnej nádoby a vložíme do chladničky aspoň na 1 hodinu.
Videorecept
Tipy
- Pre pikantnejšiu verziu nátierky môžem spolu s cibuľou a mrkvou orestovať aj malý kúsok najemno nasekanej chilli papričky alebo pridať štipku mletého chilli do hotovej nátierky.
- Namiesto čerstvého kôpru môžem použiť aj iné obľúbené čerstvé bylinky, napríklad petržlenovú vňať, pažítku alebo dokonca trochu čerstvej bazalky pre stredomorský nádych.
- Ak nemám poruke tavený syr, môžem experimentovať aj s inými druhmi mäkkých syrov, napríklad s čerstvým smotanovým syrom (typ Lučina) alebo ricottou. Konzistencia a chuť sa však môžu mierne líšiť.
- Táto zeleninová nátierka vydrží v chladničke v dobre uzavretej nádobe približne 2-3 dni. Je skvelá nielen na chlebíčky, ale aj ako dip k čerstvej zelenine alebo krekrom.
Prajeme vám dobrú chuť a veľa zábavy pri príprave tejto jednoduchej a chutnej zeleninovej nátierky, ktorá určite poteší vás aj vašich blízkych!
Recept je inšpirovaný verziou od Panna Lesia, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.