Zeleninová Nátierka s Mrkvou, Taveným Syrom a Kôprom
Hľadáte inšpiráciu na originálnu a pritom bleskovo pripravenú nátierku, ktorá sa stane hviezdou každej oslavy alebo rodinnej desiaty? Potom je tento recept na zeleninovú nátierku s mrkvou, taveným syrom a voňavým kôprom presne to, čo potrebujete! Je taká lahodná a krémová, že z misky zmizne doslova za okamih. Skvele sa hodí na čerstvé chlebíčky, chrumkavé jednohubky, alebo len tak, s kúskom pečiva. A čo je najlepšie? Jej príprava je naozaj jednoduchá a zvládnete ju za pár minút!
1/4ČLsoli(alebo podľa chuti na dochutenie zeleniny)
150mlhorúceho mlieka(cca 150 g)
100gtaveného syra(napr. smotanového, bez príchute, v črievku alebo tehličke)
1štipkamletého čierneho korenia(alebo podľa chuti)
cca 1-2PLčerstvého kôpru(nasekaného, z 2–3 vetvičiek)
Pokyny
Príprava zeleninového základu:
1. Cibuľu a mrkvu starostlivo očistíme. Cibuľu nakrájame na malé, jemné kocky. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle.
2. Na panvici rozohrejeme 2 PL rastlinného oleja. Pridáme nakrájanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu. Za občasného miešania restujeme na strednom plameni, kým zelenina nezmäkne a cibuľa nezačne chytať zlatistú farbu (približne 5-7 minút).
3. Orestovanú zeleninovú zmes dochutíme 1/4 ČL soli (alebo podľa vašej chuti) a štipkou mletého čierneho korenia. Premiešame a odstavíme z plameňa. Necháme mierne vychladnúť.
Vytvorenie jemnej syrovej bázy:
4. Kým zelenina chladne, pripravíme si syrovú bázu. Tavený syr nakrájame na väčšie kúsky a vložíme ho do misy vhodnej na mixovanie.
5. Zalejeme ho 150 ml horúceho (nie vriaceho) mlieka.
6. Pomocou tyčového mixéra zmes dôkladne rozmixujeme dohladka, kým nevznikne jemný a krémový syrový základ bez hrudiek.
Spojenie do lahodnej nátierky a chladenie:
7. Do pripravenej syrovo-mliečnej zmesi pridáme mierne vychladnutú orestovanú mrkvu s cibuľou.
8. Čerstvý kôpor umyjeme, osušíme a nasekáme najemno. Pridáme ho k ostatným ingredienciám v mise.
9. Všetko spolu veľmi dôkladne premiešame vareškou alebo stierkou, aby sa všetky chute a zložky pekne prepojili. Ochutnáme a podľa potreby môžeme ešte jemne dosoliť či dokoreniť.
10. Zeleninovú nátierku môžeme podávať ihneď, avšak jej chuť bude ešte lepšia a intenzívnejšia, keď ju necháme odležať v chladničke. Preložíme ju do uzatvárateľnej nádoby a vložíme do chladničky aspoň na 1 hodinu.
Poznámky
1. Pre pikantnejšiu verziu nátierky môžem spolu s cibuľou a mrkvou orestovať aj malý kúsok najemno nasekanej chilli papričky alebo pridať štipku mletého chilli do hotovej nátierky.2. Namiesto čerstvého kôpru môžem použiť aj iné obľúbené čerstvé bylinky, napríklad petržlenovú vňať, pažítku alebo dokonca trochu čerstvej bazalky pre stredomorský nádych.3. Ak nemám poruke tavený syr, môžem experimentovať aj s inými druhmi mäkkých syrov, napríklad s čerstvým smotanovým syrom (typ Lučina) alebo ricottou. Konzistencia a chuť sa však môžu mierne líšiť.4. Táto zeleninová nátierka vydrží v chladničke v dobre uzavretej nádobe približne 2-3 dni. Je skvelá nielen na chlebíčky, ale aj ako dip k čerstvej zelenine alebo krekrom.