Tiež sa vám tento rok v záhrade urodila tá záhadná ‘indická uhorka’, známa aj ako kalabasa? Mnoho ľudí nevie, čo s ňou, a pritom je to taká skvelá zelenina. Ja mám pre vás ten najlepší recept, ako ju spracovať! S týmto dokonalým sladkokyslým nálevom z nej vykúzlite chrumkavú a osviežujúcu pochúťku na zimu.
Či už ste fanúšikom rýchlych riešení s Dekom, alebo si radi pripravíte poctivý domáci nálev od základu, v tomto recepte nájdete oboje. Poďme na to, je to naozaj jednoduché a výsledok stojí za to!
Ako zavariť indickú uhorku (kalabasu)?
Kalabasu očistite, podľa potreby ošúpte, nakrájajte na kúsky a naložte do pohárov. Pripravte si sladkokyslý nálev (buď s Dekom alebo domáci z octu, vody, cukru a korenín) a krátko ho prevarte. Horúcim nálevom zalejte uhorky v pohároch, uzavrite a sterilizujte 15 minút.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 min
- Čas varenia/pečenia: 20 min
- Počet porcií: cca 8-10 pohárov (à 720 ml)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 60 kcal/100 g
- Trend: Zaváranie / Zero-waste
Potrebujeme
- 3 kg indickej uhorky (kalabasy)
Nálev A: Rýchla verzia s Dekom
- 2 l vody
- 500 ml octu (8%)
- 1 balenie Deko (alebo podobnej zmesi na nakladanie)
- Cukor (množstvo podľa návodu na obale Deka, zvyčajne 100–120 g)
Nálev B: Poctivý domáci nálev (bez Deka)
- 2 l vody
- 500 ml octu (8%)
- 120 g kryštálového cukru (cca 6 PL, môžete upraviť podľa chuti)
- 80 g soli (cca 4 PL)
- 1 PL horčičných semienok
- 10 ks nového korenia (celého)
- 20 ks čierneho korenia (celého)
- 4-5 ks bobkového listu
Postup prípravy
- Príprava pohárov. Poháre a viečka si vopred dôkladne umyte a sterilizujte (napríklad vriacou vodou alebo v rúre).
- Príprava kalabasy. Uhorky dôkladne umyte a osušte. Ak majú tvrdú, hrubú šupu, ošúpte ich škrabkou. Mladé kusy s jemnou šupou šúpať nemusíte.
- Uhorky pozdĺžne rozkrojte na štvrtiny. Lyžičkou vyberte mäkký stred s jadierkami. Pevnú dužinu nakrájajte na hranolky alebo väčšie kocky.
- Pripravené kúsky kalabasy natlačte natesno do pohárov.
- Príprava nálevu. Vyberte si jednu z verzií nálevu (A alebo B). Všetky suroviny na vami zvolený nálev dajte do väčšieho hrnca a priveďte k varu. Dôkladne miešajte, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia. Nechajte 2-3 minúty povariť.
- Horúcim nálevom ihneď zalejte uhorky v pohároch tak, aby boli úplne ponorené. Okraj pohára by mal zostať asi 1-2 cm suchý.
- Čistou utierkou poutierajte okraje pohárov dosucha, pevne ich uzavrite viečkami.
- Sterilizácia. Na dno širokého hrnca položte utierku. Na ňu poukladajte poháre tak, aby sa nedotýkali. Zalejte ich teplou vodou asi do polovice ich výšky.
- Pomaly zahrievajte, kým voda takmer nedosiahne bod varu (cca 90 °C). Pri tejto teplote sterilizujte 15 minút.
- Horúce poháre opatrne vyberte, položte na utierku a prikryte dekou alebo osuškou. Nechajte ich takto “v suchej pare” úplne vychladnúť, ideálne do druhého dňa.
2 praktické tipy na záver
- Ako na extra chrumkavosť? Ak chcete, aby boli uhorky ešte chrumkavejšie, môžete na dno každého pohára pridať jeden alebo dva listy z viniča. Obsahujú prírodné triesloviny, ktoré pomáhajú udržať zeleninu pevnú.
- Kedy ochutnať? Aj keď je to ťažké, skúste vydržať! Najlepšiu chuť dosiahnu uhorky asi po 2–3 týždňoch od zavarenia, keď sa všetky chute v náleve dokonale prepoja.
Jednoduché variácie
- Pikantná verzia: Do každého pohára pridajte pred zaliatím nálevom koliesko cibule, strúčik cesnaku a malú sušenú čili papričku.
- S kôprom: Pre klasickejšiu “uhorkovú” chuť vložte do každého pohára aj stonku čerstvého kôpru s kvetom.
Výsledkom je osviežujúca a chrumkavá zaváranina, ktorou prekvapíte každú návštevu. Je skvelá ako príloha k pečenému mäsu alebo ako súčasť studených obložených mís.
Tento recept sme pre vás pripravila redakcia Varíme s Láskou.