Search

Zaváraná indická uhorka: Tento sladkokyslý nálev je na ňu úplne dokonalý.

Obsah receptu

Publikované: 19. septembra 2025, 20:17

Tiež sa vám tento rok v záhrade urodila tá záhadná ‘indická uhorka’, známa aj ako kalabasa? Mnoho ľudí nevie, čo s ňou, a pritom je to taká skvelá zelenina. Ja mám pre vás ten najlepší recept, ako ju spracovať! S týmto dokonalým sladkokyslým nálevom z nej vykúzlite chrumkavú a osviežujúcu pochúťku na zimu.

Či už ste fanúšikom rýchlych riešení s Dekom, alebo si radi pripravíte poctivý domáci nálev od základu, v tomto recepte nájdete oboje. Poďme na to, je to naozaj jednoduché a výsledok stojí za to!

Ako zavariť indickú uhorku (kalabasu)?

Kalabasu očistite, podľa potreby ošúpte, nakrájajte na kúsky a naložte do pohárov. Pripravte si sladkokyslý nálev (buď s Dekom alebo domáci z octu, vody, cukru a korenín) a krátko ho prevarte. Horúcim nálevom zalejte uhorky v pohároch, uzavrite a sterilizujte 15 minút.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 min
  • Čas varenia/pečenia: 20 min
  • Počet porcií: cca 8-10 pohárov (à 720 ml)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 60 kcal/100 g
  • Trend: Zaváranie / Zero-waste

Potrebujeme

  • 3 kg indickej uhorky (kalabasy)

Nálev A: Rýchla verzia s Dekom

  • 2 l vody
  • 500 ml octu (8%)
  • 1 balenie Deko (alebo podobnej zmesi na nakladanie)
  • Cukor (množstvo podľa návodu na obale Deka, zvyčajne 100–120 g)

Nálev B: Poctivý domáci nálev (bez Deka)

  • 2 l vody
  • 500 ml octu (8%)
  • 120 g kryštálového cukru (cca 6 PL, môžete upraviť podľa chuti)
  • 80 g soli (cca 4 PL)
  • 1 PL horčičných semienok
  • 10 ks nového korenia (celého)
  • 20 ks čierneho korenia (celého)
  • 4-5 ks bobkového listu

Postup prípravy

  1. Príprava pohárov. Poháre a viečka si vopred dôkladne umyte a sterilizujte (napríklad vriacou vodou alebo v rúre).
  2. Príprava kalabasy. Uhorky dôkladne umyte a osušte. Ak majú tvrdú, hrubú šupu, ošúpte ich škrabkou. Mladé kusy s jemnou šupou šúpať nemusíte.
  3. Uhorky pozdĺžne rozkrojte na štvrtiny. Lyžičkou vyberte mäkký stred s jadierkami. Pevnú dužinu nakrájajte na hranolky alebo väčšie kocky.
  4. Pripravené kúsky kalabasy natlačte natesno do pohárov.
  5. Príprava nálevu. Vyberte si jednu z verzií nálevu (A alebo B). Všetky suroviny na vami zvolený nálev dajte do väčšieho hrnca a priveďte k varu. Dôkladne miešajte, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia. Nechajte 2-3 minúty povariť.
  6. Horúcim nálevom ihneď zalejte uhorky v pohároch tak, aby boli úplne ponorené. Okraj pohára by mal zostať asi 1-2 cm suchý.
  7. Čistou utierkou poutierajte okraje pohárov dosucha, pevne ich uzavrite viečkami.
  8. Sterilizácia. Na dno širokého hrnca položte utierku. Na ňu poukladajte poháre tak, aby sa nedotýkali. Zalejte ich teplou vodou asi do polovice ich výšky.
  9. Pomaly zahrievajte, kým voda takmer nedosiahne bod varu (cca 90 °C). Pri tejto teplote sterilizujte 15 minút.
  10. Horúce poháre opatrne vyberte, položte na utierku a prikryte dekou alebo osuškou. Nechajte ich takto “v suchej pare” úplne vychladnúť, ideálne do druhého dňa.

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na extra chrumkavosť? Ak chcete, aby boli uhorky ešte chrumkavejšie, môžete na dno každého pohára pridať jeden alebo dva listy z viniča. Obsahujú prírodné triesloviny, ktoré pomáhajú udržať zeleninu pevnú.
  2. Kedy ochutnať? Aj keď je to ťažké, skúste vydržať! Najlepšiu chuť dosiahnu uhorky asi po 2–3 týždňoch od zavarenia, keď sa všetky chute v náleve dokonale prepoja.

Jednoduché variácie

  • Pikantná verzia: Do každého pohára pridajte pred zaliatím nálevom koliesko cibule, strúčik cesnaku a malú sušenú čili papričku.
  • S kôprom: Pre klasickejšiu “uhorkovú” chuť vložte do každého pohára aj stonku čerstvého kôpru s kvetom.

Výsledkom je osviežujúca a chrumkavá zaváranina, ktorou prekvapíte každú návštevu. Je skvelá ako príloha k pečenému mäsu alebo ako súčasť studených obložených mís.

Tento recept sme pre vás pripravila redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty

Varíme s Láskou