Zaváraná indická uhorka (kalabasa) v sladkokyslom náleve
Tiež sa vám tento rok v záhrade urodila tá záhadná 'indická uhorka', známa aj ako kalabasa? Mnoho ľudí nevie, čo s ňou. Ja mám pre vás ten najlepší recept, ako ju spracovať! S týmto dokonalým sladkokyslým nálevom z nej vykúzlite chrumkavú a osviežujúcu pochúťku na zimu.
120g120 g kryštálového cukru(cca 6 PL, môžete upraviť podľa chuti)
80g80 g soli(cca 4 PL)
1PL1 PL horčičných semienok
10ks10 ks nového korenia(celého)
20ks20 ks čierneho korenia(celého)
4.5ks4-5 ks bobkového listu
Pokyny
1. Príprava pohárov. Poháre a viečka si vopred dôkladne umyte a sterilizujte (napríklad vriacou vodou alebo v rúre).
2. Príprava kalabasy. Uhorky dôkladne umyte a osušte. Ak majú tvrdú, hrubú šupu, ošúpte ich škrabkou. Mladé kusy s jemnou šupou šúpať nemusíte.
3. Uhorky pozdĺžne rozkrojte na štvrtiny. Lyžičkou vyberte mäkký stred s jadierkami. Pevnú dužinu nakrájajte na hranolky alebo väčšie kocky.
4. Pripravené kúsky kalabasy natlačte natesno do pohárov.
5. Príprava nálevu. Vyberte si jednu z verzií nálevu (A alebo B). Všetky suroviny na vami zvolený nálev dajte do väčšieho hrnca a priveďte k varu. Dôkladne miešajte, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia. Nechajte 2-3 minúty povariť.
6. Horúcim nálevom ihneď zalejte uhorky v pohároch tak, aby boli úplne ponorené. Okraj pohára by mal zostať asi 1-2 cm suchý.
8. Sterilizácia. Na dno širokého hrnca položte utierku. Na ňu poukladajte poháre tak, aby sa nedotýkali. Zalejte ich teplou vodou asi do polovice ich výšky.
9. Pomaly zahrievajte, kým voda takmer nedosiahne bod varu (cca 90 °C). Pri tejto teplote sterilizujte 15 minút.
10. Horúce poháre opatrne vyberte, položte na utierku a prikryte dekou alebo osuškou. Nechajte ich takto "v suchej pare" úplne vychladnúť, ideálne do druhého dňa.
Poznámky
1. Ako na extra chrumkavosť? Ak chcete, aby boli uhorky ešte chrumkavejšie, môžete na dno každého pohára pridať jeden alebo dva listy z viniča. Obsahujú prírodné triesloviny, ktoré pomáhajú udržať zeleninu pevnú.2. Kedy ochutnať? Aj keď je to ťažké, skúste vydržať! Najlepšiu chuť dosiahnu uhorky asi po 2–3 týždňoch od zavarenia, keď sa všetky chute v náleve dokonale prepoja.