Toto jedlo je pre mňa stelesnením poctivého domáceho varenia. Žiadne zložité postupy, len vrstvenie skvelých surovín, ktoré sa v rúre spoja do dokonalej harmónie. Každé sústo je plné chuti – mäkké zemiaky, bohatá mäsová plnka, roztopený plátkový syr a na vrchu chrumkavá kôrka. Je to presne ten typ jedla, ktorý zasýti a poteší.
Práve vajíčková zálievka je to, čo premení jednotlivé vrstvy na jeden šťavnatý a súdržný celok. Poďte sa so mnou pozrieť, ako jednoducho pripraviť toto sýte jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina.
Ako sa robia vrstvené zapekané zemiaky?
Uvarené zemiaky navrstvite do pekáča s plátkovým syrom, mäsovou plnkou a ďalším syrom. Zalejte zmesou vajec a mlieka, posypte strúhaným syrom a dajte zapiecť do rúry dozlatista. Vrstvenie je kľúčové.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas pečenia: 30 minút
- Počet porcií: 1 plech (cca 4-6 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 535 kcal/porcia
- Trend: Obed z jedného plechu
Potrebujeme
Na zapekaciu misu alebo menší plech (cca 20×30 cm)
Na mäsovú zmes:
- 1 PL rastlinného oleja
- 1 veľká cibuľa
- 500 g mletého mäsa (mix bravčové a hovädzie)
- 1 červená paprika
- 2 ČL paradajkového pretlaku
- 1 ČL sušeného cesnaku
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL sušeného oregana
- 50 ml vody alebo vývaru
- 3 jarné cibuľky
- soľ a mleté čierne korenie
Zemiakový základ a vrstvenie:
- 6 stredne veľkých zemiakov (varný typ B)
- 8–10 plátkov syra (napr. Eidam)
Na zálievku a posypanie:
- 3 vajcia
- 125 ml mlieka
- 1 ČL soli
- 1 ČL sušeného oregana
- 150 g tvrdého syra na strúhanie (napr. Gouda)
Postup prípravy
Príprava zemiakov a mäsovej zmesi
- Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie kocky a uvarte v osolenej vode domäkka (približne 15–20 minút). Potom ich sceďte.
- Kým sa varia zemiaky, na panvici na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita.
- Pridajte mleté mäso a opekajte ho, kým sa nezatiahne a nezačne hnednúť.
- K mäsu pridajte na malé kocky nakrájanú papriku a paradajkový pretlak. Krátko spolu restujte.
- Zmes podlejte vodou. Dochuťte soľou, korením, sušeným cesnakom, paprikou a oreganom.
- Nakoniec vmiešajte nadrobno nasekanú jarnú cibuľku a odstavte z tepla.
Vrstvenie a pečenie
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Zapekaciu misu (cca 20×30 cm) zľahka vymažte olejom.
- 1. vrstva: Na dno misy rovnomerne rozložte polovicu uvarených zemiakov.
- 2. vrstva: Na zemiaky poukladajte plátky syra tak, aby pokryli celú plochu.
- 3. vrstva: Na syr rovnomerne rozotrite celú pripravenú mäsovú zmes.
- Tento postup zopakujte: mäsovú vrstvu prikryte ďalšou vrstvou plátkového syra a všetko zakryte zvyšnými zemiakmi.
- V miske metličkou rozšľahajte vajcia s mliekom, soľou a oreganom.
- Pripravenou zálievkou rovnomerne polejte celý povrch zemiakov v pekáči.
- Navrch nastrúhajte tvrdý syr.
- Pečte v predhriatej rúre približne 25–30 minút, kým nie je povrch krásne zlatohnedý a vajíčková zmes stuhnutá.
- Pred krájaním nechajte aspoň 10 minút odstáť, aby sa vrstvy spevnili.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Aké zemiaky použiť? Ideálne sú zemiaky varného typu A alebo B. Sú pevnejšie a po uvarení a zapečení si pekne udržia tvar.
- Chcete krémovejšiu verziu? Časť mlieka v zálievke môžete nahradiť smotanou na varenie (10-12%).
Jednoduché variácie
- Talianska verzia: Namiesto oregana použite bazalku a na vrch nastrúhajte parmezán. Do mäsovej zmesi môžete pridať aj olivy.
- Pikantná verzia: Do mäsovej zmesi pridajte nasekanú chilli papričku alebo lyžičku pálivej papriky.
Záver
Výsledkom je sýte a šťavnaté jedlo z jedného plechu, ktoré si zamiluje celá rodina. Podávajte ho so zeleninovým šalátom alebo kyslou uhorkou.
Recept vychádza z verzie od Einfach und lecker, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
