Search

Zapekané zemiaky na tri vrstvy: So syrom, mäsom a vajíčkovou zálievkou

zapekané zemiaky
zapekané zemiaky

Obsah receptu

Publikované: 5. septembra 2025, 08:30

Toto jedlo je pre mňa stelesnením poctivého domáceho varenia. Žiadne zložité postupy, len vrstvenie skvelých surovín, ktoré sa v rúre spoja do dokonalej harmónie. Každé sústo je plné chuti – mäkké zemiaky, bohatá mäsová plnka, roztopený plátkový syr a na vrchu chrumkavá kôrka. Je to presne ten typ jedla, ktorý zasýti a poteší.

Práve vajíčková zálievka je to, čo premení jednotlivé vrstvy na jeden šťavnatý a súdržný celok. Poďte sa so mnou pozrieť, ako jednoducho pripraviť toto sýte jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina.

Ako sa robia vrstvené zapekané zemiaky?

Uvarené zemiaky navrstvite do pekáča s plátkovým syrom, mäsovou plnkou a ďalším syrom. Zalejte zmesou vajec a mlieka, posypte strúhaným syrom a dajte zapiecť do rúry dozlatista. Vrstvenie je kľúčové.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút
  • Čas pečenia: 30 minút
  • Počet porcií: 1 plech (cca 4-6 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 535 kcal/porcia
  • Trend: Obed z jedného plechu

Potrebujeme

Na zapekaciu misu alebo menší plech (cca 20×30 cm)

Na mäsovú zmes:

  • 1 PL rastlinného oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 500 g mletého mäsa (mix bravčové a hovädzie)
  • 1 červená paprika
  • 2 ČL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 50 ml vody alebo vývaru
  • 3 jarné cibuľky
  • soľ a mleté čierne korenie

Zemiakový základ a vrstvenie:

  • 6 stredne veľkých zemiakov (varný typ B)
  • 8–10 plátkov syra (napr. Eidam)

Na zálievku a posypanie:

  • 3 vajcia
  • 125 ml mlieka
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 150 g tvrdého syra na strúhanie (napr. Gouda)

Postup prípravy

Príprava zemiakov a mäsovej zmesi

  1. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie kocky a uvarte v osolenej vode domäkka (približne 15–20 minút). Potom ich sceďte.
  2. Kým sa varia zemiaky, na panvici na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita.
  3. Pridajte mleté mäso a opekajte ho, kým sa nezatiahne a nezačne hnednúť.
  4. K mäsu pridajte na malé kocky nakrájanú papriku a paradajkový pretlak. Krátko spolu restujte.
  5. Zmes podlejte vodou. Dochuťte soľou, korením, sušeným cesnakom, paprikou a oreganom.
  6. Nakoniec vmiešajte nadrobno nasekanú jarnú cibuľku a odstavte z tepla.

Vrstvenie a pečenie

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Zapekaciu misu (cca 20×30 cm) zľahka vymažte olejom.
  2. 1. vrstva: Na dno misy rovnomerne rozložte polovicu uvarených zemiakov.
  3. 2. vrstva: Na zemiaky poukladajte plátky syra tak, aby pokryli celú plochu.
  4. 3. vrstva: Na syr rovnomerne rozotrite celú pripravenú mäsovú zmes.
  5. Tento postup zopakujte: mäsovú vrstvu prikryte ďalšou vrstvou plátkového syra a všetko zakryte zvyšnými zemiakmi.
  6. V miske metličkou rozšľahajte vajcia s mliekom, soľou a oreganom.
  7. Pripravenou zálievkou rovnomerne polejte celý povrch zemiakov v pekáči.
  8. Navrch nastrúhajte tvrdý syr.
  9. Pečte v predhriatej rúre približne 25–30 minút, kým nie je povrch krásne zlatohnedý a vajíčková zmes stuhnutá.
  10. Pred krájaním nechajte aspoň 10 minút odstáť, aby sa vrstvy spevnili.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Aké zemiaky použiť? Ideálne sú zemiaky varného typu A alebo B. Sú pevnejšie a po uvarení a zapečení si pekne udržia tvar.
  2. Chcete krémovejšiu verziu? Časť mlieka v zálievke môžete nahradiť smotanou na varenie (10-12%).

Jednoduché variácie

  • Talianska verzia: Namiesto oregana použite bazalku a na vrch nastrúhajte parmezán. Do mäsovej zmesi môžete pridať aj olivy.
  • Pikantná verzia: Do mäsovej zmesi pridajte nasekanú chilli papričku alebo lyžičku pálivej papriky.

Záver

Výsledkom je sýte a šťavnaté jedlo z jedného plechu, ktoré si zamiluje celá rodina. Podávajte ho so zeleninovým šalátom alebo kyslou uhorkou.

Recept vychádza z verzie od Einfach und lecker, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty