Search

Zabudnite na vyprážaný: Tento chrumkavý karfiol z rúry s parmezánom je TOP

chrumkavý karfiol z rúry
Chrumkavý karfiol z rúry

Obsah receptu

Zabudnite na klasický vyprážaný karfiol nasiaknutý olejom. Tento chrumkavý karfiol z rúry s parmezánom a bylinkami je absolútne TOP – zdravší, ľahší na prípravu a neuveriteľne chutný. Vďaka špeciálne ochutenej strúhanke s olivovým olejom a parmezánom získa pri pečení úžasne zlatistú a chrumkavú kôrku. Tento recept si určite zamilujete.

Ak si chcete oddýchnuť od mäsa alebo len hľadáte nový spôsob prípravy karfiolu, určite ochutnajte tento recept. Výsledok – zlatisté, voňavé ružičky s parmezánovou kôrkou – je fantastický. Podávajte ho s osviežujúcim smotanovým dipom ako ľahké hlavné jedlo alebo skvelú prílohu.

  • Čas prípravy: cca 35-40 minút
  • Čas pečenia: cca 20-25 minút
  • Počet porcií: 3 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Vegetariánske: Áno

Potrebujeme:

Karfiol a trojobal:

  • 1 veľký karfiol (cca 1300 g)
  • cca 100 g hladkej múky (na obaľovanie)
  • 3 vajcia
  • 150 g jemnej strúhanky
  • 50 g najemno strúhaného parmezánu (alebo Grana Padano)
  • 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
  • 1 čajová lyžička sušenej zmesi talianskych byliniek (alebo oregano/bazalka)
  • 2 čajové lyžičky čerstvej nasekanej petržlenovej vňate (alebo 1 ČL sušenej)
  • 5 polievkových lyžíc olivového oleja
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Smotanový dip:

  • 200 g kyslej smotany (min. 16% tuku)
  • 100 g hustého bieleho jogurtu (napr. grécky)
  • Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná, podľa chuti)
  • Pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy (podľa chuti)
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Ostatné:

  • Voda a soľ na varenie karfiolu
  • Papier na pečenie

Postup prípravy

Príprava karfiolu:

  1. Karfiol očistite od vonkajších listov a tvrdého hlúbika. Rozdeľte ho na primerane veľké ružičky (nie príliš malé, aby sa dobre obaľovali). Dôkladne ich umyte.
  2. Vo väčšom hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo vody a osoľte ju. Do vriacej vody vložte pripravené ružičky karfiolu.
  3. Varte ich len krátko, približne 5 minút, kým nie sú polomäkké, tzv. “na skus” (al dente). Nesmú byť úplne mäkké, aby sa pri obaľovaní nerozpadávali.
  4. Ihneď po uvarení karfiol sceďte a ideálne ho prudko schlaďte pod studenou tečúcou vodou alebo v miske s ľadovou vodou, aby si zachoval pevnosť a farbu. Nechajte ho na sitku veľmi dobre odkvapkať a vychladnúť.

Príprava trojobalu a obaľovanie:

  1. Pripravte si tri hlbšie taniere alebo misky na obaľovanie. Do prvého nasypte hladkú múku. Do druhého rozklepnite 3 vajcia a vidličkou ich zľahka rozšľahajte.
  2. Do tretieho taniera nasypte strúhanku (150 g). Pridajte najemno nastrúhaný parmezán (50 g), prelisovaný cesnak (1 strúčik), sušené talianske bylinky (1 ČL), nasekanú petržlenovú vňať (2 ČL), soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti. Nakoniec prilejte olivový olej (5 PL) a vidličkou alebo rukami všetko dobre premiešajte, aby vznikla mierne vlhká, ochutená sypká zmes (strúhanka).
  3. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
  4. Dobre odkvapkané a vychladnuté ružičky karfiolu postupne obaľujte v klasickom trojobale: Najprv ich dôkladne obaľte v hladkej múke. Potom ich ponorte do rozšľahaných vajec. Nakoniec ich dôkladne obaľte v pripravenej ochutenej parmezánovej strúhanke. Dbajte na to, aby boli ružičky obalené rovnomerne zo všetkých strán. Strúhanku môžete jemne pritlačiť.
  5. Obalené ružičky karfiolu ukladajte s malými medzerami na plech vyložený papierom na pečenie.

Pečenie:

  1. Vložte plech s obaleným karfiolom do predhriatej rúry. Pečte pri 180 °C približne 20 až 25 minút. Karfiol by mal byť krásne zlatohnedý a chrumkavý. Čas pečenia prispôsobte svojej rúre a veľkosti ružičiek. V polovici pečenia môžete ružičky otočiť pre rovnomernejšie opečenie, ale nie je to nutné.

Príprava dipu a servírovanie:

  1. Kým sa karfiol pečie, pripravte si jednoduchý dip. V malej miske zmiešajte kyslú smotanu, biely jogurt, najemno nasekanú čerstvú petržlenovú vňať (alebo iné bylinky ako pažítka, kôpor).
  2. Dochuťte pár kvapkami citrónovej šťavy, soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti. Všetko spolu dobre premiešajte a dajte vychladiť do chladničky.
  3. Upečený chrumkavý karfiol vyberte z rúry.
  4. Podávajte ihneď, teplý, spolu s pripraveným vychladeným smotanovým dipom. Môžete servírovať ako ľahké hlavné jedlo alebo ako skvelú prílohu k mäsu či rybe.

Videorecept

Tipy

  1. Karfiol pred obaľovaním naozaj len krátko blanšírujem alebo povarím (max. 5 minút), aby zostal pevný “na skus”. Ak by bol príliš mäkký, zle by sa obaľoval a výsledok by nebol taký chrumkavý. Po uvarení ho hneď schladím studenou vodou a nechám poriadne odkvapkať.
  2. Do strúhanky pridávam okrem parmezánu, cesnaku a byliniek aj olivový olej. Strúhanka je potom mierne vlhká a pri pečení v rúre vytvorí krásne zlatistú a chrumkavú kôrku aj bez potreby veľkého množstva tuku na plechu alebo vyprážania. Nezabudnite zmes dobre ochutiť soľou a korením.
  3. Obaľujem klasicky – múka, vajce, ochutená strúhanka. Dbám na to, aby boli ružičky obalené naozaj dôkladne a rovnomerne zo všetkých strán. Ukladám ich na plech s papierom na pečenie.
  4. Pečiem pri 180°C asi 20-25 minút do krásnej zlatohnedej farby. Podávam ich horúce s jednoduchým dipom z kyslej smotany a jogurtu, ochuteným citrónom, soľou, korením a čerstvými bylinkami (petržlen, pažítka…). Je to oveľa ľahšia a podľa mňa aj chutnejšia alternatíva ku klasickému vyprážanému karfiolu.

Tak zabudnite na vyprážaný a vyskúšajte tento TOP recept. Chrumkavý karfiol z rúry s parmezánom a bylinkami si zamilujete pre jeho chuť aj jednoduchú prípravu.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Last Minute Kitchen

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty