Zabudnite na klasický vyprážaný karfiol nasiaknutý olejom. Tento chrumkavý karfiol z rúry s parmezánom a bylinkami je absolútne TOP – zdravší, ľahší na prípravu a neuveriteľne chutný. Vďaka špeciálne ochutenej strúhanke s olivovým olejom a parmezánom získa pri pečení úžasne zlatistú a chrumkavú kôrku. Tento recept si určite zamilujete.
Ak si chcete oddýchnuť od mäsa alebo len hľadáte nový spôsob prípravy karfiolu, určite ochutnajte tento recept. Výsledok – zlatisté, voňavé ružičky s parmezánovou kôrkou – je fantastický. Podávajte ho s osviežujúcim smotanovým dipom ako ľahké hlavné jedlo alebo skvelú prílohu.
- Čas prípravy: cca 35-40 minút
- Čas pečenia: cca 20-25 minút
- Počet porcií: 3 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Vegetariánske: Áno
Potrebujeme:
Karfiol a trojobal:
- 1 veľký karfiol (cca 1300 g)
- cca 100 g hladkej múky (na obaľovanie)
- 3 vajcia
- 150 g jemnej strúhanky
- 50 g najemno strúhaného parmezánu (alebo Grana Padano)
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
- 1 čajová lyžička sušenej zmesi talianskych byliniek (alebo oregano/bazalka)
- 2 čajové lyžičky čerstvej nasekanej petržlenovej vňate (alebo 1 ČL sušenej)
- 5 polievkových lyžíc olivového oleja
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Smotanový dip:
- 200 g kyslej smotany (min. 16% tuku)
- 100 g hustého bieleho jogurtu (napr. grécky)
- Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná, podľa chuti)
- Pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy (podľa chuti)
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Ostatné:
- Voda a soľ na varenie karfiolu
- Papier na pečenie
Postup prípravy
Príprava karfiolu:
- Karfiol očistite od vonkajších listov a tvrdého hlúbika. Rozdeľte ho na primerane veľké ružičky (nie príliš malé, aby sa dobre obaľovali). Dôkladne ich umyte.
- Vo väčšom hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo vody a osoľte ju. Do vriacej vody vložte pripravené ružičky karfiolu.
- Varte ich len krátko, približne 5 minút, kým nie sú polomäkké, tzv. “na skus” (al dente). Nesmú byť úplne mäkké, aby sa pri obaľovaní nerozpadávali.
- Ihneď po uvarení karfiol sceďte a ideálne ho prudko schlaďte pod studenou tečúcou vodou alebo v miske s ľadovou vodou, aby si zachoval pevnosť a farbu. Nechajte ho na sitku veľmi dobre odkvapkať a vychladnúť.
Príprava trojobalu a obaľovanie:
- Pripravte si tri hlbšie taniere alebo misky na obaľovanie. Do prvého nasypte hladkú múku. Do druhého rozklepnite 3 vajcia a vidličkou ich zľahka rozšľahajte.
- Do tretieho taniera nasypte strúhanku (150 g). Pridajte najemno nastrúhaný parmezán (50 g), prelisovaný cesnak (1 strúčik), sušené talianske bylinky (1 ČL), nasekanú petržlenovú vňať (2 ČL), soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti. Nakoniec prilejte olivový olej (5 PL) a vidličkou alebo rukami všetko dobre premiešajte, aby vznikla mierne vlhká, ochutená sypká zmes (strúhanka).
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Dobre odkvapkané a vychladnuté ružičky karfiolu postupne obaľujte v klasickom trojobale: Najprv ich dôkladne obaľte v hladkej múke. Potom ich ponorte do rozšľahaných vajec. Nakoniec ich dôkladne obaľte v pripravenej ochutenej parmezánovej strúhanke. Dbajte na to, aby boli ružičky obalené rovnomerne zo všetkých strán. Strúhanku môžete jemne pritlačiť.
- Obalené ružičky karfiolu ukladajte s malými medzerami na plech vyložený papierom na pečenie.
Pečenie:
- Vložte plech s obaleným karfiolom do predhriatej rúry. Pečte pri 180 °C približne 20 až 25 minút. Karfiol by mal byť krásne zlatohnedý a chrumkavý. Čas pečenia prispôsobte svojej rúre a veľkosti ružičiek. V polovici pečenia môžete ružičky otočiť pre rovnomernejšie opečenie, ale nie je to nutné.
Príprava dipu a servírovanie:
- Kým sa karfiol pečie, pripravte si jednoduchý dip. V malej miske zmiešajte kyslú smotanu, biely jogurt, najemno nasekanú čerstvú petržlenovú vňať (alebo iné bylinky ako pažítka, kôpor).
- Dochuťte pár kvapkami citrónovej šťavy, soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti. Všetko spolu dobre premiešajte a dajte vychladiť do chladničky.
- Upečený chrumkavý karfiol vyberte z rúry.
- Podávajte ihneď, teplý, spolu s pripraveným vychladeným smotanovým dipom. Môžete servírovať ako ľahké hlavné jedlo alebo ako skvelú prílohu k mäsu či rybe.
Videorecept
Tipy
- Karfiol pred obaľovaním naozaj len krátko blanšírujem alebo povarím (max. 5 minút), aby zostal pevný “na skus”. Ak by bol príliš mäkký, zle by sa obaľoval a výsledok by nebol taký chrumkavý. Po uvarení ho hneď schladím studenou vodou a nechám poriadne odkvapkať.
- Do strúhanky pridávam okrem parmezánu, cesnaku a byliniek aj olivový olej. Strúhanka je potom mierne vlhká a pri pečení v rúre vytvorí krásne zlatistú a chrumkavú kôrku aj bez potreby veľkého množstva tuku na plechu alebo vyprážania. Nezabudnite zmes dobre ochutiť soľou a korením.
- Obaľujem klasicky – múka, vajce, ochutená strúhanka. Dbám na to, aby boli ružičky obalené naozaj dôkladne a rovnomerne zo všetkých strán. Ukladám ich na plech s papierom na pečenie.
- Pečiem pri 180°C asi 20-25 minút do krásnej zlatohnedej farby. Podávam ich horúce s jednoduchým dipom z kyslej smotany a jogurtu, ochuteným citrónom, soľou, korením a čerstvými bylinkami (petržlen, pažítka…). Je to oveľa ľahšia a podľa mňa aj chutnejšia alternatíva ku klasickému vyprážanému karfiolu.
Tak zabudnite na vyprážaný a vyskúšajte tento TOP recept. Chrumkavý karfiol z rúry s parmezánom a bylinkami si zamilujete pre jeho chuť aj jednoduchú prípravu.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Last Minute Kitchen