Search

Zabudnite na vyprážaný karfiol: Táto zapekaná verzia je lepšia

karfiolový nákyp
karfiolový nákyp

Obsah receptu

Publikované: 23. augusta 2025, 21:54

Práve je sobota večer, ideálny čas na plánovanie nedeľného obeda. Ak máte chuť na karfiol, zabudnite na chvíľu na klasický vyprážaný trojobal. Mám pre vás recept na fantastický karfiolový nákyp, ktorý je podľa mňa oveľa lepší – je šťavnatejší, plný lahodnej zeleniny a má úžasnú chuť vďaka hubám a syru čedar. Je to skvelé bezmäsité jedlo, ktoré vás príjemne zasýti a prekvapí svojou bohatou chuťou.

Najlepšie na ňom je, že je to jedlo z jedného pekáča. Skladá sa z jemného karfiolového základu, na ktorom je navrstvená farebná a voňavá zeleninová zmes, a všetko je zapečené pod chrumkavou syrovou kôrkou. Poďme si ho spolu pripraviť, je to naozaj jednoduché.

Ako pripraviť najlepší karfiolový nákyp?

Karfiol uvaríte domäkka a rozmixujete ho s vajíčkami a múkou na hladké pyré, ktoré tvorí základ. Na panvici si orestujete zmes zeleniny – cibuľu, mrkvu, huby a papriku. Zeleninovú zmes navrstvíte na karfiolový základ, posypete syrom a všetko spolu zapečiete dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia/varenia: 50 minút
  • Počet porcií: 1 plech (cca 4-6 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 400 kcal/porcia
  • Trend: Bezmäsité / Zdravý obed

Potrebujeme

Na karfiolový základ

  • 1 veľký karfiol (cca 1,5 kg)
  • 3 ks vajec
  • 100 g hladkej múky
  • 30 ml mlieka
  • Soľ

Zeleninová vrstva

  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkvy
  • 5 ks šampiňónov
  • 1 ks červenej papriky
  • 1 ks zelenej papriky
  • 1 ks paradajky
  • 1 ČL sušenej mäty (alebo oregana)
  • ½ ČL chilli vločiek
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • 2 PL olivového oleja

Na dokončenie

  • 150 g strúhaného syra čedar

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte karfiol. Umyte ho, rozdeľte na ružičky a vložte do hrnca s vriacou osolenou vodou. Môžete pridať aj 30 ml mlieka, karfiol si tak zachová krajšiu farbu.
  2. Varte ho 8 – 10 minút domäkka. Potom ho sceďte a nechajte poriadne odkvapkať.
  3. Kým sa karfiol varí, pripravte si zeleninovú zmes. Rúru si predhrejte na 180 °C.
  4. Cibuľu, papriky, paradajku a očistenú mrkvu nakrájajte na malé kocky. Šampiňóny na plátky.
  5. Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a mrkvu a opekajte asi 5 minút.
  6. Pridajte šampiňóny a opekajte ďalších 7-8 minút, kým sa neodparí voda a huby nezačnú hnednúť.
  7. Nakoniec pridajte papriky a paradajku. Všetko spolu opekajte ešte 5-6 minút, kým zelenina nezmäkne.
  8. Zmes dochuťte soľou, korením, sušenou mätou a chilli vločkami. Premiešajte a odstavte.
  9. Uvarený a odkvapkaný karfiol dajte do veľkej misy. Pridajte k nemu 3 vajíčka a rozmixujte tyčovým mixérom na hladké pyré.
  10. Do pyré postupne vmiešajte preosiatu múku. Dochuťte soľou.
  11. Pripravte si zapekaciu misu alebo menší plech. Zľahka ho potrite olejom.
  12. Na dno rovnomerne rozotrite pripravené karfiolové pyré.
  13. Na karfiolovú vrstvu rovnomerne rozložte celú orestovanú zeleninovú zmes.
  14. Na záver všetko husto posypte nastrúhaným čedarom.
  15. Pečte v predhriatej rúre približne 30 minút, kým syr nie je krásne zlatistý a bublajúci.

Videorecept

Tipy

  1. Karfiol radšej naparte: Namiesto varenia vo vode skúste karfiol napariť domäkka (cca 15 minút). Bude mať intenzívnejšiu chuť a nebude zbytočne vodnatý.
  2. Využite, čo chladnička dá: Tento recept je úžasne variabilný. Namiesto papriky a mrkvy môžete použiť inú zeleninu, ktorú máte doma – cuketu, baklažán, pór alebo brokolicu.
  3. Pre extra chuť pridajte bylinky: Sušená mäta je zaujímavá, ale ak máte radi klasickejšie chute, skvele sa hodí aj sušené oregano, tymian alebo čerstvá nasekaná petržlenová vňať.

Variácie

  • Pre mäsovú verziu môžete do zeleninovej zmesi pridať 200 g na kocky nakrájanej slaniny alebo klobásy, ktorú opečiete spolu s cibuľou.
  • Namiesto čedaru použite iný výrazný syr, napríklad údený eidam alebo nivu pre ešte intenzívnejšiu chuť.

Časté otázky

Môžem použiť mrazený karfiol? Áno, môžete. Mrazený karfiol už býva predvarený (blanšírovaný), takže ho stačí len nechať rozmraziť, poriadne osušiť a môžete ho rovno mixovať so surovými vajíčkami a múkou.

Je nákyp vhodný aj na druhý deň? Áno, chutí výborne aj na druhý deň, či už ohriaty v mikrovlnke alebo dokonca aj za studena. Je to skvelé jedlo do krabičky do práce.

Záver

Výsledkom je krásne farebný, šťavnatý a sýty nákyp, ktorý je plný chutí a živín. Podávajte ho ako samostatné hlavné jedlo alebo ako netradičnú prílohu k pečenému mäsu.

Recept vychádza z verzie od Lezzet Tutkunu, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty