Ak máte chuť na karfiol, zabudnite na chvíľu na klasický vyprážaný trojobal. Mám pre vás recept na fantastický karfiolový nákyp, ktorý je podľa mňa oveľa lepší – šťavnatejší, plný zeleniny a bohatej syrovej chuti. Je to skvelé bezmäsité jedlo, ktoré vás príjemne zasýti.
1. Najprv si pripravte karfiol. Umyte ho, rozdeľte na ružičky a vložte do hrnca s vriacou osolenou vodou. Môžete pridať aj 30 ml mlieka, karfiol si tak zachová krajšiu farbu.
2. Varte ho 8 – 10 minút domäkka. Potom ho sceďte a nechajte poriadne odkvapkať.
3. Kým sa karfiol varí, pripravte si zeleninovú zmes. Rúru si predhrejte na 180 °C.
4. Cibuľu, papriky, paradajku a očistenú mrkvu nakrájajte na malé kocky. Šampiňóny na plátky.
5. Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a mrkvu a opekajte asi 5 minút.
6. Pridajte šampiňóny a opekajte ďalších 7-8 minút, kým sa neodparí voda a huby nezačnú hnednúť.
7. Nakoniec pridajte papriky a paradajku. Všetko spolu opekajte ešte 5-6 minút, kým zelenina nezmäkne.
8. Zmes dochuťte soľou, korením, sušenou mätou a chilli vločkami. Premiešajte a odstavte.
9. Uvarený a odkvapkaný karfiol dajte do veľkej misy. Pridajte k nemu 3 vajíčka a rozmixujte tyčovým mixérom na hladké pyré.
10. Do pyré postupne vmiešajte preosiatu múku. Dochuťte soľou.
11. Pripravte si zapekaciu misu alebo menší plech. Zľahka ho potrite olejom.
12. Na dno rovnomerne rozotrite pripravené karfiolové pyré.
13. Na karfiolovú vrstvu rovnomerne rozložte celú orestovanú zeleninovú zmes.
14. Na záver všetko husto posypte nastrúhaným čedarom.
15. Pečte v predhriatej rúre približne 30 minút, kým syr nie je krásne zlatistý a bublajúci.
Poznámky
1. Karfiol radšej naparte: Namiesto varenia vo vode skúste karfiol napariť domäkka (cca 15 minút). Bude mať intenzívnejšiu chuť a nebude zbytočne vodnatý. Ak ho varíte, naozaj ho po scedení nechajte poriadne odkvapkať.2. Využite, čo chladnička dá: Tento recept je úžasne variabilný. Namiesto papriky a mrkvy môžete použiť inú zeleninu, ktorú máte doma – cuketu, baklažán, pór alebo brokolicu.3. Pre extra chuť pridajte bylinky: Sušená mäta je zaujímavá, ale ak máte radi klasickejšie chute, skvele sa hodí aj sušené oregano, tymian alebo čerstvá nasekaná petržlenová vňať.