Search

Vyprážané pirohy s mäsom ako z jarmoku: S týmto vylepšeným receptom chutia lepšie ako od babičky

Vyprážané pirohy s mäsom
Vyprážané pirohy s mäsom

Obsah receptu

Publikované: 14. októbra 2025, 05:00

Vždy, keď zacítim vôňu vyprážaných pirohov, okamžite sa mi vybaví atmosféra jarmoku. Tento recept som ladil dlho, aby chutil presne tak – zvonku dokonale chrumkavý a vnútri plný bohatej a šťavnatej mäsovej plnky. Je to vylepšená verzia klasiky, ktorú si zamilujete.

Zabudnite na tvrdé cesto alebo suchú plnku. S týmto receptom zvládnete pripraviť pirohy, ktoré sú vláčne, lahodné a nikdy sa nerozpadnú. Sú fantastické ako hlavné jedlo s kyslou smotanou, ale aj na studeno na druhý deň.

Ako pripraviť najlepšie vyprážané pirohy?

Z múky, vajca, vody a oleja vypracujte vláčne cesto. Pripravte si šťavnatú plnku z orestovaného mletého mäsa. Cesto naplňte, dôkladne uzavrite a vypražte na oleji dozlatista z oboch strán.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 min
  • Čas varenia/vyprážania: 20 min
  • Počet porcií: cca 20 kusov (4 porcie)
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia
  • Trend: Tradičný recept

Potrebujeme

Vláčne cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 1 ks vajce
  • 200 ml teplej vody
  • 2 PL oleja
  • 1 ČL soli

Šťavnatá mäsová plnka:

  • 500 g mletého mäsa (mix)
  • 1 ks veľkej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL majoránky
  • 50 ml vývaru (alebo vody)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • olej na restovanie
  • olej na vyprážanie

Postup prípravy

Príprava cesta a plnky:

  1. Najprv si pripravte cesto. Do misy preosejte múku, pridajte soľ, vajce, olej a postupne prilievajte teplú vodu. Rukami alebo v kuchynskom robote vypracujte hladké, pružné a nelepivé cesto.
  2. Hotové cesto prikryte utierkou a nechajte ho odpočívať aspoň 20 minút.
  3. Medzitým pripravte plnku. Na panvici na troche oleja orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita.
  4. Pridajte mleté mäso a opekajte ho, kým sa nezatiahne a nezhnedne. Pridajte prelisovaný cesnak, majoránku, soľ a korenie.
  5. Mäso podlejte vývarom alebo vodou a krátko poduste (cca 5 minút), kým sa tekutina takmer neodparí. Plnka musí zostať šťavnatá. Nechajte ju mierne vychladnúť.

Tvarovanie a vyprážanie:

  1. Odpočinuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenký plát (cca 2-3 mm).
  2. Okrúhlou formičkou alebo pohárom (s priemerom cca 8 cm) vykrajujte kolieska.
  3. Do stredu každého kolieska dajte lyžičku mäsovej plnky. Okraje cesta zľahka potrite vodou, preložte napoly a prstami alebo vidličkou ich poriadne stlačte, aby sa piroh uzavrel.
  4. Na hlbšej panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja (asi 2 cm).
  5. Pirohy vkladajte do horúceho oleja a na strednom plameni vyprážajte z oboch strán dozlatista, približne 3–4 minúty z každej strany.
  6. Hotové pirohy vyberajte dierovanou naberačkou a odkladajte na tanier vystlaný papierovou utierkou, ktorá vsiakne prebytočný tuk.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Aby plnka nevytiekla: Okraje cesta pred spojením naozaj zľahka potrite vodou. Voda funguje ako lepidlo a zaručí, že sa pirohy pri vyprážaní neotvoria a šťavnatá plnka zostane vnútri.
  2. Môžem ich urobiť do zásoby? Áno! Surové, nenaplnené cesto môžete zabalené v chladničke skladovať 2 dni. Hotové, ale surové pirohy môžete zamraziť – poukladajte ich na tácku, aby sa nezlepili, a po zmrazení ich presypte do vrecka. Potom ich stačí len hodiť do horúceho oleja.

Jednoduché variácie

  • Bryndzové pirohy: Namiesto mäsovej plnky použite klasickú bryndzovú plnku zmiešanú s varenými zemiakmi a pažítkou.
  • Kapustovo-hubové: Skvelá vegetariánska verzia je plnka z dusenej kyslej kapusty a orestovaných húb.

Výsledkom sú dokonale chrumkavé a sýte pirohy. Podávajte ich horúce, s kopcom kyslej smotany a posypané opraženou cibuľkou.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube AZIZA GOTOVIT, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty