Vždy, keď zacítim vôňu vyprážaných pirohov, okamžite sa mi vybaví atmosféra jarmoku. Tento recept som ladil dlho, aby chutil presne tak – zvonku dokonale chrumkavý a vnútri plný bohatej a šťavnatej mäsovej plnky. Je to vylepšená verzia klasiky, ktorú si zamilujete.
Zabudnite na tvrdé cesto alebo suchú plnku. S týmto receptom zvládnete pripraviť pirohy, ktoré sú vláčne, lahodné a nikdy sa nerozpadnú. Sú fantastické ako hlavné jedlo s kyslou smotanou, ale aj na studeno na druhý deň.
Ako pripraviť najlepšie vyprážané pirohy?
Z múky, vajca, vody a oleja vypracujte vláčne cesto. Pripravte si šťavnatú plnku z orestovaného mletého mäsa. Cesto naplňte, dôkladne uzavrite a vypražte na oleji dozlatista z oboch strán.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 min
- Čas varenia/vyprážania: 20 min
- Počet porcií: cca 20 kusov (4 porcie)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia
- Trend: Tradičný recept
Potrebujeme
Vláčne cesto:
- 400 g hladkej múky
- 1 ks vajce
- 200 ml teplej vody
- 2 PL oleja
- 1 ČL soli
Šťavnatá mäsová plnka:
- 500 g mletého mäsa (mix)
- 1 ks veľkej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL majoránky
- 50 ml vývaru (alebo vody)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- olej na restovanie
- olej na vyprážanie
Postup prípravy
Príprava cesta a plnky:
- Najprv si pripravte cesto. Do misy preosejte múku, pridajte soľ, vajce, olej a postupne prilievajte teplú vodu. Rukami alebo v kuchynskom robote vypracujte hladké, pružné a nelepivé cesto.
- Hotové cesto prikryte utierkou a nechajte ho odpočívať aspoň 20 minút.
- Medzitým pripravte plnku. Na panvici na troche oleja orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita.
- Pridajte mleté mäso a opekajte ho, kým sa nezatiahne a nezhnedne. Pridajte prelisovaný cesnak, majoránku, soľ a korenie.
- Mäso podlejte vývarom alebo vodou a krátko poduste (cca 5 minút), kým sa tekutina takmer neodparí. Plnka musí zostať šťavnatá. Nechajte ju mierne vychladnúť.
Tvarovanie a vyprážanie:
- Odpočinuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenký plát (cca 2-3 mm).
- Okrúhlou formičkou alebo pohárom (s priemerom cca 8 cm) vykrajujte kolieska.
- Do stredu každého kolieska dajte lyžičku mäsovej plnky. Okraje cesta zľahka potrite vodou, preložte napoly a prstami alebo vidličkou ich poriadne stlačte, aby sa piroh uzavrel.
- Na hlbšej panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja (asi 2 cm).
- Pirohy vkladajte do horúceho oleja a na strednom plameni vyprážajte z oboch strán dozlatista, približne 3–4 minúty z každej strany.
- Hotové pirohy vyberajte dierovanou naberačkou a odkladajte na tanier vystlaný papierovou utierkou, ktorá vsiakne prebytočný tuk.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Aby plnka nevytiekla: Okraje cesta pred spojením naozaj zľahka potrite vodou. Voda funguje ako lepidlo a zaručí, že sa pirohy pri vyprážaní neotvoria a šťavnatá plnka zostane vnútri.
- Môžem ich urobiť do zásoby? Áno! Surové, nenaplnené cesto môžete zabalené v chladničke skladovať 2 dni. Hotové, ale surové pirohy môžete zamraziť – poukladajte ich na tácku, aby sa nezlepili, a po zmrazení ich presypte do vrecka. Potom ich stačí len hodiť do horúceho oleja.
Jednoduché variácie
- Bryndzové pirohy: Namiesto mäsovej plnky použite klasickú bryndzovú plnku zmiešanú s varenými zemiakmi a pažítkou.
- Kapustovo-hubové: Skvelá vegetariánska verzia je plnka z dusenej kyslej kapusty a orestovaných húb.
Výsledkom sú dokonale chrumkavé a sýte pirohy. Podávajte ich horúce, s kopcom kyslej smotany a posypané opraženou cibuľkou.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube AZIZA GOTOVIT, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
