Search

Pravé slovenské bryndzové pirohy: Tento RECEPT chutí presne ako od starej mamy

bryndzové pirohy
bryndzové pirohy

Obsah receptu

Ach, bryndzové pirohy! Kto by nemiloval túto našu slovenskú klasiku? S týmto RECEPTOM si pripravíte presne také, aké si pamätáme z kuchyne našej starej mamy – s mäkučkým zemiakovým cestom, lahodnou bryndzovou plnkou a navrchu s chrumkavou, voňavou slaninkou a kyslou smotanou. Je to poctivé jedlo, ktoré zasýti a pohladí na duši. Zabudnite na kupované mrazené, tie domáce sú jednoducho o niečom úplne inom. Poďme sa spolu na ne vrhnúť!

Príprava domácich pirohov nie je žiadna veda, len si žiada trochu času a lásky. Základom sú dobré zemiaky a kvalitná bryndza. Ukážeme si, ako na vláčne cesto, ktoré sa dobre vaľká, a ako na chutnú plnku. Potom je to už len zábavné lepenie a varenie. Výsledok bude zaručene stáť za to.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 40 minút (plus čas na uvarenie a vychladnutie zemiakov)
  • Čas varenia: cca 10 minút
  • Počet porcií: cca 25-30 kusov (2-3 porcie)
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na zemiakové cesto:

  • 400 g múčnatých zemiakov (varný typ C)
  • 200-250 g polohrubej múky (+ na podsypanie)
  • 1 vajce
  • 1 ČL soli

Bryndzová plnka:

  • 125 g bryndze
  • 100 g uvarených zemiakov (z tých, čo varíme na cesto)
  • soľ, čierne korenie na dochutenie

Na dokončenie:

  • 150 g údenej slaniny
  • kyslá smotana na podávanie
  • čerstvá pažítka na ozdobenie

Postup prípravy

Príprava cesta a plnky:

  1. Najprv si pripravíme zemiaky. 400 g zemiakov umyjeme a v šupke ich uvaríme v osolenej vode domäkka (cca 20 minút).
  2. Uvarené zemiaky scedíme, necháme úplne vychladnúť, ošúpeme a na jemnom strúhadle nastrúhame.
  3. Dôležité: Nastrúhané zemiaky si rozdelíme: 300 g odložíme do veľkej misy na cesto a 100 g dáme do menšej misky na plnku.
  4. Pripravíme si cesto: K 300 g zemiakov vo veľkej mise pridáme soľ, vajíčko a postupne prisypávame polohrubú múku. Rukami vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Množstvo múky prispôsobíme podľa potreby.
  5. Pripravíme si plnku: K 100 g zemiakov v menšej miske pridáme bryndzu a vidličkou všetko spolu dobre popučíme a premiešame. Podľa chuti môžeme jemne osoliť a okoreniť.

Tvarovanie a varenie pirohov:

  1. Pripravené cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na plát hrubý asi 2-3 mm.
  2. Pomocou pohára (s priemerom cca 7-8 cm) vykrajujeme z cesta kolieska.
  3. Do stredu každého kolieska dáme malú lyžičku bryndzovej plnky.
  4. Koliesko preložíme na polovicu, aby vznikol polkruh. Okraje poriadne prstami postláčame, aby plnka pri varení nevytiekla. Pre krajší vzhľad môžeme okraje postláčať aj hrotmi vidličky.
  5. Vo veľkom hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Pirohy vkladáme do vriacej vody a zľahka ich premiešame, aby sa neprilepili o dno.
  6. Keď pirohy vyplávajú na povrch, varíme ich ešte asi 2-3 minúty. Dierovanou naberačkou ich vyberieme.

Dokončenie a podávanie:

  1. Kým sa varia pirohy, na panvici si na miernom ohni opečieme na malé kocky nakrájanú slaninu dochrumkava.
  2. Hotové pirohy na tanieri polejeme kyslou smotanou a štedro posypeme opečenou slaninkou. Ozdobíme nasekanou pažítkou.

Videorecept

Tipy

  1. S cestom pracujem vždy pomerne rýchlo. Čím dlhšie zemiakové cesto stojí, tým viac redne a pýta si viac múky, čo by spravilo pirohy tvrdými.
  2. Najlepšie zemiaky na toto cesto sú uvarené deň vopred a odležané v chladničke. Sú suchšie a cesto je potom lepšie.
  3. K slaninke niekedy pridám aj jednu nadrobno nasekanú cibuľku a opečiem ju dozlatista na výpeku. Je to ešte o kúsok chutnejšie.
  4. Niekedy pred podávaním prelejem hotové pirohy ešte lyžicou rozpusteného masla alebo priamo výpekom zo slaninky. Je to síce kalorickejšie, ale tá chuť stojí za to.

Verím, že s týmto poctivým receptom si pripravíte tie najlepšie bryndzové pirohy, ktoré vás vrátia do detstva. Je to kúsok Slovenska na tanieri, ktorý vždy poteší a zasýti. Prajem vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Viktor Nagy, no mierne sme ho upravili.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty