Ach, bryndzové pirohy! Kto by nemiloval túto našu slovenskú klasiku? S týmto RECEPTOM si pripravíte presne také, aké si pamätáme z kuchyne našej starej mamy – s mäkučkým zemiakovým cestom, lahodnou bryndzovou plnkou a navrchu s chrumkavou, voňavou slaninkou a kyslou smotanou. Je to poctivé jedlo, ktoré zasýti a pohladí na duši. Zabudnite na kupované mrazené, tie domáce sú jednoducho o niečom úplne inom. Poďme sa spolu na ne vrhnúť!
Príprava domácich pirohov nie je žiadna veda, len si žiada trochu času a lásky. Základom sú dobré zemiaky a kvalitná bryndza. Ukážeme si, ako na vláčne cesto, ktoré sa dobre vaľká, a ako na chutnú plnku. Potom je to už len zábavné lepenie a varenie. Výsledok bude zaručene stáť za to.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 40 minút (plus čas na uvarenie a vychladnutie zemiakov)
- Čas varenia: cca 10 minút
- Počet porcií: cca 25-30 kusov (2-3 porcie)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na zemiakové cesto:
- 400 g múčnatých zemiakov (varný typ C)
- 200-250 g polohrubej múky (+ na podsypanie)
- 1 vajce
- 1 ČL soli
Bryndzová plnka:
- 125 g bryndze
- 100 g uvarených zemiakov (z tých, čo varíme na cesto)
- soľ, čierne korenie na dochutenie
Na dokončenie:
- 150 g údenej slaniny
- kyslá smotana na podávanie
- čerstvá pažítka na ozdobenie
Postup prípravy
Príprava cesta a plnky:
- Najprv si pripravíme zemiaky. 400 g zemiakov umyjeme a v šupke ich uvaríme v osolenej vode domäkka (cca 20 minút).
- Uvarené zemiaky scedíme, necháme úplne vychladnúť, ošúpeme a na jemnom strúhadle nastrúhame.
- Dôležité: Nastrúhané zemiaky si rozdelíme: 300 g odložíme do veľkej misy na cesto a 100 g dáme do menšej misky na plnku.
- Pripravíme si cesto: K 300 g zemiakov vo veľkej mise pridáme soľ, vajíčko a postupne prisypávame polohrubú múku. Rukami vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Množstvo múky prispôsobíme podľa potreby.
- Pripravíme si plnku: K 100 g zemiakov v menšej miske pridáme bryndzu a vidličkou všetko spolu dobre popučíme a premiešame. Podľa chuti môžeme jemne osoliť a okoreniť.
Tvarovanie a varenie pirohov:
- Pripravené cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na plát hrubý asi 2-3 mm.
- Pomocou pohára (s priemerom cca 7-8 cm) vykrajujeme z cesta kolieska.
- Do stredu každého kolieska dáme malú lyžičku bryndzovej plnky.
- Koliesko preložíme na polovicu, aby vznikol polkruh. Okraje poriadne prstami postláčame, aby plnka pri varení nevytiekla. Pre krajší vzhľad môžeme okraje postláčať aj hrotmi vidličky.
- Vo veľkom hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Pirohy vkladáme do vriacej vody a zľahka ich premiešame, aby sa neprilepili o dno.
- Keď pirohy vyplávajú na povrch, varíme ich ešte asi 2-3 minúty. Dierovanou naberačkou ich vyberieme.
Dokončenie a podávanie:
- Kým sa varia pirohy, na panvici si na miernom ohni opečieme na malé kocky nakrájanú slaninu dochrumkava.
- Hotové pirohy na tanieri polejeme kyslou smotanou a štedro posypeme opečenou slaninkou. Ozdobíme nasekanou pažítkou.
Videorecept
Tipy
- S cestom pracujem vždy pomerne rýchlo. Čím dlhšie zemiakové cesto stojí, tým viac redne a pýta si viac múky, čo by spravilo pirohy tvrdými.
- Najlepšie zemiaky na toto cesto sú uvarené deň vopred a odležané v chladničke. Sú suchšie a cesto je potom lepšie.
- K slaninke niekedy pridám aj jednu nadrobno nasekanú cibuľku a opečiem ju dozlatista na výpeku. Je to ešte o kúsok chutnejšie.
- Niekedy pred podávaním prelejem hotové pirohy ešte lyžicou rozpusteného masla alebo priamo výpekom zo slaninky. Je to síce kalorickejšie, ale tá chuť stojí za to.
Verím, že s týmto poctivým receptom si pripravíte tie najlepšie bryndzové pirohy, ktoré vás vrátia do detstva. Je to kúsok Slovenska na tanieri, ktorý vždy poteší a zasýti. Prajem vám dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Viktor Nagy, no mierne sme ho upravili.