Search

Vôňa, ktorá vás vráti do detstva. Tieto tvarohové buchty sú presne také, aké piekla babička – mäkké ako perinka.

kysnuté buchty s tvarohom
kysnuté buchty s tvarohom

Obsah receptu

Publikované: 12. septembra 2025, 06:00

Zatvorte oči a predstavte si to. Vôňa vanilky, citrónovej kôry a kysnutého cesta, ktorá zaplaví celý dom. Tieto kysnuté buchty s tvarohom sú presne také. Sú mojou spomienkou na prázdniny u babičky a dodnes ich pečiem presne podľa jej receptu.

Tajomstvo ich mäkkosti je v lyžici kyslej smotany v ceste a v trpezlivom kysnutí. Sú to buchty, ktoré si žiadajú trochu lásky, ale odmenia sa vám dokonalou chuťou. Poďte si so mnou zútulniť domov.

Ako upiecť mäkké kysnuté buchty?

Pripravte si kvások z teplého mlieka a droždia. Vypracujte vláčne cesto s pridaním masla a kyslej smotany a nechajte ho dobre vykysnúť. Po naplnení nechajte buchty podkysnúť aj na plechu.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 min
  • Čas kysnutia: cca 1,5 hodiny
  • Čas pečenia: 30 min
  • Počet porcií: 15 kusov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 380 kcal/kus
  • Trend: Tradičné pečenie

Potrebujeme

Kvások (štartér)

  • 250 ml teplého mlieka (nesmie byť horúce)
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 10 g sušeného droždia (1,5 balíčka)
  • 5 PL polohrubej múky (z celkového množstva)

Cesto

  • 700 g polohrubej múky (zvyšok)
  • 120 g kryštálového cukru
  • 3 ks vajec
  • 1 štipka soli
  • 100 g rozpusteného masla (vlažného)
  • 3 PL rastlinného oleja
  • 1 PL kyslej smotany

Tvarohová náplň

  • 350 g jemného tučného tvarohu (baleného v papieri)
  • 2–3 PL kryštálového cukru
  • 1 ks vaječného žĺtka
  • 1 PL masla (zmäknutého)
  • kôra z 1 BIO citróna
  • 70 g hrozienok (môžete vopred namočiť do rumu)

Maslová posýpka (mrvenička)

  • 2 PL masla (zmäknutého)
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 3 PL polohrubej alebo hrubej múky
  • 1 vajce na potretie

Postup prípravy

  1. Najprv kvások: Do misky nalejte teplé mlieko, pridajte lyžicu cukru, droždie a 5 lyžíc múky. Dobre premiešajte, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste 10-15 minút, kým sa nevytvorí pena.
  2. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia so 120 g cukru do peny. Pridajte soľ, rozpustené maslo, olej a kyslú smotanu.
  3. Do vaječnej zmesi prilejte aktívny kvások.
  4. Postupne, na dvakrát, pridajte preosiatu polohrubú múku.
  5. Vypracujte hladké a pružné cesto. Mieste ho aspoň 5-10 minút rukami alebo v kuchynskom robote. Malo by sa odlepovať od stien misy.
  6. Misu s cestom prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
  7. Kým cesto kysne, pripravte si náplň. Jednoducho zmiešajte tvaroh, cukor, žĺtok, maslo, citrónovú kôru a hrozienka.
  8. Vykysnuté cesto zľahka premiesite a rozdeľte na 15 rovnakých dielov. Z každého vytvarujte guľôčku.
  9. Každú guľôčku v rukách roztlačte na placku, do stredu dajte lyžicu plnky a dobre ju uzavrite. Vytvarujte bochníček.
  10. Buchty ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočnými rozostupmi. Prikryte ich utierkou a nechajte finálne podkysnúť ešte 15 minút.
  11. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si posýpku zmiešaním masla, cukru a múky medzi prstami.
  12. Vykysnuté buchty potrite rozšľahaným vajíčkom a bohato posypte posýpkou.
  13. Pečte 25–30 minút dozlatista.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Kde cesto najlepšie kysne? Kysnuté cesto miluje teplo a neznáša prievan. Pre najlepší výsledok ho nechajte kysnúť v mise prikrytej utierkou v blízkosti radiátora alebo v rúre zapnutej len na svetlo.
  2. Ešte lepšia plnka: Pre krémovejšiu tvarohovú plnku do nej môžete pridať lyžicu Zlatého klasu (kukuričného škrobu). Bude lepšie držať tvar a bude zamatovejšia. Hrozienka budú chutnejšie, ak ich vopred namočíte do rumu.

Jednoduché variácie

  • Iné náplne: Namiesto tvarohu môžete buchty naplniť hustým slivkovým lekvárom, makovou plnkou alebo Nutellou. Postup zostáva rovnaký.
  • Bez posýpky: Ak nemáte radi posýpku, buchty pred pečením len potrite vajíčkom. Po upečení, ešte horúce, ich môžete potrieť rozpusteným maslom zmiešaným s rumom pre úžasnú vôňu.

Záver

A vôňa domova, ktorá vás vráti do detstva, je na svete. Najlepšie chutia ešte teplé, s pohárom studeného mlieka alebo kakaa.

Recept vychádza z verzie od Ольга Лунгу, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty