Zatvorte oči a predstavte si to. Vôňa vanilky, citrónovej kôry a kysnutého cesta, ktorá zaplaví celý dom. Tieto kysnuté buchty s tvarohom sú presne také. Sú mojou spomienkou na prázdniny u babičky a dodnes ich pečiem presne podľa jej receptu.
Tajomstvo ich mäkkosti je v lyžici kyslej smotany v ceste a v trpezlivom kysnutí. Sú to buchty, ktoré si žiadajú trochu lásky, ale odmenia sa vám dokonalou chuťou. Poďte si so mnou zútulniť domov.
Ako upiecť mäkké kysnuté buchty?
Pripravte si kvások z teplého mlieka a droždia. Vypracujte vláčne cesto s pridaním masla a kyslej smotany a nechajte ho dobre vykysnúť. Po naplnení nechajte buchty podkysnúť aj na plechu.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 min
- Čas kysnutia: cca 1,5 hodiny
- Čas pečenia: 30 min
- Počet porcií: 15 kusov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 380 kcal/kus
- Trend: Tradičné pečenie
Potrebujeme
Kvások (štartér)
- 250 ml teplého mlieka (nesmie byť horúce)
- 1 PL kryštálového cukru
- 10 g sušeného droždia (1,5 balíčka)
- 5 PL polohrubej múky (z celkového množstva)
Cesto
- 700 g polohrubej múky (zvyšok)
- 120 g kryštálového cukru
- 3 ks vajec
- 1 štipka soli
- 100 g rozpusteného masla (vlažného)
- 3 PL rastlinného oleja
- 1 PL kyslej smotany
Tvarohová náplň
- 350 g jemného tučného tvarohu (baleného v papieri)
- 2–3 PL kryštálového cukru
- 1 ks vaječného žĺtka
- 1 PL masla (zmäknutého)
- kôra z 1 BIO citróna
- 70 g hrozienok (môžete vopred namočiť do rumu)
Maslová posýpka (mrvenička)
- 2 PL masla (zmäknutého)
- 2 PL kryštálového cukru
- 3 PL polohrubej alebo hrubej múky
- 1 vajce na potretie
Postup prípravy
- Najprv kvások: Do misky nalejte teplé mlieko, pridajte lyžicu cukru, droždie a 5 lyžíc múky. Dobre premiešajte, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste 10-15 minút, kým sa nevytvorí pena.
- Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia so 120 g cukru do peny. Pridajte soľ, rozpustené maslo, olej a kyslú smotanu.
- Do vaječnej zmesi prilejte aktívny kvások.
- Postupne, na dvakrát, pridajte preosiatu polohrubú múku.
- Vypracujte hladké a pružné cesto. Mieste ho aspoň 5-10 minút rukami alebo v kuchynskom robote. Malo by sa odlepovať od stien misy.
- Misu s cestom prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Kým cesto kysne, pripravte si náplň. Jednoducho zmiešajte tvaroh, cukor, žĺtok, maslo, citrónovú kôru a hrozienka.
- Vykysnuté cesto zľahka premiesite a rozdeľte na 15 rovnakých dielov. Z každého vytvarujte guľôčku.
- Každú guľôčku v rukách roztlačte na placku, do stredu dajte lyžicu plnky a dobre ju uzavrite. Vytvarujte bochníček.
- Buchty ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočnými rozostupmi. Prikryte ich utierkou a nechajte finálne podkysnúť ešte 15 minút.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si posýpku zmiešaním masla, cukru a múky medzi prstami.
- Vykysnuté buchty potrite rozšľahaným vajíčkom a bohato posypte posýpkou.
- Pečte 25–30 minút dozlatista.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Kde cesto najlepšie kysne? Kysnuté cesto miluje teplo a neznáša prievan. Pre najlepší výsledok ho nechajte kysnúť v mise prikrytej utierkou v blízkosti radiátora alebo v rúre zapnutej len na svetlo.
- Ešte lepšia plnka: Pre krémovejšiu tvarohovú plnku do nej môžete pridať lyžicu Zlatého klasu (kukuričného škrobu). Bude lepšie držať tvar a bude zamatovejšia. Hrozienka budú chutnejšie, ak ich vopred namočíte do rumu.
Jednoduché variácie
- Iné náplne: Namiesto tvarohu môžete buchty naplniť hustým slivkovým lekvárom, makovou plnkou alebo Nutellou. Postup zostáva rovnaký.
- Bez posýpky: Ak nemáte radi posýpku, buchty pred pečením len potrite vajíčkom. Po upečení, ešte horúce, ich môžete potrieť rozpusteným maslom zmiešaným s rumom pre úžasnú vôňu.
Záver
A vôňa domova, ktorá vás vráti do detstva, je na svete. Najlepšie chutia ešte teplé, s pohárom studeného mlieka alebo kakaa.
Recept vychádza z verzie od Ольга Лунгу, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
