Zatvorte oči a predstavte si to. Vôňa vanilky, citrónovej kôry a kysnutého cesta, ktorá zaplaví celý dom. Tieto kysnuté buchty s tvarohom sú presne také. Sú mojou spomienkou na prázdniny u babičky a dodnes ich pečiem presne podľa jej receptu.
1. Najprv kvások: Do misky nalejte teplé mlieko, pridajte lyžicu cukru, droždie a 5 lyžíc múky. Dobre premiešajte, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste 10-15 minút, kým sa nevytvorí pena.
2. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia so 120 g cukru do peny. Pridajte soľ, rozpustené maslo, olej a kyslú smotanu.
3. Do vaječnej zmesi prilejte aktívny kvások.
4. Postupne, na dvakrát, pridajte preosiatu polohrubú múku.
5. Vypracujte hladké a pružné cesto. Mieste ho aspoň 5-10 minút rukami alebo v kuchynskom robote. Malo by sa odlepovať od stien misy.
6. Misu s cestom prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
7. Kým cesto kysne, pripravte si náplň. Jednoducho zmiešajte tvaroh, cukor, žĺtok, maslo, citrónovú kôru a hrozienka.
8. Vykysnuté cesto zľahka premiesite a rozdeľte na 15 rovnakých dielov. Z každého vytvarujte guľôčku.
9. Každú guľôčku v rukách roztlačte na placku, do stredu dajte lyžicu plnky a dobre ju uzavrite. Vytvarujte bochníček.
10. Buchty ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočnými rozostupmi. Prikryte ich utierkou a nechajte finálne podkysnúť ešte 15 minút.
11. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si posýpku zmiešaním masla, cukru a múky medzi prstami.
12. Vykysnuté buchty potrite rozšľahaným vajíčkom a bohato posypte posýpkou.
13. Pečte 25–30 minút dozlatista.
Poznámky
1. Kde cesto najlepšie kysne? Kysnuté cesto miluje teplo a neznáša prievan. Pre najlepší výsledok ho nechajte kysnúť v mise prikrytej utierkou v blízkosti radiátora alebo v rúre zapnutej len na svetlo.n2. Ešte lepšia plnka: Pre krémovejšiu tvarohovú plnku do nej môžete pridať lyžicu Zlatého klasu (kukuričného škrobu). Bude lepšie držať tvar a bude zamatovejšia. Hrozienka budú chutnejšie, ak ich vopred namočíte do rumu.