Keď sa povie víkendové pečenie, často mi napadne táto vláčna mrkvová bábovka s orechmi. Je to poctivý koláč, ktorý prevonia celý dom. U nás je to stávka na istotu. Táto vláčna mrkvová bábovka s orechmi nikdy nevydrží dlho na stole. Je skvelá ku káve alebo len tak, na chuť.
Kľúčom k jej úžasnej štruktúre je naozaj štedrá dávka mrkvy. Tá ju udrží šťavnatú aj na druhý či tretí deň. Teda, ak sa u vás dožije takého veku.
Ako správne pripraviť túto bábovku?
Najradšej si všetko nachystám vopred. Príprava je potom veľmi rýchla. V jednej miske zmiešam suché suroviny, v druhej tie mokré. Potom ich len spojím, vlejem do formy a šup do rúry. Pečiem ju na 180 °C a trpezlivo čakám. Vôňa škorice a citrónu je vtedy najlepšia.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: 60–90 minút
- Počet porcií: 1 veľká bábovka (cca 16 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 320 kcal/porcia
- Trend: Zero-waste (skvelé na spotrebovanie mrkvy)
Potrebujeme
Cesto
- 750 g mrkvy (najemno nastrúhanej)
- 500 g polohrubej múky
- 189 g trstinového cukru
- 250 g mlieka
- 125 g oleja
- 125 g mletých alebo nasekaných orechov (napr. vlašských)
- 1 hrsť hrozienok
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
- 3 ks vajcia
- kôra z 1/2 citróna
- šťava z 1/2 citróna
- 2 ČL škorice
- 1 štipka soli
Do formy
- 1 PL masla alebo oleja na vymastenie
- 1–2 PL polohrubej múky na vysypanie
Na posypanie
- práškový cukor (podľa chuti)
Postup prípravy
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Formu na bábovku poctivo vymasťte a vysypte múkou.
- Vo veľkej mise zmiešajte všetky suché suroviny. Pridajte polohrubú múku, trstinový cukor, orechy a hrozienka. Nezabudnite na kypriaci prášok, škoricu a štipku soli.
- K suchej zmesi pridajte všetky ostatné ingrediencie. Rozklepnite vajcia, prilejte olej, mlieko a citrónovú šťavu.
- Nakoniec vmiešajte najemno nastrúhanú mrkvu a citrónovú kôru.
- Všetko spolu dôkladne zamiešajte, aby vzniklo kompaktné, pomerne husté cesto.
- Cesto vlejte rovnomerne do pripravenej bábovkovej formy.
- Pečte v predhriatej rúre približne 60–90 minút. Čas pečenia závisí od vašej rúry a šťavnatosti mrkvy.
- Či je cesto upečené, skontrolujte drevenou špajdľou. Po vpichnutí do stredu bábovky musí vyjsť čistá a suchá.
- Po upečení vypnite rúru. Bábovku nechajte ešte asi 5 minút vo vnútri “dôjsť” pri pootvorených dvierkach.
- Bábovku nechajte vychladnúť vo forme, až potom ju opatrne vyklopte na mriežku alebo tanier.
- Pred podávaním ju posypte práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy z kuchyne
- Preosievajte: Aby v ceste nevznikli hrudky, odporúčam suché ingrediencie (múku, prášok do pečiva) preosiať. Cesto bude nadýchanejšie.
- Čistý citrón: Ak používate kôru z citróna, vždy ho predtým dobre umyte. Najlepšie v teplej vode, prípadne s trochou jedlej sódy, a potom dôkladne opláchnite.
- Trpezlivosť pri chladnutí: Bábovku vyklápajte z formy až vtedy, keď je vlažná, nie horúca. Znížite riziko, že sa vám pri vyklápaní potrhá.
Jednoduché variácie
- S čokoládou: Pridajte do cesta hrsť nasekaných kúskov tmavej čokolády.
- Iné orechy: Namiesto vlašských orechov skvele fungujú aj pekanové alebo lieskové orechy.
Rada na záver
Bábovka je vďaka mrkve krásne vláčna. Najlepšie chutí pri izbovej teplote. Skladujte ju zakrytú, napríklad pod skleneným zvonom alebo v dóze. Takto si udrží svoju šťavnatosť aj tri dni.
Inšpirované kanálom Vaření s Jančou a overené v kuchyni Varíme s Láskou.
Ak vám chutila táto bábovka, možno sa vám budú páčiť aj ďalšie overené recepty na sladké pečenie z našej kuchyne:
- Vynikajúci zdravý mrkvový koláč bez vajec nielen na veľkú noc: Úžasne šťavnatý a lahodný!
- FIT šalát: Rýchly a jednoduchý šalát s mrkvou a syrom za 10 minút
- Jednoduché vianočné maslové pečivo – rokmi overený sviatočný recept
- Babičkin sviatočný makový koláč s orechami: Robíme ho každé Vianoce
- Kysnuté tvarohové slimáky s bohatou plnkou: Rokmi overený recept od našej babičky!
