Keď sa povie víkendové pečenie, často mi napadne táto vláčna mrkvová bábovka s orechmi. Je to poctivý koláč, ktorý prevonia celý dom. U nás je to stávka na istotu. Táto vláčna mrkvová bábovka s orechmi nikdy nevydrží dlho na stole. Je skvelá ku káve alebo len tak, na chuť.
125gmletých alebo nasekaných orechov(napr. vlašských)
1hrsťhrozienok
10gkypriaceho prášku do pečiva(1 balíček)
3ksvajcia
0.5kskôra z citróna
0.5ksšťava z citróna
2ČLškorice
1štipkasoli
Do formy:
1PLmasla alebo oleja na vymastenie
1-2PLpolohrubej múky na vysypanie
Na posypanie:
práškový cukor(podľa chuti)
Pokyny
1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Formu na bábovku poctivo vymasťte a vysypte múkou.
2. Vo veľkej mise zmiešajte všetky suché suroviny. Pridajte polohrubú múku, trstinový cukor, orechy a hrozienka. Nezabudnite na kypriaci prášok, škoricu a štipku soli.
3. K suchej zmesi pridajte všetky ostatné ingrediencie. Rozklepnite vajcia, prilejte olej, mlieko a citrónovú šťavu.
4. Nakoniec vmiešajte najemno nastrúhanú mrkvu a citrónovú kôru.
5. Všetko spolu dôkladne zamiešajte, aby vzniklo kompaktné, pomerne husté cesto.
6. Cesto vlejte rovnomerne do pripravenej bábovkovej formy.
7. Pečte v predhriatej rúre približne 60–90 minút. Čas pečenia závisí od vašej rúry a šťavnatosti mrkvy.
8. Či je cesto upečené, skontrolujte drevenou špajdľou. Po vpichnutí do stredu bábovky musí vyjsť čistá a suchá.
9. Po upečení vypnite rúru. Bábovku nechajte ešte asi 5 minút vo vnútri "dôjsť" pri pootvorených dvierkach.
10. Bábovku nechajte vychladnúť vo forme, až potom ju opatrne vyklopte na mriežku alebo tanier.
11. Pred podávaním ju posypte práškovým cukrom.
Poznámky
1. Preosievajte: Aby v ceste nevznikli hrudky, odporúčam suché ingrediencie (múku, prášok do pečiva) preosiať. Cesto bude nadýchanejšie.2. Čistý citrón: Ak používate kôru z citróna, vždy ho predtým dobre umyte. Najlepšie v teplej vode, prípadne s trochou jedlej sódy, a potom dôkladne opláchnite.3. Trpezlivosť pri chladnutí: Bábovku vyklápajte z formy až vtedy, keď je vlažná, nie horúca. Znížite riziko, že sa vám pri vyklápaní potrhá.4. S čokoládou: Pridajte do cesta hrsť nasekaných kúskov tmavej čokolády.5. Iné orechy: Namiesto vlašských orechov skvele fungujú aj pekanové alebo lieskové orechy.