Search

Vezmite mleté mäso, paradajky a smotanu: Z pár surovín vykúzlite krémové cestoviny, ktoré si zamilujú aj deti

Krémové cestoviny s mletým mäsom
Krémové cestoviny s mletým mäsom

Obsah receptu

Publikované: 5. novembra 2025, 09:40 | Aktualizované: 5. novembra 2025, 11:31

Tieto krémové cestoviny s mletým mäsom sú ideálnou rýchlou večerou. Vďaka spojeniu paradajkovej omáčky, smotany a čedaru vznikne bohatá chuť, ktorá pripomína bolonské, no je oveľa jemnejšia. Celá príprava vám zaberie len o málo viac času, než sa uvaria samotné cestoviny. Sú skvelou voľbou, keď potrebujete rýchle a sýte jedlo.

Naša verzia receptu navyše šetrí čas aj riad. Všetko totiž pripravíme v jednej hlbokej panvici. Získate tak maximum chuti s minimálnou námahou. Máte chuť na večeru, ktorá zaručene poteší celú rodinu?

Ako rýchlo pripraviť krémové cestoviny s mäsom?

Základom je opiecť mleté mäso. Vo výpeku potom orestujte cibuľu a cesnak. Pridajte koreniny, múku, paradajkovú omáčku, smotanu a syr. Nakoniec v omáčke krátko povarte cestoviny uvarené “al dente”.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min
  • Čas varenia: 20 min
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia
  • Trend: Rýchly

Potrebujeme

  • 400 g mletého mäsa (mix hovädzieho a bravčového)
  • 200 g cestovín (napr. penne alebo fusilli)
  • 3 PL olivového oleja
  • 60 g masla
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL hladkej múky
  • 400 g paradajkovej omáčky (alebo drvených paradajok)
  • 200 g smotany na šľahanie (33 %)
  • 100 g syra čedar (nastrúhaný)
  • 200 ml vody z uvarených cestovín
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1 ČL sušenej bazalky
  • 1/2 ČL sušeného oregana
  • 1/2 ČL soli (alebo podľa chuti)
  • 1/3 ČL mletého čierneho korenia
  • Čerstvá petržlenová vňať (na ozdobu)

Postup prípravy

  1. Dajte variť vodu na cestoviny (asi 2 litre) s lyžičkou soli. Cestoviny uvarte podľa návodu, ale sceďte ich o 2 minúty skôr, ako je uvedené. Sú “al dente”. Odložte si bokom asi 200 ml vody z varenia.
  2. Medzitým vo veľkej hlbokej panvici alebo hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte mleté mäso. Restujte ho na silnejšom ohni, kým sa nezatiahne a nezačne hnednúť (asi 7–9 minút). Mäso rozbíjajte vareškou.
  3. Opečené mäso vyberte dierovanou lyžicou do misky a odložte bokom.
  4. Do tej istej panvice (nevylievajte výpek) pridajte maslo. Hneď ako sa rozpustí, vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujte ju na strednom ohni dozlatista.
  5. Pridajte údenú papriku, bazalku, oregano a prelisovaný cesnak. Krátko (asi 1 minútu) restujte, kým sa koreniny rozvoňajú.
  6. Zasypte hladkou múkou a rýchlo miešajte. Vznikne hustá zápražka.
  7. Postupne prilievajte pripravenú vodu z cestovín a metličkou miešajte, kým omáčka nezhustne.
  8. Pridajte paradajkovú omáčku a smotanu na šľahanie. Dobre premiešajte.
  9. Do omáčky vráťte opečené mäso. Pridajte nastrúhaný čedar, soľ a čierne korenie. Miešajte na miernom ohni, kým sa syr úplne nerozpustí.
  10. Nakoniec do hotovej omáčky vsypte predvarené cestoviny. Všetko spolu dôkladne premiešajte a nechajte prepojiť chute asi 1–2 minúty.
  11. Odstavte z ohňa. Dochuťte nasekanou petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte.

Tipy na záver

  1. Hustota omáčky: Ak by sa vám omáčka zdala príliš hustá ešte pred pridaním cestovín, jednoducho ju zrieďte trochou horúcej vody alebo mlieka. Múka ju rýchlo zahustí.
  2. Výber syra: Namiesto čedaru môžete použiť aj iný výrazný syr. Skvele funguje parmezán, ementál alebo dokonca aj údený syr pre dymovejšiu chuť.

Videorecept

Jednoduché variácie

  • Pikantná verzia: Pridajte spolu s cesnakom aj štipku nasekaných čili papričiek alebo mletej pálivej papriky.
  • Bezlepková verzia: Hladkú múku vynechajte alebo ju nahraďte lyžičkou kukuričného škrobu rozmiešaného v smotane. Použite bezlepkové cestoviny.

Časté otázky (FAQ)

Aké cestoviny sa k tejto omáčke hodia najviac? Ideálne sú krátke cestoviny, ktoré dobre zachytia omáčku. Skúste penne, fusilli (vretienka) alebo rigatoni. Použiť však môžete aj špagety.

Môžem použiť iný druh mäsa? Áno, recept funguje výborne aj s čistým hovädzím mäsom (bude mať výraznejšiu chuť) alebo s mletým morčacím mäsom pre ľahšiu verziu.

Ako dlho vydržia cestoviny v chladničke? Zvyšné cestoviny skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke. Vydržia približne 2 dni. Pri ohrievaní môžu potrebovať pridať lyžicu vody alebo mlieka.


Výsledkom sú nádherne krémové a sýte cestoviny. Servírujte ich horúce, posypané extra syrom a čerstvou vňaťou. Najlepšie chutia čerstvo uvarené.

Recept vychádza z verzie od Dozus Cook, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty