Tieto krémové cestoviny s mletým mäsom sú ideálnou rýchlou večerou. Vďaka spojeniu paradajkovej omáčky, smotany a čedaru vznikne bohatá chuť, ktorá pripomína bolonské, no je oveľa jemnejšia. Celá príprava vám zaberie len o málo viac času, než sa uvaria samotné cestoviny. Sú skvelou voľbou, keď potrebujete rýchle a sýte jedlo.
1. Dajte variť vodu na cestoviny (asi 2 litre) s lyžičkou soli. Cestoviny uvarte podľa návodu, ale sceďte ich o 2 minúty skôr, ako je uvedené. Sú "al dente". Odložte si bokom asi 200 ml vody z varenia.
2. Medzitým vo veľkej hlbokej panvici alebo hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte mleté mäso. Restujte ho na silnejšom ohni, kým sa nezatiahne a nezačne hnednúť (asi 7–9 minút). Mäso rozbíjajte vareškou.
3. Opečené mäso vyberte dierovanou lyžicou do misky a odložte bokom.
4. Do tej istej panvice (nevylievajte výpek) pridajte maslo. Hneď ako sa rozpustí, vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujte ju na strednom ohni dozlatista.
5. Pridajte údenú papriku, bazalku, oregano a prelisovaný cesnak. Krátko (asi 1 minútu) restujte, kým sa koreniny rozvoňajú.
6. Zasypte hladkou múkou a rýchlo miešajte. Vznikne hustá zápražka.
7. Postupne prilievajte pripravenú vodu z cestovín a metličkou miešajte, kým omáčka nezhustne.
8. Pridajte paradajkovú omáčku a smotanu na šľahanie. Dobre premiešajte.
9. Do omáčky vráťte opečené mäso. Pridajte nastrúhaný čedar, soľ a čierne korenie. Miešajte na miernom ohni, kým sa syr úplne nerozpustí.
10. Nakoniec do hotovej omáčky vsypte predvarené cestoviny. Všetko spolu dôkladne premiešajte a nechajte prepojiť chute asi 1–2 minúty.
11. Odstavte z ohňa. Dochuťte nasekanou petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte.
Poznámky
1. Hustota omáčky: Ak by sa vám omáčka zdala príliš hustá ešte pred pridaním cestovín, jednoducho ju zrieďte trochou horúcej vody alebo mlieka. Múka ju rýchlo zahustí.2. Výber syra: Namiesto čedaru môžete použiť aj iný výrazný syr. Skvele funguje parmezán, ementál alebo dokonca aj údený syr pre dymovejšiu chuť.3. Pikantná verzia: Pridajte spolu s cesnakom aj štipku nasekaných čili papričiek alebo mletej pálivej papriky.4. Bezlepková verzia: Hladkú múku vynechajte alebo ju nahraďte lyžičkou kukuričného škrobu rozmiešaného v smotane. Použite bezlepkové cestoviny.