Upečte si tradičný kysnutý orechový závin podľa receptu starej mamy, ktorý sa dedí už celé generácie. Tento lahodný dezert s bohatou orechovou plnkou a jemným kysnutým cestom je ideálny na sviatočné príležitosti alebo len tak pre chvíle potešenia.
Recept je jednoduchý na prípravu a zvládne ho aj začiatočník. S naším podrobným návodom a užitočnými tipmi bude váš závin nielen chutný, ale aj krásne nadýchaný. Prekvapte svojich blízkych týmto klasickým dezertom, ktorý v sebe nesie vôňu a chuť spomienok na detstvo.
Kysnutý orechový závin
Ingrediencie:
Na cesto:
- 20 gramov čerstvého droždia alebo 7 gramov sušeného droždia
- 100 gramov cukru
- 550 gramov hladkej múky
- 300 mililitrov mlieka
- 20 gramov vanilkového cukru
- 2 vajcia
- 120 gramov masla (alebo bravčovej masti)
- Pol lyžičky soli
- Citrónová kôra
- 100 gramov masla na potretie
- 180 ml mlieka na potretie
Na plnenie:
- 500 gramov mletých vlašských orechov
- 180 gramov cukru
- 2 až 3 polievkové lyžice džemu (marhuľový alebo pomarančový)
- 2 až 3 lyžice rumu
- 180 mililitrov horúceho mlieka
Postup prípravy:
- Príprava kvásku:
- Droždie zmiešajte s 1 polievkovou lyžicou cukru, 1 polievkovou lyžicou múky a 100 ml vlažného mlieka. Premiešajte, prikryte a nechajte 10-15 minút odstáť, aby sa kvások aktivoval.
- Príprava cesta:
- Do veľkej misky preosejte 400 gramov múky.
- Pridajte 100 gramov cukru, 20 gramov vanilkového cukru a premiešajte.
- Pridajte aktivovaný kvások, 2 vajcia, 120 gramov rozpusteného masla (alebo bravčovej masti), 200 ml vlažného mlieka a pol lyžičky soli.
- Postupne pridávajte ďalších 150 gramov múky a citrónovú kôru.
- Miešajte cesto 5-6 minút, potom ho na pomúčenej pracovnej ploche miesite ďalšie 4-5 minút.
- Cesto vložte do naolejovanej misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť aspoň 60 minút.
- Príprava plnky:
- Do misky pridajte 500 gramov mletých vlašských orechov, 180 gramov cukru a premiešajte.
- Pridajte 2-3 polievkové lyžice džemu a 2-3 lyžice rumu.
- Pridajte 180 ml horúceho mlieka a dobre premiešajte.
- Vytvarovanie rolád:
- Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti.
- Každú časť rozvaľkajte na veľkosť približne 35 x 45 cm s hrúbkou asi 4 mm.
- Na každú časť cesta rovnomerne rozotrite polovicu orechovej plnky.
- Cesto opatrne zrolujte a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Druhé kysnutie:
- Rolády prikryte a nechajte kysnúť ďalších 40 minút.
- Pečenie:
- Predhrejte rúru na 170°C.
- Rolády potrite rozpusteným maslom a prepichnite ich nožom alebo špáradlom.
- Pečte 30 minút pri 170°C. Po 30 minútach prikryte papierom na pečenie a pečte ďalších 20 minút.
- Dokončenie:
- Po upečení rolády ešte raz potrite rozpusteným maslom a nechajte vychladnúť.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Kvalitné suroviny: Použite čerstvé droždie a kvalitné vlašské orechy pre najlepšiu chuť a textúru.
- Teplota mlieka: Mlieko na kvások a cesto by malo byť vlažné, nie horúce, aby nespálilo droždie.
- Dôkladné miesenie: Cesto poriadne vymieste, aby bolo hladké a elastické. To zabezpečí nadýchaný závin.
- Kysnutie: Nechajte cesto dostatočne vykysnúť na teplom mieste bez prievanu.
- Plnka: Plnku môžete dochutiť škoricou, klinčekmi alebo iným obľúbeným korením.
- Pečenie: Závin pečte dozlatista a po upečení ho potrite maslom pre lesklý povrch.
Kysnutý orechový závin – Video recept:
Tradičný kysnutý orechový závin je skvelou voľbou pre všetkých milovníkov klasických dezertov. Jeho príprava si vyžaduje trochu času a trpezlivosti, ale výsledok stojí za to. Upečte si tento lahodný závin a vychutnajte si jeho jedinečnú chuť a vôňu.
Súvisiace články:
Úžasný orechový a makový závin podľa starého chorvátskeho receptu
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa