Search

Toto sú najlepšie žemle na hamburger, aké som kedy jedol: Nadýchané ako obláčik

Žemle na hamburger
Žemle na hamburger

Obsah receptu

Publikované: 22. októbra 2025, 12:09

Ak ste doteraz kupovali žemle, po tomto recepte prestanete. Toto sú tie najlepšie žemle na hamburger, aké sa vám podarí upiecť. Sú to poctivé briošky – plné masla a vajec, vďaka čomu sú neuveriteľne jemné, vláčne a nadýchané ako obláčik.

Ich príprava je prekvapivo jednoduchá, vyžaduje si len trpezlivosť pri kysnutí. Práve dostatok času je tajomstvom ich dokonalej štruktúry. Posuňte svoje domáce burgre na vyššiu úroveň.

Ako správne pripraviť najlepšie žemle na hamburger?

V robote zmiešajte múku, droždie a tekuté suroviny. Postupne zapracujte zmäknuté maslo. Kľúčové je nechať cesto dvakrát poriadne nakysnúť – najprv v mise a potom vytvarované bochníky priamo na plechu.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 min
  • Čas kysnutia: 2–3,5 hodiny (celkovo)
  • Čas pečenia: 20 min
  • Počet porcií: 6 veľkých žemlí
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 430 kcal/kus

Potrebujeme

Brioškové cesto

  • 375 g pšeničnej chlebovej múky (alebo hladkej 00 Extra)
  • 100 g zmäknutého masla
  • 50 ml vlažného mlieka
  • 50 g kryštálového cukru
  • 4 ks vajec (izbovej teploty)
  • 1,5 lyžičky sušeného droždia (cca 6 g)
  • ½ lyžičky soli

Na potretie a posypanie

  • 1 ks vaječný žĺtok
  • 1–2 lyžice mlieka
  • sezamové semienka (podľa chuti)

Postup prípravy

  1. Najprv si v miske zľahka rozšľahajte vajcia s vlažným mliekom, cukrom a sušeným droždím.
  2. Do misy kuchynského robota preosejte múku a pridajte soľ.
  3. K múke prilejte pripravenú vaječnú zmes. Nasaďte hák na miesenie a na nízkych otáčkach začnite spracovávať cesto.
  4. Miešajte asi 3-4 minúty. Cesto bude mäkké a mierne lepkavé.
  5. Teraz začnite po kockách pridávať zmäknuté maslo. Vždy pridajte ďalšiu kocku, až keď sa tá predošlá úplne zapracuje.
  6. Po pridaní všetkého masla zvýšte otáčky a mieste cesto ešte 8–10 minút. Musí byť krásne hladké, elastické a odliepať sa od stien misy.
  7. Cesto vyberte, rukami ho ešte krátko premies_te na doske. Vytvarujte bochník a vložte ho do čistej misy.
  8. Misu prikryte fóliou alebo utierkou. Nechajte kysnúť na teplom mieste 1–2 hodiny, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
  9. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku. Zľahka ho premies_te a rozdeľte na 6 rovnakých kusov (cca 115–120 g každý).
  10. Z každého kusu vytvarujte hladký, okrúhly bochník. Ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočnými rozostupmi.
  11. Plech prikryte utierkou. Teraz nasleduje dôležité druhé kysnutie. Nechajte žemle na plechu kysnúť 60–90 minút. Musia viditeľne zväčšiť objem.
  12. Rúru predhrejte na 170 °C.
  13. V miske rozšľahajte žĺtok s lyžicou mlieka. Žemle veľmi opatrne potrite vajíčkom.
  14. Posypte ich sezamovými semienkami.
  15. Pečte vo vyhriatej rúre pri 170 °C približne 20 minút. Musia mať hlbokú, zlatohnedú farbu.
  16. Upečené žemle nechajte úplne vychladnúť na mriežke.

Tipy na záver

  1. Trpezlivosť s maslom: Maslo pridávajte do cesta naozaj pomaly a postupne. Je to kľúč k vytvoreniu dokonalej brioškovej štruktúry. Maslo musí byť zmäknuté, nie rozpustené.
  2. Druhé kysnutie nepodceňujte: Práve finálne kysnutie na plechu (tých 60-90 minút) je zodpovedné za to, že žemle budú nadýchané ako obláčik. Ak by kysli krátko, boli by nízke a hutné.

Videorecept

Jednoduché variácie

  • Sladká verzia: Tieto žemle sú výborné aj ako sladké pečivo. Stačí ich neposypať sezamom a po upečení naplniť džemom alebo nutellou.
  • Čierny sezam: Pre zaujímavý vizuálny kontrast použite namiesto klasického čierny sezam.

Časté otázky (FAQ)

Prečo sú moje žemle nízke a hutné? S najväčšou pravdepodobnosťou ste im nedopriali dostatok času na druhé kysnutie na plechu. Toto brioškové cesto je ťažké a potrebuje čas, aby “narástlo”.

Môžem nechať cesto kysnúť v chladničke? Áno. Po prvom zamiesení (Krok 7) môžete dať cesto v mise do chladničky na 8 až 12 hodín (cez noc). Ráno ho vyberte, nechajte 30 minút ohriať, vytvarujte bochníky a pokračujte Krokom 11.

Ako dlho vydržia domáce žemle na hamburger? Vďaka vysokému obsahu masla a vajec sú vláčne aj na druhý deň. Skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe alebo vrecku, aby neobsychali.


Hotové žemle pred plnením mäsom vždy krátko opečte na reze. Skladujte ich v uzavretom vrecku maximálne 2 dni.

Recept vychádza z verzie od The apron, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty