Áno, čítate správne. Po ochutnaní tejto domácej paradajkovej omáčky je veľmi pravdepodobné, že už nikdy nebudete chcieť žiadnu inú. Je to absolútna chuťová explózia, v ktorej sa dokonale spája sladkosť zrelých letných paradajok, prenikavá aróma cesnaku, príjemná pikantnosť feferóniek a dokonale vyvážený sladkokyslý nálev. Toto nie je len obyčajná omáčka, toto je tekutý poklad vo fľaši. Je tak univerzálna, že ju budete chcieť dávať úplne na všetko – od špagiet, cez základ na pizzu, až po grilované mäso či ako dip k nachos.
Najlepšie na tom je, že hoci jej chuť je priam božská, jej príprava je prekvapivo jednoduchá. Nepotrebujete žiadne špeciálne zručnosti, len kvalitné suroviny a dodržanie správneho a hlavne bezpečného postupu zavárania. S naším receptom si jednoducho pripravíte zásoby, vďaka ktorým budete mať kúsok leta po ruke počas celého roka. Tak poďme na to, výsledok vám zaručene vyrazí dych!
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas varenia a sterilizácie: cca 60 minút
- Počet porcií: cca 5 veľkých pohárov (s objemom 720 ml)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na pikantnú omáčku:
- 3 kg zrelých mäsitých paradajok
- 150 g cesnaku
- 100 g zelených feferóniek alebo chilli papričiek
- 200 ml octu (8% alebo 9%)
- 200 g kryštálového cukru
- 60 g soli (ideálne nejódovanej, na zaváranie)
Postup prípravy
Príprava surovín a varenie:
- Kľúčovým prvým krokom je hygiena. Dôkladne umyjeme zaváraninové poháre (cca 5 ks s objemom 720 ml) a viečka. Pre zaistenie trvanlivosti ich vysterilizujeme – buď ich na 10 minút vložíme do rúry vyhriatej na 100 °C, alebo ich prepláchneme vriacou vodou.
- Paradajky umyjeme a zbavíme stopiek. Feferónky umyjeme. Cesnak ošúpeme. Pre miernejšiu pikantnosť odporúčame z feferóniek odstrániť semienka.
- Pomocou mlynčeka na mäso (alebo kuchynského robota) postupne pomelieme paradajky, potom feferónky a nakoniec cesnak.
- Všetky pomleté ingrediencie nalejeme do veľkého hrnca so širokým dnom. Pridáme cukor, soľ a ocot a všetko spolu dobre premiešame.
- Hrniec privedieme na stredne silnom plameni k varu. Následne teplotu stíšime a za občasného miešania necháme omáčku jemne vrieť (bublať) približne 30-40 minút. Omáčka sa mierne zredukuje a chute sa krásne prepoja.
Plnenie a sterilizácia (kľúč k trvanlivosti):
- Ešte horúcou omáčkou ihneď plníme pripravené sterilizované poháre. Plníme ich asi 1-2 cm pod okraj.
- Okraje pohárov dôkladne utrieme čistou utierkou, aby na nich nezostali zvyšky omáčky, a okamžite ich pevne uzavrieme čistými sterilizovanými viečkami.
- Dôležitý krok – sterilizácia: Na dno veľkého hrnca položíme utierku. Na ňu opatrne poukladáme uzavreté poháre tak, aby sa nedotýkali. Zalejeme ich teplou vodou do výšky približne 2/3 pohárov.
- Vodu privedieme k teplote tesne pod bod varu (cca 85-90 °C) a pri tejto teplote sterilizujeme 20 minút.
- Po sterilizácii horúce poháre opatrne vyberieme, otočíme hore dnom na pripravenú utierku alebo deku, prikryjeme a necháme úplne vychladnúť do druhého dňa.
- Na druhý deň skontrolujeme, či sú viečka preliačené dovnútra, čo je znakom správneho uzavretia. Skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
Videorecept
Tipy
- Ak preferujem úplne hladkú omáčku bez kúskov, po uvarení (a pred plnením do pohárov) ju celú rozmixujem tyčovým mixérom priamo v hrnci.
- Pikantnosť si môžete ľahko prispôsobiť. Pre pekelne štipľavú verziu ponechajte v papričkách aj semienka a biele žilky, pre jemnejšiu verziu ich dôkladne odstráňte.
- Mlynček na mäso je naozaj ideálny, pretože vytvorí perfektnú rustikálnu textúru. Ak ho nemáte, poslúži aj kuchynský robot, len suroviny mixujte na viackrát a nie úplne na hladkú kašu.
- Do tejto omáčky sa fantasticky hodia aj bylinky! Skúste počas varenia pridať pár vetvičiek čerstvého oregana alebo bazalky pre taliansky nádych (pred plnením ich vyberte).
S touto omáčkou vo vašej špajzi budete kráľom každej rýchlej večere. Je to jednoducho univerzálny pomocník, ktorý dodá šmrnc každému jedlu!
Recept je inšpirovaný verziou od Еда на любой вкус, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.
