Publikované: 26. septembra 2025, 07:30
Keď plánujem pohostenie pre návštevu a chcem staviť na absolútnu istotu, tento recept je moja tajná zbraň. Sú to tie najlepšie plnené šampiňóny – úžasne šťavnaté, plné bohatej krémovej syrovej plnky a navrchu korunované chrumkavou slaninkou. Garantujem vám, že z misy zmiznú ako úplne prvé a každý si ich bude chváliť a pýtať si recept.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia/pečenia: 15 minút
- Počet porcií: 6 kusov (predjedlo pre 4-6 osôb)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 380 kcal/šampiňón
- Trend: Rýchla večera / Párty jedlo
Potrebujeme
- 6 ks veľkých šampiňónov (Portobello alebo najväčšie krémové)
- 100 g anglickej slaniny (v tenkých plátkoch)
- 1 ks cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 180 g syra mozzarella (v celku)
- 250 ml smotany na varenie (12%)
- 1 PL majonézy
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1-2 PL rastlinného oleja
Postup prípravy
- Príprava šampiňónov. Rúru si predhrejte na 200 °C. Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Šampiňóny očistite. Opatrne z nich vylomte alebo malým nožíkom vyrežte nožičky. Klobúčiky poukladajte na plech otvorenou stranou nahor. Nožičky nasekajte na veľmi jemné kocky.
- Príprava plnky. Na panvici na oleji orestujte nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita. Pridajte nasekané nožičky šampiňónov a opekajte asi 3-4 minúty, kým sa neodparí voda a nezačnú chytať farbu.
- Zmes zalejte smotanou na varenie a na miernom ohni povarte 3–5 minút, kým mierne nezhustne. Odstavte a nechajte pár minút vychladnúť.
- Miešanie (dôležitý krok!). Do vlažnej smotanovej zmesi vmiešajte nahrubo nastrúhanú mozzarellu, majonézu, prelisovaný cesnak. Dochuťte soľou a korením. Všetko spolu dôkladne premiešajte, aby vznikla jednotná krémová plnka.
- Plnenie a pečenie. Klobúčiky šampiňónov na plechu zľahka osoľte a okoreňte.
- Pripravenou plnkou bohato naplňte každý klobúčik.
- Na vrch každej plnky položte plátky slaniny.
- Pečte vo vyhriatej rúre 15 minút, alebo kým nie je syr krásne roztopený a bublajúci a slaninka na vrchu chrumkavá a zlatistá.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na dokonalú plnku? Celé kúzlo je v tom, že všetky suroviny na plnku (okrem slaniny, ktorá ide navrch) zmiešate najprv dokopy v jednej mise. Vytvoríte tak harmonickú a krémovú zmes, ktorá sa bude ľahko naberať a šampiňóny sa s ňou budú plniť jedna radosť.
- Nevynechávajte nožičky! Nožičky zo šampiňónov nikdy nevyhadzujte. Sú základom plnky, dodajú jej tú správnu hubovú chuť a zabezpečia, že nebudete plytvať surovinami. Stačí ich nasekať naozaj najemno.
Jednoduché variácie
- Pikantná verzia: Do smotanovej plnky pred zmiešaním pridajte najemno nasekanú čili papričku alebo štipku kajenského korenia. Získajú tak príjemnú ostrosť, ktorá sa skvele hodí k slanine a syru.
- S bylinkami: Pre ešte sviežejšiu a voňavejšiu chuť vmiešajte do hotovej plnky hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate alebo pažítky.
Výsledkom je luxusné a sýte predjedlo alebo rýchla večera, ktorá vyzerá oveľa zložitejšie, než v skutočnosti je. Podávajte horúce, s čerstvým chlebom alebo bagetkou na vytieranie lahodnej šťavy z plechu.
Recept vychádza z verzie od Easy & Delicious Recipes, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.