Search

Tieto ‘fit’ sušienky si pečiem každý týždeň. Sú ideálne na desiatu alebo keď potrebujem energiu.

Zdravé ovsené sušienky
Zdravé ovsené sušienky

Obsah receptu

Publikované: 25. septembra 2025, 05:30

Priznám sa, tieto sušienky sú u mňa v kuchyni absolútnou stálicou. Pečiem ich takmer každý týždeň, pretože sú presne tým, čo potrebujem – zdravá, rýchla a chutná maškrta úplne bez pridaného bieleho cukru. Sú plné vlákniny z ovsených vločiek, zdravých tukov z orechov a prirodzenej sladkosti, ktorá spoľahlivo zaženie chuť na sladké a dodá energiu na celé dopoludnie.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia/pečenia: 15 minút
  • Počet porcií: cca 12-14 sušienok
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 120 kcal/sušienka
  • Trend: Zdravé pečenie / Fit recept / Bez cukru

Potrebujeme

  • 150 g jemných ovsených vločiek
  • 50 g pekanových orechov (alebo vlašských)
  • 40 g hrozienok (alebo iného sušeného ovocia)
  • ½ ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • ½ ČL mletej škorice (voliteľné)
  • 1 štipka soli
  • 1 ks vajce
  • 30 ml rastlinného oleja (napr. repkového)
  • 30 ml javorového sirupu (alebo medu)

Postup prípravy

  1. Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Príprava ovsenej múky. Približne tretinu ovsených vločiek (50 g) nasypte do mixéra alebo kávového mlynčeka a rozmixujte ich na jemnú múku.
  3. Príprava cesta. Vo väčšej mise zmiešajte pomleté aj celé ovsené vločky, kypriaci prášok, štipku soli a škoricu.
  4. Pridajte nahrubo nasekané pekanové orechy a hrozienka. Všetky suché suroviny spolu dobre premiešajte.
  5. V samostatnej menšej miske metličkou zľahka rozšľahajte vajce s olejom a javorovým sirupom.
  6. Tekutú zmes vylejte k sypkej zmesi a všetko spolu spracujte vareškou alebo rukou na lepivé, husté cesto.
  7. Tvarovanie sušienok. Z cesta odoberajte lyžicou kôpky. V navlhčených rukách vytvarujte guľôčku a tú na plechu roztlačte dlaňou na placku s hrúbkou asi 1 cm. Tieto sušienky sa pri pečení takmer neroztečú, takže tvar, aký im dáte, si zväčša zachovajú.
  8. Pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre 15 minút, kým nie sú okraje jemne zlatisté.
  9. Upečené sušienky nechajte úplne vychladnúť na mriežke.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Akú textúru očakávať? Tieto sušienky nie sú chrumkavé ako klasické maslové cookies. Vďaka vločkám a ovociu sú príjemne mäkké a vláčne (v angličtine “chewy”). Sú ideálne na desiatu, pretože sa príliš nedrobia, dobre zasýtia a ľahko sa jedia.
  2. Skladovanie pre čerstvosť. Aby sušienky zostali vláčne a nevysychali, po úplnom vychladnutí ich skladujte v dobre uzatvorenej vzduchotesnej nádobe. Vydržia tak chutné aj niekoľko dní a sú ideálne na cesty alebo do práce.

Jednoduché variácie

  • Iné orechy a ovocie: Nebojte sa experimentovať! Namiesto pekanových orechov použite vlašské, mandle alebo slnečnicové semienka. Hrozienka môžete nahradiť nasekanými sušenými marhuľami, slivkami alebo brusnicami.
  • Čokoládová verzia: Pre milovníkov čokolády pridajte do cesta hrsť kvalitných čokoládových kúskov z horkej čokolády. V kombinácii s orechmi a ovocím chutia fantasticky a stále sú zdravšou voľbou.

Výsledkom je perfektná zdravá maškrta, ktorú máte vždy poruke, keď potrebujete zahnať hlad alebo chuť na sladké. Sú skvelé len tak, ale výborne chutia aj s pohárom mlieka alebo kopčekom bieleho jogurtu.

Recept vychádza z verzie od Süß und Gesund, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty