Publikované: 25. septembra 2025, 05:30
Priznám sa, tieto sušienky sú u mňa v kuchyni absolútnou stálicou. Pečiem ich takmer každý týždeň, pretože sú presne tým, čo potrebujem – zdravá, rýchla a chutná maškrta úplne bez pridaného bieleho cukru. Sú plné vlákniny z ovsených vločiek, zdravých tukov z orechov a prirodzenej sladkosti, ktorá spoľahlivo zaženie chuť na sladké a dodá energiu na celé dopoludnie.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia/pečenia: 15 minút
- Počet porcií: cca 12-14 sušienok
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 120 kcal/sušienka
- Trend: Zdravé pečenie / Fit recept / Bez cukru
Potrebujeme
- 150 g jemných ovsených vločiek
- 50 g pekanových orechov (alebo vlašských)
- 40 g hrozienok (alebo iného sušeného ovocia)
- ½ ČL kypriaceho prášku do pečiva
- ½ ČL mletej škorice (voliteľné)
- 1 štipka soli
- 1 ks vajce
- 30 ml rastlinného oleja (napr. repkového)
- 30 ml javorového sirupu (alebo medu)
Postup prípravy
- Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Príprava ovsenej múky. Približne tretinu ovsených vločiek (50 g) nasypte do mixéra alebo kávového mlynčeka a rozmixujte ich na jemnú múku.
- Príprava cesta. Vo väčšej mise zmiešajte pomleté aj celé ovsené vločky, kypriaci prášok, štipku soli a škoricu.
- Pridajte nahrubo nasekané pekanové orechy a hrozienka. Všetky suché suroviny spolu dobre premiešajte.
- V samostatnej menšej miske metličkou zľahka rozšľahajte vajce s olejom a javorovým sirupom.
- Tekutú zmes vylejte k sypkej zmesi a všetko spolu spracujte vareškou alebo rukou na lepivé, husté cesto.
- Tvarovanie sušienok. Z cesta odoberajte lyžicou kôpky. V navlhčených rukách vytvarujte guľôčku a tú na plechu roztlačte dlaňou na placku s hrúbkou asi 1 cm. Tieto sušienky sa pri pečení takmer neroztečú, takže tvar, aký im dáte, si zväčša zachovajú.
- Pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre 15 minút, kým nie sú okraje jemne zlatisté.
- Upečené sušienky nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Akú textúru očakávať? Tieto sušienky nie sú chrumkavé ako klasické maslové cookies. Vďaka vločkám a ovociu sú príjemne mäkké a vláčne (v angličtine “chewy”). Sú ideálne na desiatu, pretože sa príliš nedrobia, dobre zasýtia a ľahko sa jedia.
- Skladovanie pre čerstvosť. Aby sušienky zostali vláčne a nevysychali, po úplnom vychladnutí ich skladujte v dobre uzatvorenej vzduchotesnej nádobe. Vydržia tak chutné aj niekoľko dní a sú ideálne na cesty alebo do práce.
Jednoduché variácie
- Iné orechy a ovocie: Nebojte sa experimentovať! Namiesto pekanových orechov použite vlašské, mandle alebo slnečnicové semienka. Hrozienka môžete nahradiť nasekanými sušenými marhuľami, slivkami alebo brusnicami.
- Čokoládová verzia: Pre milovníkov čokolády pridajte do cesta hrsť kvalitných čokoládových kúskov z horkej čokolády. V kombinácii s orechmi a ovocím chutia fantasticky a stále sú zdravšou voľbou.
Výsledkom je perfektná zdravá maškrta, ktorú máte vždy poruke, keď potrebujete zahnať hlad alebo chuť na sladké. Sú skvelé len tak, ale výborne chutia aj s pohárom mlieka alebo kopčekom bieleho jogurtu.
Recept vychádza z verzie od Süß und Gesund, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
