Publikované: 7. októbra 2025, 08:00
Keď sa povie jeseň, okamžite si predstavím vôňu čerstvých jabĺk a škorice. A presne tak vonia celý náš dom, keď pečiem tento koláč, ktorý je absolútnym hitom každej jesene. Je to ten najjednoduchší a najrýchlejší ‘liaty’ chlebíček – cesto naozaj len zmiešate v jednej miske, nalejete do formy a o zvyšok sa postará rúra. Výsledok je neskutočne vláčny, šťavnatý a vďaka jednoduchej finálnej glazúre aj neodolateľne karamelový.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia/pečenia: 55 minút
- Počet porcií: 1 chlebíčková forma (cca 12 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 350 kcal/rez
- Trend: Rýchly koláč / Jesenné pečenie
Potrebujeme
Na cesto
- 3 ks vajec
- 130 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 150 ml mlieka
- 80 ml rastlinného oleja
- 210 g polohrubej múky
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva (2/3 balíčka)
- štipka soli
Jablková vrstva
- 2 ks stredne veľkých jabĺk
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- 2 PL citrónovej šťavy
Na glazúru
- 40 g masla (rozpusteného)
- 2 PL hnedého cukru
- 2 PL citrónovej šťavy
Postup prípravy
- Príprava. Rúru si predhrejte na 170 °C. Klasickú chlebíčkovú formu (s rozmermi približne 25×12 cm) dôkladne vysteľte papierom na pečenie alebo ju vymažte maslom a vysypte múkou.
- Príprava cesta. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia so štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom do hustej, svetlej peny.
- Za stáleho miešania na nízkej rýchlosti tenkým prúdom prilievajte olej a potom vlažné mlieko.
- V samostatnej miske zmiešajte a preosejte polohrubú múku s kypriacim práškom.
- Sypkú zmes na dvakrát zľahka vmiešajte stierkou do vaječného základu, len kým sa suroviny nespoja do hladkého, polotekutého cesta.
- Príprava jabĺk. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky alebo tenké plátky. V miske ich dobre premiešajte s 1 lyžicou cukru, škoricou a 2 lyžicami citrónovej šťavy.
- Vrstvenie a pečenie. Pripravené cesto vylejte do formy. Na vrch rovnomerne poukladajte ochutené jablká.
- Pečte vo vyhriatej rúre 45–50 minút. Prepečenosť otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu cesta (mimo jabĺk) musí vyjsť čistá.
- Príprava glazúry a dopečenie. Kým sa chlebíček pečie, v malej miske jednoducho zmiešajte rozpustené maslo, hnedý cukor a citrónovú šťavu.
- Po 45-50 minútach pečenia vyberte chlebíček z rúry, rýchlo ho po celom povrchu potrite pripravenou glazúrou a vráťte ho späť do rúry ešte na 8-10 minút, kým glazúra krásne neskaramelizuje a nevytvorí lepkavú kôrku.
- Hotový chlebíček nechajte pred krájaním úplne vychladnúť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Tajomstvo dokonalej karamelovej kôrky. Nevynechávajte finálne potretie a dopečenie s glazúrou! Je to ten najlepší trik na tomto recepte. Zmes masla, hnedého cukru a citrónovej šťavy sa na horúcom koláči za pár minút premení na úžasnú, lepkavú a jemne chrumkavú karamelovú kôrku, ktorá dodá celému chlebíčku luxusný nádych.
- Nepremiešajte cesto! Pri ‘liatych’ koláčoch, ako je tento, platí zlaté pravidlo: keď do cesta pridáte múku, miešajte ho už len zľahka a veľmi krátko, len kým sa všetky suroviny nespoja. Príliš dlhé a intenzívne miešanie by aktivovalo lepok a chlebíček by po upečení nebol taký jemný a nadýchaný.
Jednoduché variácie
- Orechová verzia: Do cesta môžete spolu s múkou vmiešať aj 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo pekanových orechov. Skvele sa hodia k jablkám a škorici a dodajú chlebíčku príjemnú chrumkavosť.
- S iným ovocím: Tento recept je rovnako fantastický aj s hruškami. Namiesto jabĺk použite 2 zrelé, no stále pevné hrušky nakrájané na kocky a ochutené rovnako ako jablká.
Výsledkom je neuveriteľne voňavý a vláčny koláč, ktorý je dokonalou oslavou jesene a jej chutí. Najlepšie chutí v deň pečenia, nakrájaný na hrubšie plátky ku káve alebo k teplému kakau.
Recept je inšpirovaný verziou od Ellen’s Kitchen, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.