Search

Tento ‘liaty’ jablkový chlebíček je hitom jesene. Všetko len zmiešate v jednej miske a dáte piecť.

Vláčny jablkový chlebíček
Vláčny jablkový chlebíček

Obsah receptu

Publikované: 7. októbra 2025, 08:00

Keď sa povie jeseň, okamžite si predstavím vôňu čerstvých jabĺk a škorice. A presne tak vonia celý náš dom, keď pečiem tento koláč, ktorý je absolútnym hitom každej jesene. Je to ten najjednoduchší a najrýchlejší ‘liaty’ chlebíček – cesto naozaj len zmiešate v jednej miske, nalejete do formy a o zvyšok sa postará rúra. Výsledok je neskutočne vláčny, šťavnatý a vďaka jednoduchej finálnej glazúre aj neodolateľne karamelový.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia/pečenia: 55 minút
  • Počet porcií: 1 chlebíčková forma (cca 12 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/rez
  • Trend: Rýchly koláč / Jesenné pečenie

Potrebujeme

Na cesto

  • 3 ks vajec
  • 130 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 ml mlieka
  • 80 ml rastlinného oleja
  • 210 g polohrubej múky
  • 10 g kypriaceho prášku do pečiva (2/3 balíčka)
  • štipka soli

Jablková vrstva

  • 2 ks stredne veľkých jabĺk
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 2 PL citrónovej šťavy

Na glazúru

  • 40 g masla (rozpusteného)
  • 2 PL hnedého cukru
  • 2 PL citrónovej šťavy

Postup prípravy

  1. Príprava. Rúru si predhrejte na 170 °C. Klasickú chlebíčkovú formu (s rozmermi približne 25×12 cm) dôkladne vysteľte papierom na pečenie alebo ju vymažte maslom a vysypte múkou.
  2. Príprava cesta. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia so štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom do hustej, svetlej peny.
  3. Za stáleho miešania na nízkej rýchlosti tenkým prúdom prilievajte olej a potom vlažné mlieko.
  4. V samostatnej miske zmiešajte a preosejte polohrubú múku s kypriacim práškom.
  5. Sypkú zmes na dvakrát zľahka vmiešajte stierkou do vaječného základu, len kým sa suroviny nespoja do hladkého, polotekutého cesta.
  6. Príprava jabĺk. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky alebo tenké plátky. V miske ich dobre premiešajte s 1 lyžicou cukru, škoricou a 2 lyžicami citrónovej šťavy.
  7. Vrstvenie a pečenie. Pripravené cesto vylejte do formy. Na vrch rovnomerne poukladajte ochutené jablká.
  8. Pečte vo vyhriatej rúre 45–50 minút. Prepečenosť otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu cesta (mimo jabĺk) musí vyjsť čistá.
  9. Príprava glazúry a dopečenie. Kým sa chlebíček pečie, v malej miske jednoducho zmiešajte rozpustené maslo, hnedý cukor a citrónovú šťavu.
  10. Po 45-50 minútach pečenia vyberte chlebíček z rúry, rýchlo ho po celom povrchu potrite pripravenou glazúrou a vráťte ho späť do rúry ešte na 8-10 minút, kým glazúra krásne neskaramelizuje a nevytvorí lepkavú kôrku.
  11. Hotový chlebíček nechajte pred krájaním úplne vychladnúť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Tajomstvo dokonalej karamelovej kôrky. Nevynechávajte finálne potretie a dopečenie s glazúrou! Je to ten najlepší trik na tomto recepte. Zmes masla, hnedého cukru a citrónovej šťavy sa na horúcom koláči za pár minút premení na úžasnú, lepkavú a jemne chrumkavú karamelovú kôrku, ktorá dodá celému chlebíčku luxusný nádych.
  2. Nepremiešajte cesto! Pri ‘liatych’ koláčoch, ako je tento, platí zlaté pravidlo: keď do cesta pridáte múku, miešajte ho už len zľahka a veľmi krátko, len kým sa všetky suroviny nespoja. Príliš dlhé a intenzívne miešanie by aktivovalo lepok a chlebíček by po upečení nebol taký jemný a nadýchaný.

Jednoduché variácie

  • Orechová verzia: Do cesta môžete spolu s múkou vmiešať aj 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo pekanových orechov. Skvele sa hodia k jablkám a škorici a dodajú chlebíčku príjemnú chrumkavosť.
  • S iným ovocím: Tento recept je rovnako fantastický aj s hruškami. Namiesto jabĺk použite 2 zrelé, no stále pevné hrušky nakrájané na kocky a ochutené rovnako ako jablká.

Výsledkom je neuveriteľne voňavý a vláčny koláč, ktorý je dokonalou oslavou jesene a jej chutí. Najlepšie chutí v deň pečenia, nakrájaný na hrubšie plátky ku káve alebo k teplému kakau.

Recept je inšpirovaný verziou od Ellen’s Kitchen, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty