Search

Táto kapusta s vajíčkom je lepšia ako mäso. Je to najlepšia rýchla večera, akú poznám, hotová za 15 minút.

Kapusta na čínsky spôsob
Kapusta na čínsky spôsob

Obsah receptu

Keď prídem domov z práce unavená a hladná a potrebujem bleskovú, lacnú a zároveň zdravú večeru, tento recept je moja prvá a najčastejšia voľba. Je to absolútne najlepšie jedlo, aké si viete predstaviť z obyčajnej hlávkovej kapusty. Vďaka rýchlemu restovaniu na panvici je krásne chrumkavá, plná chuti a v kombinácii s vajíčkom a jemne ázijskými omáčkami chutí lepšie ako mnohé mäsité jedlá. Garantujem vám, že si ju zamilujete.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia/pečenia: 15 minút
  • Počet porcií: 2-3 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 320 kcal/porcia
  • Trend: Rýchla večera / Bezmäsité jedlo

Potrebujeme

  • ½ hlávky mladej jarnej kapusty (cca 600 g)
  • 1 ks väčšia mrkva (cca 70 g)
  • 3 ks vajec
  • 1 ks jarná cibuľka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2,5 PL rastlinného oleja
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL teriyaki omáčky
  • 1 ČL sezamových semienok
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup prípravy

  1. Príprava surovín. Kapustu nakrájajte na tenké rezance, mrkvu na tenké paličky (julienne) alebo ju nastrúhajte nahrubo. Jarnú cibuľku nasekajte najemno, bielu a zelenú časť zvlášť. Cesnak prelisujte.
  2. Príprava vajec. V malej miske vidličkou zľahka rozšľahajte vajcia so štipkou soli a čierneho korenia.
  3. Na veľkej panvici alebo vo woku rozohrejte 1 polievkovú lyžicu oleja. Vlejte vajíčka a za občasného miešania urobte redšiu praženicu alebo vaječnú omeletu, ktorú následne potrháte vareškou. Vyberte ju z panvice a odložte bokom.
  4. Restovanie zeleniny. Do tej istej, teraz už prázdnej panvice, vlejte zvyšný olej (1,5 PL) a poriadne ho rozohrejte na silnom plameni.
  5. Pridajte bielu časť jarnej cibuľky a prelisovaný cesnak. Restujte asi 30 sekúnd, len kým sa nerozvonia.
  6. Pridajte mrkvu a za stáleho miešania restujte na silnom plameni 1 minútu.
  7. Nakoniec do panvice pridajte všetku kapustu. Zvýšte plameň na maximum a za neustáleho miešania a prehadzovania restujte 3–4 minúty. Kapusta musí zmäknúť, ale musí zostať krásne chrumkavá.
  8. Dokončenie. Do panvice k zelenine vráťte pripravenú praženicu.
  9. Všetko zalejte sójovou a teriyaki omáčkou a posypte sezamovými semienkami.
  10. Na silnom plameni ešte asi minútu všetko spolu prehadzujte a miešajte, aby sa všetky chute dokonale spojili.
  11. Na záver posypte nasekanou zelenou časťou jarnej cibuľky a ihneď podávajte.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Tajomstvo dokonale chrumkavej kapusty. Celé kúzlo tohto jedla je v chrumkavej, nie rozvarenej a smutnej kapuste. Dosiahnete to tak, že budete celú zeleninu restovať naozaj sprudka, na čo najvyššom možnom plameni a len veľmi krátko. Panvicu nikdy nepreplňte, radšej restujte na dvakrát. Cieľom je zeleninu rýchlo opiecť a obaliť v chutiach, nie ju dusiť.
  2. Príprava je základ úspechu. Keďže samotné varenie na panvici trvá len pár minút a všetko ide veľmi rýchlo za sebou, kľúčové je mať všetku zeleninu vopred nakrájanú a pripravenú v miskách. Keď raz zapnete oheň pod panvicou, už nebudete mať čas na krájanie a všetko pôjde ako po masle.

Jednoduché variácie

  • S mäsom: Ak predsa len chcete pridať mäso, na úplnom začiatku na panvici sprudka opečte 200 g na tenké rezance nakrájaných kuracích pŕs. Vyberte ich bokom a na záver vráťte do panvice spolu s vajíčkami a omáčkami.
  • Pikantná verzia: Spolu s cesnakom a jarnou cibuľkou krátko orestujte aj nadrobno nasekanú čili papričku alebo do hotového jedla na záver pridajte pár kvapiek vašej obľúbenej sriracha omáčky.

Výsledkom je ľahká, zdravá a neskutočne chutná večera, ktorá je hotová rýchlejšie, ako by ste si objednali jedlo z donášky. Podávajte len tak, alebo s porciou varenej jazmínovej ryže.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Always Yummy!, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
[google_news]

Podobné recepty