Talianske plnené citróny sú nielen vizuálnym skvostom, ale aj chuťovou bombou. Mäkučké cesto a svieži krém vytvárajú dokonalé citrónové pečivo, ktoré sa rozplýva na jazyku. Pripravte si tento hit doma za pár eur!
Hľadáte dezert, ktorý vyzerá ako z luxusnej talianskej cukrárne, no stojí minimum? Tieto “falošné” citróny sú absolútnou hviezdou každej oslavy, svadby či vianočného stola. Vyzerajú zložito, no príprava je prekvapivo jednoduchá. Máte už doma citróny?
Rýchly prehľad
- Čo to je: Tradičné plnené pečivo (štýl Pesche dolci), ktoré verne imituje ovocie.
- Tajný trik: Vydlabané vnútro sušienok sa nevyhadzuje, ale zahustí krém!
- Náročnosť: Stredná (ale zvládne to aj začiatočník).
- Čas: 30 minút príprava + 15 minút pečenie.
- Kalórie: Cca 160 kcal / ks.
Potrebujeme
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 150 g masla (zmäknutého)
- 100 g cukru
- 50 ml mlieka
- 1 vajce (veľkosť M)
- 7 g prášku do pečiva (cca polovica balíčka)
- Nastrúhaná kôra z 1 citróna (chemicky neošetreného)
- Štipka soli
- Štipka kurkumy (voliteľné, pre krásnu žltú farbu cesta)
Krém:
- 250 ml mlieka
- 50 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 žĺtok
- 2 PL kukuričného škrobu (Zlatý klas)
- Nastrúhaná kôra z 1 citróna
Na zdobenie:
- Šťava z 1 citróna
- Trochu vody (cca 2 PL)
- 2 ČL cukru (do nálevu)
- Kryštálový cukor na obaľovanie
- Lístky mäty alebo citrónovníka na ozdobu
Postup prípravy
- Vymiešajte cesto: Do misy dajte zmäknuté maslo, cukor, štipku soli, vajíčko, mlieko a citrónovú kôru. Všetko spolu dobre premiešajte. Postupne prisypte múku s práškom do pečiva a štipkou kurkumy. Rukami vypracujte hladké, nelepivé cesto.
- Tvarujte citróny: Z cesta odoberajte malé kúsky a v dlaniach ušúľajte guličky. Každú guličku jemne sploštite a končeky vytiahnite do špičky, aby mali tvar citróna.
- Upečte: Rúru predhrejte na 180 °C (pôvodných 200 °C je veľa, citróny musia ostať svetlé). Pečte na plechu s papierom približne 12 až 15 minút. Nechajte ich úplne vychladnúť.
- Uvarte krém: V hrnci metličkou rozmiešajte mlieko, cukor, vanilku, žĺtok, škrob a kôru. Za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým nevznikne hustý puding.
- Vydlabte stredy: Z vychladnutých sušienok opatrne lyžičkou vydlabte plochú spodnú stranu. Pozor, aby ste neprerazili vrch! Vydlabané omrvinky nevyhadzujte, ale vmiešajte ich priamo do horúceho krému.
- Naplňte a zlepte: Vzniknutou hustou plnkou naplňte vydlabané polovičky a zlepte vždy dve k sebe. Prebytočný krém po bokoch utrite.
- Ozdobte: Zmiešajte citrónovú šťavu s vodou a trochou cukru. Zlepené “citróny” rýchlo potrite touto tekutinou (štetcom alebo namočením) a ihneď obaľte v kryštálovom cukre. Efekt citrónovej kôry je hotový! Dozdobte lístkom.
Videorecept
Tipy na záver
- Farbenie: Ak chcete, aby boli citróny extra žlté, pridajte do tekutiny na namáčanie (krok 7) ešte štipku žltého potravinárskeho farbiva alebo kurkumy rozpustenej vo vode.
- Odležanie: Tieto koláčiky sú najlepšie na druhý deň. Vďaka krému a namáčaniu cesto krásne zmäkne a chute sa prepoja. Skladujte ich v chladničke v uzavretej nádobe.
Variácie
- Broskyne (Pesche): Rovnaké cesto vytvarujte do guličiek. Namiesto citrónovej vody ich namočte do likéru Alchermes (červená farba) a naplňte čokoládovým krémom.
- Limetky: Použite limetkovú kôru a do namáčacej zmesi pridajte kvapku zelenej farby.
Časté otázky (FAQ)
Ako dlho vydržia plnené citróny? V chladničke vydržia čerstvé a mäkké približne 3 až 4 dni. Dlhšie skladovanie neodporúčame kvôli mliečnemu krému.
Môžem cesto pripraviť vopred? Áno, surové cesto môžete zabaliť do fólie a nechať v chladničke do druhého dňa, alebo si upiecť korpusy vopred a plniť ich až neskôr.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Najete sa ako kráľ za menej ako 2 eurá na porciu? S týmto receptom na pečeň s plackami je to úplne reálne.
- Už nekupujem drahé minizákusky: Domáce tortičky s dvojakým krémom zvládnete za pár eur
- Vyprážaná cuketa s parmezánom: Dokonalá kombinácia. Nakŕmte celú rodinu za pár eur!
- Talianske placky plnené šunkou a syrom. Sú výborné aj na druhý a tretí deň!
- Najlepšie pečené zemiaky na Taliansky spôsob: Sú rýchle, jednoduché a výsledok je absolútne úžasný!
