Tento sviatočný koláč Mraky je poctivá retro delikatesa, ktorá pripomína tie najlepšie cukrárne. Spája nadýchané odpaľované cesto, bohatý vanilkový krém a vrstvu šľahačky. Správne pripravený sviatočný koláč Mraky je ľahučký a plný chuti.
Aj keď je krém podľa starej školy poctivý a hustý (až 120 g múky), na jazyku sa rozplýva. Tajomstvo je v dokonale hladkom uvarení základu. Ako dosiahnuť, aby cesto v rúre nespadlo?
Ako správne pripraviť sviatočný koláč Mraky?
Základom je uvariť odpaľované cesto, ktoré musí pred pridaním vajec úplne vychladnúť. Vajcia sa musia šľahať po jednom. Upečieme dva pláty. Krém uvaríme dohladka a spojíme s maslom. Vrstvíme cesto, krém, šľahačku a polevu.
Základné informácie
- Čas prípravy: 45 min (+ chladenie)
- Čas pečenia: 46 min (2 x 23 min)
- Počet porcií: 20 rezov (veľký plech)
- Náročnosť: Náročná
- Kalorická hodnota: cca 350 kcal/kus
- Trend: Sviatočné pečenie / Retro
Potrebujeme
Odpaľované cesto
- 250 ml vody (1/4 l)
- 150 g Hery (alebo masla)
- 150 g hladkej múky
- 6 vajec (veľkosť M)
- 1 štipka soli
Vanilkový krém
- 500 ml mlieka (1/2 l)
- 120 g hladkej múky
- 140 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 250 g masla (zmäknutého)
- rum (podľa chuti)
Dokončenie
- 400 ml smotany na šľahanie (min. 33 %)
- 150 g čokolády na varenie
- 1 PL oleja (alebo kúsok Cery do polevy)
Postup prípravy
- Odpaľované cesto: Do hrnca dáme vodu, Heru (maslo) a štipku soli. Privedieme do varu, kým sa tuk úplne nerozpustí.
- Hrniec odstavíme zo sporáka. Naraz prisypeme všetku múku (150 g) a rýchlo miešame varechou, kým nevznikne hladká guľa.
- Hrniec vrátime na mierny oheň a za stáleho miešania cesto “odpaľujeme” asi 2 minúty. Musí sa odliepať od stien.
- Cesto preložíme do misy a necháme úplne vychladnúť. Toto je kľúčový krok, horúce cesto by zrazilo vajcia.
- Do vychladnutého cesta zašľaháme mixérom vajcia. Pridávame ich postupne, jedno po druhom. Ďalšie vajce pridáme až vtedy, keď je predošlé úplne vstrebané.
- Cesto rozdelíme na polovicu. Každú polovicu rovnomerne rozotrieme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie.
- Rúru predhrejeme na 200 °C (horný/dolný ohrev). Pečieme presne 23 minút. Prvých 15 minút rúru vôbec neotvárame, inak cesto spadne. Upečieme oba pláty.
- Krém: V hrnci zmiešame 120 g hladkej múky, práškový a vanilkový cukor. Zalejeme studeným mliekom.
- Metličkou všetko dokonale rozmiešame, aby v zmesi neostali žiadne hrudky.
- Za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme na veľmi hustú kašu (podobnú krupici), trvá to asi 3–5 minút.
- Uvarenú kašu prelejeme do misky, prikryjeme fóliou (priamo na povrch) a necháme úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
- V inej mise vyšľaháme zmäknuté maslo dopeny. Po lyžiciach doň zašľaháme vychladnutý krém a nakoniec rum podľa chuti.
- Skladanie: Jeden plát upečeného cesta položíme na tácku (ten, ktorý sa upiekol menej pekne, ide nadol).
- Na plát rovnomerne rozotrieme celý vanilkový krém.
- Smotanu vyšľaháme dotuha a navrstvíme ju na krém.
- Druhý plát cesta si na doske nakrájame na štvorce (veľkosť budúcich rezov) a poukladáme ich na šľahačku.
- Čokoládu rozpustíme s olejom (Cerou) a polejeme ňou vrch zákusku. Dáme stuhnúť do chladničky, najlepšie na noc.
Videorecept
Tipy na záver
- Prečo 120 g múky? Tento retro recept používa múku na zahustenie namiesto pudingu. Krém je vďaka tomu extrémne pevný. Aby ste necítili chuť múky, kašu musíte poctivo prevariť aspoň 2 minúty.
- Krájanie vrchného plátu: Odpaľované cesto je po upečení pevné. Ak vrchný plát nakrájate vopred, zákusok sa bude krájať čisto a krém so šľahačkou sa pri servírovaní nevytlačia von.
Jednoduché variácie
- Karamelové Mraky: Namiesto vanilkového krému pripravte karamelovú šľahačku (ako na veterníky).
- Parížske Mraky: Namiesto vanilkového krému uvarte hustý čokoládový (parížsky) krém.
Časté otázky (FAQ)
Prečo mi cesto (pláty) spadlo? Buď ste otvorili rúru príliš skoro, alebo cesto nebolo dostatočne vychladnuté pred pridaním vajec. Prvých 15 minút pečenia je kritických.
Mám v kréme hrudky, čo s tým? Ak sa to už stalo, môžete krém prepasírovať cez sitko. Prevenciou je vždy miešať múku a cukor v studenom mlieku a až potom začať variť.
Musí sa koláč chladiť cez noc? Je to najlepšie. Odpaľované cesto potrebuje čas, aby natiahlo vlhkosť z krémov a celý zákusok zmäkol a držal tvar.
Výsledkom je pôsobivý zákusok, ktorý vyzerá ako zo slávnej cukrárne. Skladujte ho výhradne v chladničke a spotrebujte do 2-3 dní.
Recept vychádza z verzie od Jana C., upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Vianočné maslové sušienky: Originálne vianočné koláčiky, ktoré si určite zamilujete
- Babičkin sviatočný makový koláč s orechami: Robíme ho každé Vianoce
- Najchutnejšie vianočné vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta: Recept na Úspech
- Veterníky z odpaľovaného cesta: Tento recept je starý viac ako 100 rokov!
- Odpaľované venčeky s jemným vanilkovým krémom – neodolateľná klasika na váš sviatočný stôl
