Search

Stačia 3 vajcia a kakao: Lacný a luxusný čokoládový koláč, ktorý zmizne z plechu okamžite

lacný a luxusný čokoládový koláč
lacný a luxusný čokoládový koláč

Obsah receptu

Publikované: 8. decembra 2025, 06:32

Tento lacný a luxusný čokoládový koláč je dôkazom, že na dokonalý dezert nepotrebujete drahé maslo ani špeciálne pomôcky. Je taký šťavnatý a jemný, že sa doslova topí na jazyku. Pripravte si servítky, tento lacný a luxusný čokoládový koláč je silno návykový!

Čakáte návštevu alebo máte len chuť na niečo hriešne dobré k nedeľnej káve? Tento recept je absolútna záchrana. Vďaka špeciálnej horúcej zálievke ostane vláčny aj na tretí deň v chladničke (ak dovtedy vydrží). Máte už nahriatu rúru?

Rýchly prehľad

  • Čo to je: Extra mokrý čokoládový koláč (štýl Poke Cake)
  • Tajný trik: Dvojité polievanie – sirupom aj hustou polevou
  • Cena/Chuť: Suroviny za pár eur / Chuť ako z drahej cukrárne
  • Základné info:
    • Čas prípravy: 20 minút
    • Čas pečenia: 20 minút
    • Počet porcií: 9 veľkých kociek
    • Náročnosť: Pre začiatočníkov
    • Kalórie: cca 420 kcal/porcia

Potrebujeme

Cesto:

  • 240 g horúceho mlieka
  • 110 g rastlinného oleja
  • 30 g nesladeného kakaového prášku (do mlieka)
  • 3 veľké vajcia (izbovej teploty)
  • 150 g hnedého alebo bieleho cukru
  • 180 g hladkej múky (preosiatej)
  • 8 g prášku do pečiva (cca 2 ČL)
  • Štipka soli
  • Maslo na vymastenie formy

Mliečny sirup (na poliate):

  • 240 g mlieka
  • 25 g kryštálového cukru
  • 6 g nesladeného kakaového prášku

Luxusná poleva:

  • 300 g sladeného kondenzovaného mlieka (Salko)
  • 30 g nesladeného kakaového prášku
  • 14 g kukuričného škrobu (Zlatý klas)
  • 240 g mlieka
  • ½ ČL vanilkového extraktu
  • 100 g horkej čokolády (nasekanej)
  • Voliteľné: čokoládová ryža alebo hobliny na ozdobu

Postup prípravy

  1. Príprava kakaového základu: Do misky nalejte 240 g horúceho mlieka, pridajte olej a 30 g kakaa. Dôkladne premiešajte metličkou, kým sa kakao nerozpustí a hrudky nezmiznú. Dôležité: Odložte bokom na pár minút, aby zmes mierne vychladla (aby sa vajcia v ďalšom kroku nezrazili).
  2. Vyšľahanie vajec: Vo veľkej miske rozšľahajte vajcia s cukrom, kým sa zmes pekne nespojí. Následne prilejte vlažnú kakaovú zmes a znova premiešajte do hladka.
  3. Suché ingrediencie: Do tekutej zmesi preosejte múku, prášok do pečiva a štipku soli. Jemne vymiešajte metličkou, len kým sa múka nestratí v ceste. Nepremiešajte to!
  4. Pečenie: Rúru predhrejte na 180 °C. Formu s rozmermi 23×23 cm (alebo 25×25 cm) vymastite maslom a vylejte do nej cesto. Pečte 18 až 20 minút. Urobte test špáradlom – po zapichnutí do stredu musí vyjsť čisté.
  5. Príprava sirupu: Kým sa koláč pečie, v hrnci zmiešajte 240 g mlieka, 25 g cukru a 6 g kakaa. Varte na strednom ohni za stáleho miešania, kým zmes nezačne vrieť.
  6. Polievanie: Upečený, ešte horúci koláč husto popichajte vidličkou po celom povrchu. Pomaly a rovnomerne ho polejte horúcim sirupom. Nechajte koláč odpočívať pri izbovej teplote, aby “vypil” všetku tekutinu.
  7. Príprava polevy: Do hrnca (ešte nezapínajte sporák) dajte kondenzované mlieko, 30 g kakaa a kukuričný škrob. Vymiešajte na pastu. Pridajte trochu mlieka, rozmiešajte do hladka a prilejte zvyšok mlieka.
  8. Varenie polevy: Zapnite stredný plameň a varte za stáleho miešania, kým krém nezhustne a nezačne bublať (konzistencia ako riedky puding). Odstavte.
  9. Finále: Do horúcej polevy vmiešajte vanilku a nasekanú čokoládu. Miešajte, kým nevznikne lesklý, hladký krém. Nalejte ho na koláč, rozotrite a posypte čokoládovou ryžou.

Videorecept


Tipy na záver

  1. Trpezlivosť pri ceste: Kakaovú zmes s mliekom nechajte naozaj chvíľu postáť. Ak by ste ju naliali vriacu do vajec, urobili by ste si sladkú praženicu. Musí byť teplá, nie vriaca.
  2. Ako ho jesť: Tento koláč je najlepší teplý, keď je poleva tekutá. Ak vám ostane na druhý deň, dajte kúsok na 20 sekúnd do mikrovlnky – bude chutiť ako práve upečený.

Variácie

  • Kávová verzia: Do horúceho mlieka v prvom kroku pridajte lyžičku instantnej kávy. Zvýrazní to chuť čokolády.
  • Orieškový twist: Namiesto čokoládovej ryže posypte vrch opraženými lieskovcami alebo mandľovými lupienkami.

Časté otázky (FAQ)

Môžem namiesto oleja použiť maslo? V tomto konkrétnom recepte odporúčame zostať pri oleji. Práve olej (na rozdiel od masla, ktoré v chlade tuhne) zabezpečí, že koláč ostane extrémne vláčny a mäkký aj po vytiahnutí z chladničky.

Prečo musím koláč polievať, keď je horúci? Teplo otvára “póry” v ceste. Ak nalejete horúci sirup na horúci koláč, tekutina sa vpije hlboko dovnútra a nespraví vám na vrchu len mokrú mláku, ale rovnomerne zvlhčí celé cesto.


Koláč podávajte ideálne ešte teplý, kým je čokoláda tekutá. Ak ho neskonzumujete hneď (čomu neveríme), v chladničke vydrží 3 dni.

Recept od Baking Cherry pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty