Tento lacný a luxusný čokoládový koláč je dôkazom, že na dokonalý dezert nepotrebujete drahé maslo ani špeciálne pomôcky. Je taký šťavnatý a jemný, že sa doslova topí na jazyku. Pripravte si servítky, tento lacný a luxusný čokoládový koláč je silno návykový!
Čakáte návštevu alebo máte len chuť na niečo hriešne dobré k nedeľnej káve? Tento recept je absolútna záchrana. Vďaka špeciálnej horúcej zálievke ostane vláčny aj na tretí deň v chladničke (ak dovtedy vydrží). Máte už nahriatu rúru?
Rýchly prehľad
- Čo to je: Extra mokrý čokoládový koláč (štýl Poke Cake)
- Tajný trik: Dvojité polievanie – sirupom aj hustou polevou
- Cena/Chuť: Suroviny za pár eur / Chuť ako z drahej cukrárne
- Základné info:
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: 20 minút
- Počet porcií: 9 veľkých kociek
- Náročnosť: Pre začiatočníkov
- Kalórie: cca 420 kcal/porcia
Potrebujeme
Cesto:
- 240 g horúceho mlieka
- 110 g rastlinného oleja
- 30 g nesladeného kakaového prášku (do mlieka)
- 3 veľké vajcia (izbovej teploty)
- 150 g hnedého alebo bieleho cukru
- 180 g hladkej múky (preosiatej)
- 8 g prášku do pečiva (cca 2 ČL)
- Štipka soli
- Maslo na vymastenie formy
Mliečny sirup (na poliate):
- 240 g mlieka
- 25 g kryštálového cukru
- 6 g nesladeného kakaového prášku
Luxusná poleva:
- 300 g sladeného kondenzovaného mlieka (Salko)
- 30 g nesladeného kakaového prášku
- 14 g kukuričného škrobu (Zlatý klas)
- 240 g mlieka
- ½ ČL vanilkového extraktu
- 100 g horkej čokolády (nasekanej)
- Voliteľné: čokoládová ryža alebo hobliny na ozdobu
Postup prípravy
- Príprava kakaového základu: Do misky nalejte 240 g horúceho mlieka, pridajte olej a 30 g kakaa. Dôkladne premiešajte metličkou, kým sa kakao nerozpustí a hrudky nezmiznú. Dôležité: Odložte bokom na pár minút, aby zmes mierne vychladla (aby sa vajcia v ďalšom kroku nezrazili).
- Vyšľahanie vajec: Vo veľkej miske rozšľahajte vajcia s cukrom, kým sa zmes pekne nespojí. Následne prilejte vlažnú kakaovú zmes a znova premiešajte do hladka.
- Suché ingrediencie: Do tekutej zmesi preosejte múku, prášok do pečiva a štipku soli. Jemne vymiešajte metličkou, len kým sa múka nestratí v ceste. Nepremiešajte to!
- Pečenie: Rúru predhrejte na 180 °C. Formu s rozmermi 23×23 cm (alebo 25×25 cm) vymastite maslom a vylejte do nej cesto. Pečte 18 až 20 minút. Urobte test špáradlom – po zapichnutí do stredu musí vyjsť čisté.
- Príprava sirupu: Kým sa koláč pečie, v hrnci zmiešajte 240 g mlieka, 25 g cukru a 6 g kakaa. Varte na strednom ohni za stáleho miešania, kým zmes nezačne vrieť.
- Polievanie: Upečený, ešte horúci koláč husto popichajte vidličkou po celom povrchu. Pomaly a rovnomerne ho polejte horúcim sirupom. Nechajte koláč odpočívať pri izbovej teplote, aby “vypil” všetku tekutinu.
- Príprava polevy: Do hrnca (ešte nezapínajte sporák) dajte kondenzované mlieko, 30 g kakaa a kukuričný škrob. Vymiešajte na pastu. Pridajte trochu mlieka, rozmiešajte do hladka a prilejte zvyšok mlieka.
- Varenie polevy: Zapnite stredný plameň a varte za stáleho miešania, kým krém nezhustne a nezačne bublať (konzistencia ako riedky puding). Odstavte.
- Finále: Do horúcej polevy vmiešajte vanilku a nasekanú čokoládu. Miešajte, kým nevznikne lesklý, hladký krém. Nalejte ho na koláč, rozotrite a posypte čokoládovou ryžou.
Videorecept
Tipy na záver
- Trpezlivosť pri ceste: Kakaovú zmes s mliekom nechajte naozaj chvíľu postáť. Ak by ste ju naliali vriacu do vajec, urobili by ste si sladkú praženicu. Musí byť teplá, nie vriaca.
- Ako ho jesť: Tento koláč je najlepší teplý, keď je poleva tekutá. Ak vám ostane na druhý deň, dajte kúsok na 20 sekúnd do mikrovlnky – bude chutiť ako práve upečený.
Variácie
- Kávová verzia: Do horúceho mlieka v prvom kroku pridajte lyžičku instantnej kávy. Zvýrazní to chuť čokolády.
- Orieškový twist: Namiesto čokoládovej ryže posypte vrch opraženými lieskovcami alebo mandľovými lupienkami.
Časté otázky (FAQ)
Môžem namiesto oleja použiť maslo? V tomto konkrétnom recepte odporúčame zostať pri oleji. Práve olej (na rozdiel od masla, ktoré v chlade tuhne) zabezpečí, že koláč ostane extrémne vláčny a mäkký aj po vytiahnutí z chladničky.
Prečo musím koláč polievať, keď je horúci? Teplo otvára “póry” v ceste. Ak nalejete horúci sirup na horúci koláč, tekutina sa vpije hlboko dovnútra a nespraví vám na vrchu len mokrú mláku, ale rovnomerne zvlhčí celé cesto.
Koláč podávajte ideálne ešte teplý, kým je čokoláda tekutá. Ak ho neskonzumujete hneď (čomu neveríme), v chladničke vydrží 3 dni.
Recept od Baking Cherry pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Tento recept si uložte na Vianoce: Luxusná kávová torta s mascarpone – lepšiu ste nejedli!
- Jednoducho nastrúhajte 3 zemiaky a 2 cukety. Recept na lahodné cuketové zemiaky. Lacná a jednoduchá večera!
- Nájdete doma syr, 3 vajcia a trochu múky? Pripravte si toto rýchle SYROVÉ PEČIVO!
- IBA ZEMIAKY A VAJCIA a famózna večera je za pár minút na stole. Výborný recept, ktorý robím vždy, keď nestíham!
- Najlepšie čokoládové rezy, aké som kedy piekla. Sú ako z luxusnej viedenskej cukrárne.
