Tento lacný a luxusný čokoládový koláč je dôkazom, že na dokonalý dezert nepotrebujete drahé maslo ani špeciálne pomôcky. Je taký šťavnatý a jemný, že sa doslova topí na jazyku. Pripravte si servítky, tento lacný a luxusný čokoládový koláč je silno návykový!
čokoládová ryža alebo hobliny na ozdobu(voliteľné)
Pokyny
1. Príprava kakaového základu: Do misky nalejte 240 g horúceho mlieka, pridajte olej a 30 g kakaa. Dôkladne premiešajte metličkou, kým sa kakao nerozpustí a hrudky nezmiznú. Dôležité: Odložte bokom na pár minút, aby zmes mierne vychladla (aby sa vajcia v ďalšom kroku nezrazili).
2. Vyšľahanie vajec: Vo veľkej miske rozšľahajte vajcia s cukrom, kým sa zmes pekne nespojí. Následne prilejte vlažnú kakaovú zmes a znova premiešajte do hladka.
3. Suché ingrediencie: Do tekutej zmesi preosejte múku, prášok do pečiva a štipku soli. Jemne vymiešajte metličkou, len kým sa múka nestratí v ceste. Nepremiešajte to!
4. Pečenie: Rúru predhrejte na 180 °C. Formu s rozmermi 23x23 cm (alebo 25x25 cm) vymastite maslom a vylejte do nej cesto. Pečte 18 až 20 minút. Urobte test špáradlom – po zapichnutí do stredu musí vyjsť čisté.
5. Príprava sirupu: Kým sa koláč pečie, v hrnci zmiešajte 240 g mlieka, 25 g cukru a 6 g kakaa. Varte na strednom ohni za stáleho miešania, kým zmes nezačne vrieť.
6. Polievanie: Upečený, ešte horúci koláč husto popichajte vidličkou po celom povrchu. Pomaly a rovnomerne ho polejte horúcim sirupom. Nechajte koláč odpočívať pri izbovej teplote, aby "vypil" všetku tekutinu.
7. Príprava polevy: Do hrnca (ešte nezapínajte sporák) dajte kondenzované mlieko, 30 g kakaa a kukuričný škrob. Vymiešajte na pastu. Pridajte trochu mlieka, rozmiešajte do hladka a prilejte zvyšok mlieka.
8. Varenie polevy: Zapnite stredný plameň a varte za stáleho miešania, kým krém nezhustne a nezačne bublať (konzistencia ako riedky puding). Odstavte.
9. Finále: Do horúcej polevy vmiešajte vanilku a nasekanú čokoládu. Miešajte, kým nevznikne lesklý, hladký krém. Nalejte ho na koláč, rozotrite a posypte čokoládovou ryžou.
Poznámky
1. Trpezlivosť pri ceste: Kakaovú zmes s mliekom nechajte naozaj chvíľu postáť. Ak by ste ju naliali vriacu do vajec, urobili by ste si sladkú praženicu. Musí byť teplá, nie vriaca.2. Ako ho jesť: Tento koláč je najlepší teplý, keď je poleva tekutá. Ak vám ostane na druhý deň, dajte kúsok na 20 sekúnd do mikrovlnky – bude chutiť ako práve upečený.Variácie: Skúste do mlieka pridať lyžičku instantnej kávy pre výraznejšiu chuť alebo posypte vrch opraženými orieškami.