Publikované: 7. októbra 2025, 08:30
Sú zákusky, ktoré sú dobré, a potom sú zákusky, ktoré sú ako sen. A presne taký je tento. Sú to tie najlepšie, najjemnejšie a najčokoládovejšie rezy, aké sa mi kedy podarili. Majú dokonale vláčny kakaový korpus, božský a bohatý maslový krém a sviežu marhuľovú bodku na vrchu. Tento zákusok si vyžaduje trochu viac času a lásky, no výsledok chutí naozaj ako z tej najlepšej viedenskej cukrárne a na každej oslave zožne obrovský úspech.
Základné informácie
- Čas prípravy: 45 minút (+ chladenie)
- Čas varenia/pečenia: 50 minút
- Počet porcií: 1 plech (cca 24 rezov)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 490 kcal/rez
- Trend: Slávnostné pečenie
Potrebujeme
Na kakaový korpus
- 6 ks vajec
- 270 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (16 g)
- 150 ml vlažného mlieka
- 150 g masla (rozpusteného, vychladnutého)
- 330 g polohrubej múky
- 60 g kakaa
- 15 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
- štipka soli
Kakaový maslový krém
- 400 g masla (zmäknutého, izbovej teploty)
- 240 g sladeného kondenzovaného mlieka (Salka)
- 3 ks žĺtkov
- 50 ml vody
- 20 g kakaa
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- voliteľné: pár kvapiek rumovej arómy
Na dokončenie
- 1 PL sladeného kondenzovaného mlieka + 150 ml vody (na navlhčenie)
- 300 g marhuľového džemu
Postup prípravy
Príprava a pečenie kakaového korpusu
- Rúru si predhrejte na 175 °C. Hlbší plech (s rozmermi cca 25×35 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- V jednej miske zmiešajte a preosejte múku, kakao a kypriaci prášok.
- Oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľahajte s vanilkovým cukrom a polovicou kryštálového cukru (135 g) do hustej, svetlej peny. Postupne zašľahajte vlažné mlieko a rozpustené maslo.
- V druhej, dokonale čistej mise, vyšľahajte z bielkov a štipky soli tuhý sneh. Keď je takmer hotový, postupne doň zašľahajte zvyšný cukor (135 g).
- Do žĺtkovej zmesi striedavo a zľahka stierkou vmiešavajte sneh a preosiatu múčnu zmes.
- Hotové, nadýchané cesto vylejte na plech a pečte 45–50 minút. Otestujte prepečenosť špajdľou. Korpus nechajte na mriežke úplne vychladnúť.
Kakaový krém
- Kým korpus chladne, pripravte si základ krému. V malej miske metličkou rozmiešajte žĺtky s vodou a vanilkovým cukrom.
- V menšom hrnci začnite na miernom ohni zohrievať kondenzované mlieko. Keď je teplé (nevarí sa), za stáleho miešania doň vlejte žĺtkovú zmes a za neustáleho miešania varte 2-3 minúty, kým zmes nezhustne.
- Hotový krémový základ prepasírujte cez jemné sitko do misky, prikryte ho potravinárskou fóliou priamo na povrchu (aby sa nevytvorila kožka) a nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
- Vo veľkej mise vyšľahajte zmäknuté maslo do bledej a nadýchanej peny. Maslo aj pudingový základ musia mať pred spojením rovnakú izbovú teplotu!
- Do vyšľahaného masla postupne, po jednej polievkovej lyžici, zašľahávajte vychladnutý krémový základ, preosiate kakao a rumovú arómu, až kým nevznikne hladký a jednotný krém.
Vrstvenie a dokončenie
- Z úplne vychladnutého korpusu pozdĺžne zrežte tenkú vrchnú “čiapočku”, aby ste povrch zarovnali. Túto odrezanú časť v rukách rozdrobte na omrvinky a odložte bokom.
- Zvyšný korpus prerežte dlhým nožom na dva rovnaké pláty.
- V miske zmiešajte 1 PL kondenzovaného mlieka so 150 ml studenej vody na sirup. Týmto sirupom zľahka pokvapkajte spodný plát korpusu.
- Natrite naň polovicu pripraveného kakaového krému. Prikryte druhým plátom korpusu, ktorý tiež zľahka pokvapkáte sirupom.
- Na druhý plát natrite zvyšok krému.
- Na vrchnú vrstvu krému natrite marhuľový džem (pre lepšiu roztierateľnosť ho môžete na 30 sekúnd zohriať v mikrovlnke).
- Boky celého zákusku úhľadne obsypte pripravenými omrvinkami z odrezaného korpusu.
- Hotový zákusok dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 3 hodiny, ideálne však na celú noc.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na dokonalý krém, ktorý sa nikdy nezrazí? Celé tajomstvo spočíva v teplote. Zmäknuté maslo aj varený krémový základ musia mať pred spoločným šľahaním úplne rovnakú izbovú teplotu. Nikdy nepridávajte studený krém priamo z chladničky do masla, alebo naopak. Jednoducho nechajte obe suroviny postáť niekoľko hodín na kuchynskej linke.
- Vláčny korpus vďaka sirupu. Nevynechávajte pokvapkanie korpusov sirupom. Aj keď sa vám zdá korpus mäkký, táto extra vlhkosť ho udrží dokonale šťavnatým aj po niekoľkých dňoch v chladničke a zvýrazní jeho chuť.
Jednoduché variácie
- S čokoládovou polevou: Ak nie ste fanúšikom džemu na vrchu, môžete ho vynechať a celý zákusok poliať kvalitnou čokoládovou polevou alebo ganache (pripravíte ju rozpustením 100 g horkej čokolády v 100 ml horúcej smotany na šľahanie).
- S iným džemom: Namiesto marhuľového džemu môžete použiť aj iný kyselkavý džem, ktorý máte radi, napríklad ríbezľový alebo pomarančovú marmeládu. Vytvorí skvelý kontrast k sladkému čokoládovému krému.
Výsledkom je slávnostný a elegantný zákusok, ktorý je síce o niečo pracnejší, no výsledná chuť a obdiv hostí stoja za každú minútu. Krájajte ho dobre vychladený ostrým nožom namočeným v horúcej vode.
Recept je inšpirovaný verziou od Торты и Кулинария Cakes, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
