Search

Najlepšie čokoládové rezy, aké som kedy piekla. Sú ako z luxusnej viedenskej cukrárne.

Čokoládové rezy s kakaovým krémom
Čokoládové rezy s kakaovým krémom

Obsah receptu

Publikované: 7. októbra 2025, 08:30

Sú zákusky, ktoré sú dobré, a potom sú zákusky, ktoré sú ako sen. A presne taký je tento. Sú to tie najlepšie, najjemnejšie a najčokoládovejšie rezy, aké sa mi kedy podarili. Majú dokonale vláčny kakaový korpus, božský a bohatý maslový krém a sviežu marhuľovú bodku na vrchu. Tento zákusok si vyžaduje trochu viac času a lásky, no výsledok chutí naozaj ako z tej najlepšej viedenskej cukrárne a na každej oslave zožne obrovský úspech.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 45 minút (+ chladenie)
  • Čas varenia/pečenia: 50 minút
  • Počet porcií: 1 plech (cca 24 rezov)
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 490 kcal/rez
  • Trend: Slávnostné pečenie

Potrebujeme

Na kakaový korpus

  • 6 ks vajec
  • 270 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (16 g)
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 150 g masla (rozpusteného, vychladnutého)
  • 330 g polohrubej múky
  • 60 g kakaa
  • 15 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
  • štipka soli

Kakaový maslový krém

  • 400 g masla (zmäknutého, izbovej teploty)
  • 240 g sladeného kondenzovaného mlieka (Salka)
  • 3 ks žĺtkov
  • 50 ml vody
  • 20 g kakaa
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • voliteľné: pár kvapiek rumovej arómy

Na dokončenie

  • 1 PL sladeného kondenzovaného mlieka + 150 ml vody (na navlhčenie)
  • 300 g marhuľového džemu

Postup prípravy

Príprava a pečenie kakaového korpusu

  1. Rúru si predhrejte na 175 °C. Hlbší plech (s rozmermi cca 25×35 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. V jednej miske zmiešajte a preosejte múku, kakao a kypriaci prášok.
  3. Oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľahajte s vanilkovým cukrom a polovicou kryštálového cukru (135 g) do hustej, svetlej peny. Postupne zašľahajte vlažné mlieko a rozpustené maslo.
  4. V druhej, dokonale čistej mise, vyšľahajte z bielkov a štipky soli tuhý sneh. Keď je takmer hotový, postupne doň zašľahajte zvyšný cukor (135 g).
  5. Do žĺtkovej zmesi striedavo a zľahka stierkou vmiešavajte sneh a preosiatu múčnu zmes.
  6. Hotové, nadýchané cesto vylejte na plech a pečte 45–50 minút. Otestujte prepečenosť špajdľou. Korpus nechajte na mriežke úplne vychladnúť.

Kakaový krém

  1. Kým korpus chladne, pripravte si základ krému. V malej miske metličkou rozmiešajte žĺtky s vodou a vanilkovým cukrom.
  2. V menšom hrnci začnite na miernom ohni zohrievať kondenzované mlieko. Keď je teplé (nevarí sa), za stáleho miešania doň vlejte žĺtkovú zmes a za neustáleho miešania varte 2-3 minúty, kým zmes nezhustne.
  3. Hotový krémový základ prepasírujte cez jemné sitko do misky, prikryte ho potravinárskou fóliou priamo na povrchu (aby sa nevytvorila kožka) a nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
  4. Vo veľkej mise vyšľahajte zmäknuté maslo do bledej a nadýchanej peny. Maslo aj pudingový základ musia mať pred spojením rovnakú izbovú teplotu!
  5. Do vyšľahaného masla postupne, po jednej polievkovej lyžici, zašľahávajte vychladnutý krémový základ, preosiate kakao a rumovú arómu, až kým nevznikne hladký a jednotný krém.

Vrstvenie a dokončenie

  1. Z úplne vychladnutého korpusu pozdĺžne zrežte tenkú vrchnú “čiapočku”, aby ste povrch zarovnali. Túto odrezanú časť v rukách rozdrobte na omrvinky a odložte bokom.
  2. Zvyšný korpus prerežte dlhým nožom na dva rovnaké pláty.
  3. V miske zmiešajte 1 PL kondenzovaného mlieka so 150 ml studenej vody na sirup. Týmto sirupom zľahka pokvapkajte spodný plát korpusu.
  4. Natrite naň polovicu pripraveného kakaového krému. Prikryte druhým plátom korpusu, ktorý tiež zľahka pokvapkáte sirupom.
  5. Na druhý plát natrite zvyšok krému.
  6. Na vrchnú vrstvu krému natrite marhuľový džem (pre lepšiu roztierateľnosť ho môžete na 30 sekúnd zohriať v mikrovlnke).
  7. Boky celého zákusku úhľadne obsypte pripravenými omrvinkami z odrezaného korpusu.
  8. Hotový zákusok dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 3 hodiny, ideálne však na celú noc.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na dokonalý krém, ktorý sa nikdy nezrazí? Celé tajomstvo spočíva v teplote. Zmäknuté maslo aj varený krémový základ musia mať pred spoločným šľahaním úplne rovnakú izbovú teplotu. Nikdy nepridávajte studený krém priamo z chladničky do masla, alebo naopak. Jednoducho nechajte obe suroviny postáť niekoľko hodín na kuchynskej linke.
  2. Vláčny korpus vďaka sirupu. Nevynechávajte pokvapkanie korpusov sirupom. Aj keď sa vám zdá korpus mäkký, táto extra vlhkosť ho udrží dokonale šťavnatým aj po niekoľkých dňoch v chladničke a zvýrazní jeho chuť.

Jednoduché variácie

  • S čokoládovou polevou: Ak nie ste fanúšikom džemu na vrchu, môžete ho vynechať a celý zákusok poliať kvalitnou čokoládovou polevou alebo ganache (pripravíte ju rozpustením 100 g horkej čokolády v 100 ml horúcej smotany na šľahanie).
  • S iným džemom: Namiesto marhuľového džemu môžete použiť aj iný kyselkavý džem, ktorý máte radi, napríklad ríbezľový alebo pomarančovú marmeládu. Vytvorí skvelý kontrast k sladkému čokoládovému krému.

Výsledkom je slávnostný a elegantný zákusok, ktorý je síce o niečo pracnejší, no výsledná chuť a obdiv hostí stoja za každú minútu. Krájajte ho dobre vychladený ostrým nožom namočeným v horúcej vode.

Recept je inšpirovaný verziou od Торты и Кулинария Cakes, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty