Search

Som rada, že som tento jahodový koláč upiekla takto. Neskutočne chutný, ale aj prekvapivo jednoduchý recept

Jahodový koláč
Jahodový koláč

Obsah receptu

Publikované: 11. júla 2024, 00:00

Jahodový koláč patrí medzi tie najobľúbenejšie dezerty, ktoré si môžeme vychutnať nielen počas leta. Tento recept je prekvapivo jednoduchý a zároveň neskutočne chutný. Pripravila som ho s láskou, aby ste si aj vy mohli vychutnať túto sladkú pochúťku vo svojej kuchyni.

Čerstvé jahody, jemný vanilkový krém a lahodné cestíčko robia z tohto koláča dokonalý dezert na akúkoľvek príležitosť. Postup je jednoduchý a krok za krokom vás prevedie prípravou tejto pochúťky, ktorú si obľúbi celá rodina.

Jahodový koláč

Ingrediencie:

Cesto:

  • 200 ml vlažného mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 100 g cukru
  • 500 g hladkej múky
  • Štipka soli
  • 150 g masla
  • 1 vajce

Plnka:

  • 400 ml mlieka
  • 37 g vanilkového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu
  • 3 lyžice cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 500 – 750 g jahôd, nakrájaných na plátky

Na dokončenie:

  • Práškový cukor na posypanie

Postup prípravy:

Príprava cesta:

  • V malej mise zmiešajte vlažné mlieko s droždím a nechajte pôsobiť niekoľko minút, kým droždie nezačne pracovať.
  • V väčšej mise zmiešajte múku, cukor a soľ. Pridajte maslo, vajce a pripravenú zmes droždím. Miesite, kým nevznikne hladké cesto.
  • Cesto prikryte potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste vykysnúť, optimálne asi 30 až 40 minút.

Príprava vanilkového krému:

  • V hrnci privedieme k varu 400 ml mlieka s cukrom a vanilkovým cukrom.
  • Zmiešajte pudingový prášok s malým množstvom mlieka a pridajte do vriaceho mlieka. Miešajte, kým zmes nezhustne.
  • Krém odstavte z ohňa, prikryte potravinovou fóliou priamo na povrchu krému a nechajte úplne vychladnúť.

Zostavenie koláča:

  • Cesto jemne rozvaľkajte.
  • Na vykysnuté cesto rovnomerne rozložte vychladnutý vanilkový krém.
  • Na krém rozložte rovnomerne nakrájané jahody a cesto zabaľte.
  • Z cesta pomocou noža krájame asi 4-5 cm koláče (pozri video)
  • Necháme ešte 15 minút podkysnúť.

Pečenie:

  • Pečte v predhriatej rúre na 180°C s ventilátorom približne 20 minút, alebo kým cesto nezíska zlatistú farbu.

Finálna úprava:

  • Upečené koláčiky nechajte vychladnúť a pred podávaním ich posypte práškovým cukrom.

Tipy:

  1. Pre ešte výraznejšiu chuť môžete do cesta pridať citrónovú alebo pomarančovú kôru.
  2. Ak nemáte čerstvé jahody, môžete použiť aj mrazené, ale nezabudnite ich pred pridaním dobre odmraziť a osušiť.
  3. Koláč môžete ozdobiť čerstvou mätou alebo posypať mandľami.

Jahodový koláčVideo recept:

Dúfam, že si tento jahodový koláč užijete rovnako ako my. Je to nielen chutný, ale aj krásny dezert, ktorým určite očaríte svojich hostí. Vychutnajte si ho s rodinou a priateľmi, a nezabudnite nám dať vedieť, ako sa vám podaril!

Súvisiace články:

Takto chutil slivkový koláč v 19. storočí – starodávny recept!

Recept od babičky na francúzsky koláč z minerálky ako obláčik: Tento koláčik by som nemenila za nič na svete!

V roku 1894 bol tento nemecký orechový koláč najlepší na svete. Teraz už nikto také koláče nepečie


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty