Slivkový koláč s lahodným krémom: Rozpúšťa sa v ústach! Šťavnatý a jemný!

Slivkový koláč s lahodným krémom
Slivkový koláč s lahodným krémom

Obsah receptu

Slivkový koláč s mascarpone krémom je kombinácia, ktorá vás dostane! Jemné cesto, šťavnaté slivky a lahodný krém sa doslova rozplývajú na jazyku. Tento recept je jednoduchý na prípravu a výsledok stojí za to!

Tento koláč je ideálny pre milovníkov sladkých dezertov. Kombinácia kyslastých sliviek a sladkého mascarpone krému vytvára dokonalú harmóniu chutí. S naším podrobným receptom zvládnete prípravu tohto koláča aj vy!

Slivkový koláč s lahodným krémom

Ingrediencie:

Cesto na koláč:

  • 80 gramov masla (roztopeného na polovicu, aby zostali malé kúsky)
  • 1 vajce
  • 200 gramov gréckeho jogurtu
  • 50 gramov cukru
  • 430 gramov hladkej múky
  • 60 ml mlieka
  • 60 ml oleja
  • 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
  • 2 polievkové lyžice prášku do pečiva

Mascarpone krém:

  • 400 gramov syra mascarpone
  • 4 vajcia
  • 100 gramov cukru
  • Kôra z 1 citróna
  • 50 gramov škrobu podľa vlastného výberu
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 800 gramov sliviek
  • Práškový cukor (na posypanie)

Postup prípravy:

Príprava cesta:

  • Zmiešajte múku s práškom do pečiva a štipkou soli. Odložte bokom.
  • V miske zmiešajte roztopené maslo, vajce, grécky jogurt, cukor, mlieko, olej a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte ručným šľahačom.
  • Postupne pridávajte zmes múky do mokrých ingrediencií a dobre premiešajte. Výsledné cesto by malo mať konzistenciu podobnú brioškovému cestu a nemalo by sa lepiť na ruky.
  • Hotové cesto odložte bokom.

Mascarpone krém:

  • V miske zmiešajte mascarpone, vajcia a cukor. Šľahajte, kým sa vajcia dobre nezapracujú.
  • Pridajte škrob a citrónovú kôru, premiešajte.
  • V ďalšej miske vyšľahajte smotanu na šľahanie, kým nevznikne ľahká šľahačka. Opatrne pridajte šľahačku do mascarpone krému, premiešajte špachtľou, aby ste nezničili štruktúru krému.

Príprava koláča:

  • Pripravte si veľkú formu na pečenie (približne 20-22 x 25 cm), ktorú vymastíte maslom a vysteliete papierom na pečenie.
  • Cesto rovnomerne rozotrite do formy pomocou prítlačného valčeka.
  • Slivky prekrojte na polovicu a uložte ich na cesto, pričom dužina by mala smerovať nahor.
  • Na slivky rovnomerne nalejte mascarpone krém.
  • Koláč pečte v predhriatej rúre na 170-175°C približne 1 hodinu až 1 hodinu a 15 minút. Ak sa koláč príliš rýchlo pečie, prikryte ho papierom na pečenie alebo hliníkovou fóliou.

Dokončenie:

  • Koláč nechajte úplne vychladnúť a potom ho dajte do chladničky aspoň na 3 hodiny.
  • Pred podávaním môžete koláč posypať práškovým cukrom a nakrájať na jednotlivé kúsky.

Tipy:

  • Použite zrelé, ale pevné slivky, aby si udržali tvar počas pečenia.
  • Ak nemáte mascarpone, môžete ho nahradiť kvalitným tvarohom.
  • Pre ešte intenzívnejšiu chuť pridajte do krému trochu vanilkového extraktu alebo škorice.
  • Koláč nechajte pred podávaním dobre vychladnúť, aby sa chute prepojili a krém stuhol.

Slivkový koláč s lahodným krémom – Video recept:

Slivkový koláč s mascarpone krémom je dezert, ktorý si zamilujete. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok vás ohromí. Vyskúšajte tento recept a potešte svojich blízkych lahodným a šťavnatým koláčom.

Súvisiace články:

Nízkosacharidový slivkový koláč: Zdravý a chutný dezert bez výčitiek!

Takto chutil slivkový koláč v 19. storočí – starodávny recept!

Takto jednoducho pripravovala moja stará mama tradičný slivkový koláč s makom: Jednoduchý a neskutočne chutný!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Un jour Une recette

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty