Chrumkavá, šťavnatá a dokonale vyvážená. Presne taká je domáca sladkokyslá čalamáda, ktorá v sebe ukrýva chuť leta a poctivej práce. Tento recept je skutočným pokladom, ktorý sa dedí z generácie na generáciu a predstavuje ten najlepší spôsob, ako spracovať prebytky zeleniny zo záhrady. Zabudnite na kupované verzie plné konzervantov. S naším jednoduchým postupom si pripravíte tú najlepšiu čalamádu, ktorá sa stane hviezdou vašej špajze a obľúbenou prílohou na vašom stole. Každé sústo vás prenesie do detstva k babičke!
Príprava tejto fantastickej čalamády je prekvapivo jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Základ spočíva v správnom pomere surovín a dôkladnom premiešaní, aby zelenina pustila vlastnú šťavu plnú chuti. Krátka sterilizácia zaistí, že vám tento chrumkavý poklad vydrží až do zimy. Poďte si s nami pripraviť zásoby, ktoré vám bude každý závidieť. Táto čalamáda je skrátka stávka na istotu, ktorá sa vždy podarí.
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas odležania: cca 1 hodina
- Čas varenia (sterilizácia): 20 minút
- Počet porcií: 3 stredne veľké poháre (cca 720 ml)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 800 g bielej kapusty
- 220 g mrkvy (cca 2-3 kusy)
- 200 g cibule (cca 2 stredne veľké kusy)
- 1/2 ks veľkej červenej kapie
- 40 g čerstvého chrenu
- 160 g kryštálového cukru
- 160 ml octu (8 %)
- 80 ml slnečnicového oleja
- 30 g soli
- 2 ČL horčičného semienka (celého)
- čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava zeleniny a nálevu:
- Bielu kapustu umyjeme, zbavíme ju vrchných listov aj hlúbika a nakrájame ju na tenké prúžky. Vložíme ju do veľkej misy. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké polkolieska. Z červenej kapie odstránime semienka a nakrájame ju na prúžky. Oboje pridáme ku kapuste.
- Mrkvu ošúpeme a nastrúhame nahrubo, chren ošúpeme a nastrúhame najemno. Všetko pridáme do misy k ostatnej zelenine.
- Dôležité: K zeleninovej zmesi teraz prisypeme a prilejeme všetky ostatné ingrediencie – cukor, soľ, ocot, olej, horčičné semienka a podľa chuti aj mleté čierne korenie.
- Zmes veľmi dôkladne premiešame, ideálne rukami, aby sa všetky chute prepojili. Misu zakryjeme a necháme pri izbovej teplote odležať približne 1 hodinu. Zelenina počas tejto doby pustí množstvo vlastnej šťavy.
Plnenie a sterilizácia:
- Pripravíme si dokonale čisté, vysterilizované poháre a viečka. Čistota je kľúčová, aby sa čalamáda neskazila.
- Odležanú zeleninovú zmes aj s celou šťavou, ktorú pustila, rovnomerne rozdelíme do pripravených pohárov. Obsah v pohároch poriadne utlačíme, aby bola zelenina ponorená vo vlastnej šťave a aby vnútri zostalo čo najmenej vzduchu.
- Poháre pevne uzavrieme sterilizovanými viečkami a vložíme ich do veľkého hrnca. Dno hrnca je dobré vystlať starou utierkou, aby poháre pri varení nebúchali o dno. Poháre ukladáme tak, aby sa vzájomne nedotýkali.
- Zalejeme ich horúcou vodou tak, aby siahala približne do troch štvrtín výšky pohárov. Privedieme do varu a na miernom ohni sterilizujeme po dobu 20 minút.
- Po uplynutí času hrniec odstavíme, poháre opatrne vyberieme a necháme ich voľne vychladnúť na kuchynskej linke, ideálne otočené hore dnom na utierke. Vychladnutú čalamádu skladujeme na tmavom a chladnom mieste. Po otvorení ju uchovávame v chladničke.
Videorecept
Tipy
- Túto čalamádu podávam nielen ako fantastickú prílohu k pečenému mäsu, fašírkam či rezňom, ale aj ako samostatný svieži šalát alebo doplnok k obloženým chlebíčkom.
- Pre ešte pestrejšiu chuť a farbu rada pridávam aj kúsok zelenej papriky alebo menšiu, najemno nastrúhanú cuketu.
- Ak máte radi pikantnejšie chute, nebojte sa do zmesi pridať polovicu nadrobno nasekanej čili papričky alebo štipku sušeného čili.
- Šťavu, ktorá sa pri odležaní vytvorí, určite nevylievajte! Je nositeľom hlavnej chuti. Zeleninu v pohároch ňou treba poriadne zaliať až po okraj.
Veríme, že s týmto receptom si pripravíte tú najlepšiu domácu čalamádu, ktorá vám bude robiť radosť počas celého roka. Je to skvelý spôsob, ako si uchovať kúsok leta v pohári a obohatiť svoj jedálniček o poctivú domácu prílohu.
Recept je inšpirovaný verziou od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.