Máte chuť na niečo ľahké, zdravé a plné chuti? Tento rýchly karfiol na španielsky spôsob si zamilujete! Vďaka kombinácii cesnaku, údenej papriky a olivového oleja premeníte obyčajný karfiol na fantastickú večeru alebo prílohu. A to všetko za pár minút!
Celé kúzlo spočíva v krátkom predvarení, vďaka ktorému zostane karfiol príjemne chrumkavý, a následnom opečení s aromatickým korením. Je to naozaj bleskovka!
Ako sa robí rýchly karfiol na španielsky spôsob?
Karfiolové ružičky krátko (2 minúty) povarte v osolenej vode a dôkladne sceďte. Na olivovom oleji orestujte cesnak s údenou paprikou, pridajte scedený karfiol a 1-2 minúty opekajte. Dochuťte a podávajte.
Základné informácie
- Čas prípravy: 5 minút
- Čas varenia: 10 minút
- Počet porcií: 2 hlavné porcie alebo 4 prílohové
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 250 kcal/hlavná porcia
- Trend: Rýchle jedlo, Vegánske, Fit recept
Potrebujeme
- 1 stredne veľký karfiol (cca 700 g)
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 lyžička mletej údenej papriky
- 1-2 lyžice kvalitného olivového oleja
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej)
Postup prípravy
Príprava
- Karfiol očistite, zbavte listov a hlúbika a rozdeľte ho na menšie ružičky rovnakej veľkosti. Cesnak ošúpte a nakrájajte na tenké plátky.
- Vo väčšom hrnci priveďte do varu osolenú vodu. Vhoďte do nej karfiolové ružičky a varte (blanšírujte) presne 2 minúty.
- Karfiol okamžite sceďte cez sitko a nechajte ho veľmi dobre odkvapkať. Je dôležité, aby bol čo najsuchší.
Dokončenie na panvici
- Na väčšej panvici na strednom plameni rozohrejte olivový olej. Pridajte naň plátky cesnaku a za stáleho miešania ich opekajte asi 1 minútu, kým nezačnú voňať a chytať zlatistú farbu.
- Stiahnite plameň na minimum, pridajte údenú papriku a miešajte asi 10-15 sekúnd. Dávajte pozor, aby paprika nezhorela, inak by zhorkla.
- Ihneď pridajte na panvicu dobre odkvapkaný karfiol. Zvýšte plameň a všetko spolu za občasného miešania opekajte ďalšie 2 minúty, aby sa karfiol prehrial a obalil v aromatickom oleji.
- Na záver dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Hotový karfiol odstavte z tepla, vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať a ihneď podávajte.
Videorecept
Tipy
- Pre pikantnejšiu chuť pridajte spolu s paprikou aj štipku chilli vločiek.
- Skvele chutí podávaný s opečenou bagetkou alebo ako príloha k rybe či grilovanému mäsu.
- Namiesto údenej papriky môžete použiť aj sladkú, chuť bude jemnejšia.
Variácie
- S cícerom: Na konci pridajte do panvice konzervu scedeného cícera pre výdatnejšiu verziu.
- Citrónový nádych: Hotové jedlo pokvapkajte šťavou z čerstvého citróna.
- Pridajte olivy: Spolu s karfiolom vhoďte na panvicu aj hrsť prekrojených čiernych olív.
Tento recept je dôkazom, že aj z obyčajného karfiolu sa dá za pár minút vykúzliť fantastické jedlo. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od KAZAN, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.