Search

Rýchly karfiol na španielsky spôsob – ľahký a plný chuti

rýchly karfiol
rýchly karfiol

Obsah receptu

Publikované: 29. júla 2025, 08:55

Máte chuť na niečo ľahké, zdravé a plné chuti? Tento rýchly karfiol na španielsky spôsob si zamilujete! Vďaka kombinácii cesnaku, údenej papriky a olivového oleja premeníte obyčajný karfiol na fantastickú večeru alebo prílohu. A to všetko za pár minút!

Celé kúzlo spočíva v krátkom predvarení, vďaka ktorému zostane karfiol príjemne chrumkavý, a následnom opečení s aromatickým korením. Je to naozaj bleskovka!

Ako sa robí rýchly karfiol na španielsky spôsob?

Karfiolové ružičky krátko (2 minúty) povarte v osolenej vode a dôkladne sceďte. Na olivovom oleji orestujte cesnak s údenou paprikou, pridajte scedený karfiol a 1-2 minúty opekajte. Dochuťte a podávajte.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 5 minút
  • Čas varenia: 10 minút
  • Počet porcií: 2 hlavné porcie alebo 4 prílohové
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 250 kcal/hlavná porcia
  • Trend: Rýchle jedlo, Vegánske, Fit recept

Potrebujeme

  • 1 stredne veľký karfiol (cca 700 g)
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžička mletej údenej papriky
  • 1-2 lyžice kvalitného olivového oleja
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • soľ
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej)

Postup prípravy

Príprava

  1. Karfiol očistite, zbavte listov a hlúbika a rozdeľte ho na menšie ružičky rovnakej veľkosti. Cesnak ošúpte a nakrájajte na tenké plátky.
  2. Vo väčšom hrnci priveďte do varu osolenú vodu. Vhoďte do nej karfiolové ružičky a varte (blanšírujte) presne 2 minúty.
  3. Karfiol okamžite sceďte cez sitko a nechajte ho veľmi dobre odkvapkať. Je dôležité, aby bol čo najsuchší.

Dokončenie na panvici

  1. Na väčšej panvici na strednom plameni rozohrejte olivový olej. Pridajte naň plátky cesnaku a za stáleho miešania ich opekajte asi 1 minútu, kým nezačnú voňať a chytať zlatistú farbu.
  2. Stiahnite plameň na minimum, pridajte údenú papriku a miešajte asi 10-15 sekúnd. Dávajte pozor, aby paprika nezhorela, inak by zhorkla.
  3. Ihneď pridajte na panvicu dobre odkvapkaný karfiol. Zvýšte plameň a všetko spolu za občasného miešania opekajte ďalšie 2 minúty, aby sa karfiol prehrial a obalil v aromatickom oleji.
  4. Na záver dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  5. Hotový karfiol odstavte z tepla, vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať a ihneď podávajte.

Videorecept

Tipy

  1. Pre pikantnejšiu chuť pridajte spolu s paprikou aj štipku chilli vločiek.
  2. Skvele chutí podávaný s opečenou bagetkou alebo ako príloha k rybe či grilovanému mäsu.
  3. Namiesto údenej papriky môžete použiť aj sladkú, chuť bude jemnejšia.

Variácie

  • S cícerom: Na konci pridajte do panvice konzervu scedeného cícera pre výdatnejšiu verziu.
  • Citrónový nádych: Hotové jedlo pokvapkajte šťavou z čerstvého citróna.
  • Pridajte olivy: Spolu s karfiolom vhoďte na panvicu aj hrsť prekrojených čiernych olív.

Tento recept je dôkazom, že aj z obyčajného karfiolu sa dá za pár minút vykúzliť fantastické jedlo. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od KAZAN, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty