Publikované: 27. marca 2025, 18:19
Hľadáte recept na chutné perníčky, ktoré sú vhodné aj pre alergikov alebo vegánov? Tieto perníčky bez vajec a mlieka sú presne to, čo potrebujete. Sú prekvapivo jemné, vláčne a ich príprava je veľmi jednoduchá.
Aj bez vajec a mliečnych výrobkov si môžete upiecť lahodné domáce pečivo. Tieto rýchle perníčky bez vajec a mlieka môžete ochutiť mätovou esenciou alebo klasickým perníkovým korením. Potrebujete len pár surovín a za chvíľku máte napečené.
- Čas prípravy: 45 minút (+ chladenie, schnutie)
- Čas pečenia: 12-15 minút
- Počet porcií: cca 18 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Cesto:
- 400 g hladkej múky (preosiatej)
- 3 g jedlej sódy (cca 1 zarovnaná ČL)
- 200 g kryštálového cukru
- 100 ml vody
- 50 ml rastlinného oleja (neutrálnej chuti, napr. slnečnicový, repkový)
- 3–5 kvapiek mätovej esencie ALEBO 1-2 ČL perníkového korenia (škorica, zázvor, klinčeky…)
Cukrová poleva:
- 100 g kryštálového cukru
- 50 ml vody
Postup prípravy
Príprava cesta
- Cukrový sirup: Najprv si pripravte základ cesta. V menšom hrnci zmiešajte 200 g kryštálového cukru so 100 ml vody. Položte na sporák a na miernom ohni za stáleho miešania zahrievajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Keď je cukor rozpustený, nechajte sirup krátko (asi 1 minútu) prevariť, aby mierne zhustol. Potom hrniec odstavte z ohňa a nechajte sirup trochu vychladnúť – mal by zostať teplý, ale nie vriaci.
- Ešte teplý (ale už nie horúci) cukrový sirup prelejte do väčšej misy. Pridajte 50 ml rastlinného oleja a zvolenú príchuť: buď 3-5 kvapiek mätovej esencie pre mätové perníčky, alebo 1-2 čajové lyžičky vášho obľúbeného perníkového korenia pre klasickú chuť. Všetko spolu dobre prešľahajte metličkou.
- V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku s jedlou sódou. Približne polovicu tejto múčnej zmesi (cca 200 g) pridajte k teplému sirupu v mise. Najprv vareškou alebo stierkou a neskôr rukami začnite spracovávať cesto.
- Zvyšnú polovicu múčnej zmesi (cca 200 g) preosejte na čistú pracovnú dosku. Vyklopte na ňu čiastočne spracované cesto z misy a pokračujte v miesení rukami. Cesto dôkladne spracovávajte, kým nebude hladké, pružné a prestane sa lepiť na ruky a dosku. V prípade potreby (ak by sa stále veľmi lepilo) pridajte ešte trochu múky.
Tvarovanie a pečenie perníčkov
- Rúru predhrejte na 190 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Z hotového nelepivého cesta odoberajte rukami kúsky s hmotnosťou približne 40 g (môžete si pomôcť kuchynskou váhou pre rovnakú veľkosť). Z každého kúska cesta vytvarujte v dlaniach hladkú guľôčku.
- Guľôčky ukladajte s dostatočnými rozostupmi (aspoň 3-4 cm) na pripravený plech. Každú guľôčku potom dlaňou alebo dnom pohára jemne stlačte, aby ste vytvorili ploskejší okrúhly tvar perníčka s hrúbkou asi 1 až 1,5 cm.
- Plech s pripravenými perníčkami vložte do vyhriatej rúry. Pečte pri 190 °C približne 12 až 15 minút. Perníčky by mali počas pečenia mierne narásť a získať zlatistú farbu na povrchu aj na spodnej strane. Sledujte ich, aby sa neprepiekli a nespálili.
- Upečené perníčky vyberte z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť na kovovej mriežke.
Príprava polevy a glazovanie
- Kým perníčky chladnú, pripravte si cukrovú polevu. Do čistého malého hrnca nasypte 100 g kryštálového cukru a prilejte 50 ml vody.
- Na miernom ohni za stáleho miešania zahrievajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom zvýšte teplotu a sirup priveďte do varu. Varte bez miešania približne 2 až 3 minúty, kým sirup viditeľne nezhustne a nezačnú sa tvoriť väčšie, pomalšie praskajúce bubliny. (Pozor, aby sa sirup nespálil alebo neskaramelizoval).
- Horúcu polevu ihneď odstavte z ohňa. Pripravte si vychladnuté perníčky a kovovú mriežku (môžete pod ňu dať papier na pečenie na zachytávanie kvapiek).
- Perníčky môžete glazovať niekoľkými spôsobmi: buď každý perníček rýchlo namočte (napríklad len vrchnú polovicu) do horúcej polevy a položte na mriežku stiecť, alebo polevu nanášajte štetcom, prípadne môžete vyskúšať hodiť pár perníčkov naraz do misky s trochou horúcej polevy, rýchlo ich premiešať, aby sa obalili, a hneď ich dierovanou lyžicou vybrať na mriežku. Pracujte rýchlo, poleva tuhne.
- Čerstvo nanesená poleva bude priehľadná, ale ako bude chladnúť a schnúť, postupne zbelie a vytvorí charakteristický matný cukrový povrch. Nechajte perníčky na mriežke úplne zaschnúť a stuhnúť polevu, čo môže trvať aj pár hodín v závislosti od hrúbky polevy a vlhkosti vzduchu.
Videorecept
Tipy
- Namiesto mätovej esencie často používam kvalitné perníkové korenie, ktoré si buď kúpim hotové, alebo si namiešam vlastné zo škorice, mletého zázvoru, klinčekov a muškátového orieška. Množstvo korenia si prispôsobujem podľa toho, ako veľmi aromatické perníčky chcem mať.
- Pri spracovaní cesta je dôležité miesiť ho naozaj dôkladne, kým nie je hladké a nelepivé. Ak sa mi zdá, že sa lepí aj po zapracovaní všetkej múky, pridám ešte lyžicu alebo dve, ale opatrne, aby výsledné cesto nebolo príliš tuhé a perníčky neboli tvrdé.
- Glazovanie cukrovou polevou vyžaduje trochu cviku a rýchlosti, pretože horúci cukrový sirup rýchlo chladne a tuhne. Mne sa najviac osvedčilo rýchle premiešanie pár perníčkov naraz v mise s trochou horúcej polevy a ich okamžité vybratie dierovanou lyžicou na mriežku.
- Veľkou výhodou týchto perníčkov je, že sú vďaka absencii vajec a tuku (okrem oleja) mäkké a vláčne takmer okamžite po upečení a vychladnutí. Aby také aj zostali, skladujem ich po úplnom zaschnutí polevy v dobre uzatvorenej plechovej dóze.
Vyskúšajte tieto jednoduché a chutné perníčky bez vajec a mlieka, ktoré sú skvelou alternatívou pre každého.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Jedlo pre každý vkus