Search

Rýchla kuracia polievka s vajcom: Hotová do 20 minút

Rýchla kuracia polievka s vajcom
Rýchla kuracia polievka s vajcom

Obsah receptu

Publikované: 29. augusta 2025, 12:35

Keď sa ochladí alebo potrebujem bleskovú a výživnú večeru, táto polievka je moja prvá voľba. Je to presne ten typ jedla, ktoré zahreje a pohladí na duši. Táto rýchla kuracia polievka je vďaka môjmu vylepšenému postupu na stole naozaj za 20 minút.

Jemne kyslastá chuť vďaka paradajkovému pretlaku a citrónu ju robí zaujímavou a sviežou. Je to skvelá zmena oproti klasickým vývarom. Vyskúšate ju?

Ako pripraviť rýchlu kuraciu polievku s vajcom?

V hrnci krátko orestujte mrkvu. Zalejte vývarom, vložte na kocky nakrájané kuracie mäso a varte domäkka. Polievku jemne zahustite kukuričným škrobom a na záver do nej za stáleho miešania vlejte rozšľahané vajíčko, čím vytvoríte jemné “závarky”.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 5 minút
  • Čas varenia: 15 minút
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 120 kcal/porcia
  • Trend: Rýchla polievka

Potrebujeme

  • 200 g kuracích pŕs
  • 800 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 2 ks stredne veľkej mrkvy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ks vajce
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 1 PL paradajkovej pasty (pretlaku)
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL soli
  • čerstvá pažítka
  • 1 PL oleja alebo masla (na orestovanie)

Postup prípravy

  1. Najprv si všetko pripravte. Mrkvu očistite a nakrájajte na tenké kolieska alebo malé kocky. Kuracie prsia nakrájajte na malé kocky (cca 1×1 cm), uvaria sa tak rýchlejšie.
  2. Vo väčšom hrnci na strednom plameni rozohrejte olej alebo maslo. Pridajte nakrájanú mrkvu a restujte ju 2–3 minúty. Získa tak krajšiu farbu a sladšiu chuť.
  3. K mrkve pridajte kuracie mäso, prelisovaný cesnak a paradajkovú pastu. Krátko premiešajte a zalejte vývarom. Osoľte a prikryté varte na miernom ohni 15 minút, kým mäso a mrkva nezmäknú.
  4. V malej miske alebo pohári rozmiešajte kukuričný škrob s 2-3 lyžicami studenej vody do hladka.
  5. Túto zmes za stáleho miešania vlejte do vriacej polievky. Nechajte prejsť varom asi minútu, kým polievka jemne nezhustne.
  6. V miske si vidličkou rozšľahajte jedno vajíčko.
  7. Teraz príde finále: Polievku odstavte z tepla alebo stíšte na úplné minimum. Tenkým prúdom a za stáleho miešania vidličkou vlejte vajíčko do polievky. Vytvoria sa tak krásne jemné vaječné „slíže“.
  8. Nakoniec vmiešajte citrónovú šťavu a nasekanú čerstvú pažítku. Už nevarte, aby si bylinky zachovali chuť a farbu. Ochutnajte a prípadne dosoľte.

Videorecept

Tipy

  1. Vývar robí rozdiel: Hoci recept funguje aj s vodou, použitím kvalitného kuracieho alebo zeleninového vývaru posuniete chuť polievky na úplne inú úroveň. Je to najjednoduchší trik pre najlepší výsledok.
  2. Dokonalé vaječné “slíže”: Aby sa vám vajíčko v polievke krásne rozptýlilo na jemné nitky a nevytvorilo jednu veľkú praženicu, polievka nesmie prudko vrieť. Ideálne je odstaviť ju z tepla a liať vajíčko pomaly za energického miešania vidličkou.
  3. Ako obmeniť mäso? Ak nemáte čas krájať surové mäso, môžete použiť už uvarené mäso z predošlého dňa. Jednoducho ho natrhajte na kúsky a pridajte do polievky na posledných 5 minút, len aby sa prehrialo.

Variácie

  • S rezancami: Namiesto zahusťovania škrobom a vajíčkom môžete do polievky jednoducho zavariť hrsť tenkých polievkových rezancov.
  • Ázijský nádych: Namiesto citrónovej šťavy použite limetkovú, pridajte pár kvapiek sójovej omáčky a namiesto pažítky nasekaný čerstvý koriander.
  • Pridajte zeleninu: Spolu s mrkvou môžete na začiatku orestovať aj na malé kocky nakrájaný petržlen alebo kaleráb.

Záver

Podávajte horúcu, s kúskom čerstvého pečiva. Je to ľahké a povzbudzujúce jedlo na každý deň.

Tento recept je inšpirovaný od Il Rifugio Perfetto, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty