Keď sa ochladí alebo potrebujem bleskovú a výživnú večeru, táto polievka je moja prvá voľba. Je to presne ten typ jedla, ktoré zahreje a pohladí na duši. Táto rýchla kuracia polievka je vďaka môjmu vylepšenému postupu na stole naozaj za 20 minút.
Jemne kyslastá chuť vďaka paradajkovému pretlaku a citrónu ju robí zaujímavou a sviežou. Je to skvelá zmena oproti klasickým vývarom. Vyskúšate ju?
Ako pripraviť rýchlu kuraciu polievku s vajcom?
V hrnci krátko orestujte mrkvu. Zalejte vývarom, vložte na kocky nakrájané kuracie mäso a varte domäkka. Polievku jemne zahustite kukuričným škrobom a na záver do nej za stáleho miešania vlejte rozšľahané vajíčko, čím vytvoríte jemné “závarky”.
Základné informácie
- Čas prípravy: 5 minút
- Čas varenia: 15 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 120 kcal/porcia
- Trend: Rýchla polievka
Potrebujeme
- 200 g kuracích pŕs
- 800 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru (alebo vody)
- 2 ks stredne veľkej mrkvy
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ks vajce
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1 PL paradajkovej pasty (pretlaku)
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL soli
- čerstvá pažítka
- 1 PL oleja alebo masla (na orestovanie)
Postup prípravy
- Najprv si všetko pripravte. Mrkvu očistite a nakrájajte na tenké kolieska alebo malé kocky. Kuracie prsia nakrájajte na malé kocky (cca 1×1 cm), uvaria sa tak rýchlejšie.
- Vo väčšom hrnci na strednom plameni rozohrejte olej alebo maslo. Pridajte nakrájanú mrkvu a restujte ju 2–3 minúty. Získa tak krajšiu farbu a sladšiu chuť.
- K mrkve pridajte kuracie mäso, prelisovaný cesnak a paradajkovú pastu. Krátko premiešajte a zalejte vývarom. Osoľte a prikryté varte na miernom ohni 15 minút, kým mäso a mrkva nezmäknú.
- V malej miske alebo pohári rozmiešajte kukuričný škrob s 2-3 lyžicami studenej vody do hladka.
- Túto zmes za stáleho miešania vlejte do vriacej polievky. Nechajte prejsť varom asi minútu, kým polievka jemne nezhustne.
- V miske si vidličkou rozšľahajte jedno vajíčko.
- Teraz príde finále: Polievku odstavte z tepla alebo stíšte na úplné minimum. Tenkým prúdom a za stáleho miešania vidličkou vlejte vajíčko do polievky. Vytvoria sa tak krásne jemné vaječné „slíže“.
- Nakoniec vmiešajte citrónovú šťavu a nasekanú čerstvú pažítku. Už nevarte, aby si bylinky zachovali chuť a farbu. Ochutnajte a prípadne dosoľte.
Videorecept
Tipy
- Vývar robí rozdiel: Hoci recept funguje aj s vodou, použitím kvalitného kuracieho alebo zeleninového vývaru posuniete chuť polievky na úplne inú úroveň. Je to najjednoduchší trik pre najlepší výsledok.
- Dokonalé vaječné “slíže”: Aby sa vám vajíčko v polievke krásne rozptýlilo na jemné nitky a nevytvorilo jednu veľkú praženicu, polievka nesmie prudko vrieť. Ideálne je odstaviť ju z tepla a liať vajíčko pomaly za energického miešania vidličkou.
- Ako obmeniť mäso? Ak nemáte čas krájať surové mäso, môžete použiť už uvarené mäso z predošlého dňa. Jednoducho ho natrhajte na kúsky a pridajte do polievky na posledných 5 minút, len aby sa prehrialo.
Variácie
- S rezancami: Namiesto zahusťovania škrobom a vajíčkom môžete do polievky jednoducho zavariť hrsť tenkých polievkových rezancov.
- Ázijský nádych: Namiesto citrónovej šťavy použite limetkovú, pridajte pár kvapiek sójovej omáčky a namiesto pažítky nasekaný čerstvý koriander.
- Pridajte zeleninu: Spolu s mrkvou môžete na začiatku orestovať aj na malé kocky nakrájaný petržlen alebo kaleráb.
Záver
Podávajte horúcu, s kúskom čerstvého pečiva. Je to ľahké a povzbudzujúce jedlo na každý deň.
Tento recept je inšpirovaný od Il Rifugio Perfetto, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.