Tieto vanilkové rezy robím vždy, keď potrebujem bleskový dezert. Sú neuveriteľne jemné. Recept je taký jednoduchý, že naozaj len zmiešate pár surovín. Mám rada ten kontrast vanilky, mandlí a bielej čokolády navrchu. Je to môj záchranný koláč.
Ukážem vám, ako v ceste vytvoriť jednoduchý mramorový efekt. Je to rýchle a vyzerá to skvele. Tento koláč je ideálny, keď šetríte čas. Pečiete s nami?
Ako pripraviť rýchle vanilkové rezy? Zmiešajte suché a mokré suroviny. Polovicu cesta zmiešajte s kakaom a vrstvite do malého plechu. Upečte. Po vychladnutí potrite krémom zo smotanového syra a masla.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia: 35 minút
- Počet porcií: 12 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 340 kcal/porcia
- Trend: Rýchly / Úspora času
Potrebujeme
Cesto
- 290 g hladkej múky
- 150 g kryštálového cukru
- 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 štipka soli
- 240 ml mlieka
- 2 ks vajcia
- 90 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ½ ČL mandľovej esencie
- 1 PL kakaového prášku (preosiateho)
Krém (tenká vrstva)
- 75 g masla (zmäknutého, izbovej teploty)
- 75 g smotanového syra (napr. Philadelphia, Mascarpone, izbovej teploty)
- 120 g práškového cukru (preosiateho)
Zdobenie
- biela čokoláda (nasekaná alebo “kôstky”)
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 170 °C. Pripravte si menší plech (cca 20×30 cm). Vysteľte ho papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešajte suché suroviny. Dajte tam múku, cukor, kypriaci prášok a štipku soli.
- Preosejte ich. Cesto bude jemnejšie.
- V druhej, menšej mise, vyšľahajte mokré suroviny. Rozšľahajte vajcia, mlieko, rozpustené maslo, vanilkový extrakt a mandľovú esenciu.
- Teraz mokré suroviny vlejte k suchým.
- Všetko krátko premiešajte stierkou. Miešajte len kým sa nespoja.
- Cesto rozdeľte na dve polovice.
- Do jednej polovice zamiešajte preosiate kakao.
- Do plechu vylejte najprv svetlé cesto. Naň vylejte tmavé cesto.
- Vidličkou alebo špajdľou môžete jemne prejsť cestom. Vytvoríte tak mramorový vzor.
- Pečte v predhriatej rúre 30–40 minút.
- Skontrolujte prepečenie špajdľou. Musí vyjsť čistá.
- Korpus nechajte na plechu úplne vychladnúť.
- Pripravte krém. Zmäknuté maslo vyšľahajte s preosiatym práškovým cukrom.
- Pridajte smotanový syr (musí mať tiež izbovú teplotu). Šľahajte už len krátko, aby sa krém spojil.
- Krém natrite na vychladnutý korpus.
- Na záver koláč husto posypte nasekanou bielou čokoládou.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na hladký krém? Maslo aj smotanový syr musia mať presne rovnakú izbovú teplotu. Inak sa krém zrazí. Ak sa zrazí, nahrejte misu fénom a krátko prešľahajte.
- Cesto nepremiešajte: Pri “muffinovej metóde” (spájanie suchých a mokrých zmesí) miešajte cesto čo najkratšie. Pár hrudiek múky nevadí. Ak ho premiešate, bude tuhé.
Jednoduché variácie
- Bez mramorovania: Kakao môžete úplne vynechať a upiecť čisto vanilkový korpus.
- Citrónový krém: Namiesto vanilky dajte do cesta citrónovú kôru. Do krému pridajte lyžičku citrónovej šťavy.
Tieto rezy sú dôkazom, že skvelý koláč nemusí byť zložitý. Sú vláčne a rozplývajú sa na jazyku.
Recept vychádza z verzie od Easy Quick Recipes, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.