Search

Recept na vanilkové rezy s bielou čokoládou: Cesto len zmiešate, krém je bleskový

Rýchle vanilkové rezy
Rýchle vanilkové rezy

Obsah receptu

Publikované: 16. septembra 2025, 12:28

Tieto vanilkové rezy robím vždy, keď potrebujem bleskový dezert. Sú neuveriteľne jemné. Recept je taký jednoduchý, že naozaj len zmiešate pár surovín. Mám rada ten kontrast vanilky, mandlí a bielej čokolády navrchu. Je to môj záchranný koláč.

Ukážem vám, ako v ceste vytvoriť jednoduchý mramorový efekt. Je to rýchle a vyzerá to skvele. Tento koláč je ideálny, keď šetríte čas. Pečiete s nami?

Ako pripraviť rýchle vanilkové rezy? Zmiešajte suché a mokré suroviny. Polovicu cesta zmiešajte s kakaom a vrstvite do malého plechu. Upečte. Po vychladnutí potrite krémom zo smotanového syra a masla.


Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas pečenia: 35 minút
  • Počet porcií: 12 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 340 kcal/porcia
  • Trend: Rýchly / Úspora času

Potrebujeme

Cesto

  • 290 g hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 štipka soli
  • 240 ml mlieka
  • 2 ks vajcia
  • 90 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • ½ ČL mandľovej esencie
  • 1 PL kakaového prášku (preosiateho)

Krém (tenká vrstva)

  • 75 g masla (zmäknutého, izbovej teploty)
  • 75 g smotanového syra (napr. Philadelphia, Mascarpone, izbovej teploty)
  • 120 g práškového cukru (preosiateho)

Zdobenie

  • biela čokoláda (nasekaná alebo “kôstky”)

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 170 °C. Pripravte si menší plech (cca 20×30 cm). Vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte suché suroviny. Dajte tam múku, cukor, kypriaci prášok a štipku soli.
  3. Preosejte ich. Cesto bude jemnejšie.
  4. V druhej, menšej mise, vyšľahajte mokré suroviny. Rozšľahajte vajcia, mlieko, rozpustené maslo, vanilkový extrakt a mandľovú esenciu.
  5. Teraz mokré suroviny vlejte k suchým.
  6. Všetko krátko premiešajte stierkou. Miešajte len kým sa nespoja.
  7. Cesto rozdeľte na dve polovice.
  8. Do jednej polovice zamiešajte preosiate kakao.
  9. Do plechu vylejte najprv svetlé cesto. Naň vylejte tmavé cesto.
  10. Vidličkou alebo špajdľou môžete jemne prejsť cestom. Vytvoríte tak mramorový vzor.
  11. Pečte v predhriatej rúre 30–40 minút.
  12. Skontrolujte prepečenie špajdľou. Musí vyjsť čistá.
  13. Korpus nechajte na plechu úplne vychladnúť.
  14. Pripravte krém. Zmäknuté maslo vyšľahajte s preosiatym práškovým cukrom.
  15. Pridajte smotanový syr (musí mať tiež izbovú teplotu). Šľahajte už len krátko, aby sa krém spojil.
  16. Krém natrite na vychladnutý korpus.
  17. Na záver koláč husto posypte nasekanou bielou čokoládou.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na hladký krém? Maslo aj smotanový syr musia mať presne rovnakú izbovú teplotu. Inak sa krém zrazí. Ak sa zrazí, nahrejte misu fénom a krátko prešľahajte.
  2. Cesto nepremiešajte: Pri “muffinovej metóde” (spájanie suchých a mokrých zmesí) miešajte cesto čo najkratšie. Pár hrudiek múky nevadí. Ak ho premiešate, bude tuhé.

Jednoduché variácie

  1. Bez mramorovania: Kakao môžete úplne vynechať a upiecť čisto vanilkový korpus.
  2. Citrónový krém: Namiesto vanilky dajte do cesta citrónovú kôru. Do krému pridajte lyžičku citrónovej šťavy.

Tieto rezy sú dôkazom, že skvelý koláč nemusí byť zložitý. Sú vláčne a rozplývajú sa na jazyku.

Recept vychádza z verzie od Easy Quick Recipes, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty