Tieto vanilkové rezy robím vždy, keď potrebujem bleskový dezert. Sú neuveriteľne jemné. Recept je taký jednoduchý, že naozaj len zmiešate pár surovín. Mám rada ten kontrast vanilky, mandlí a bielej čokolády navrchu. Je to môj záchranný koláč.
1. Rúru predhrejte na 170 °C. Pripravte si menší plech (cca 20x30 cm). Vysteľte ho papierom na pečenie.
2. Vo veľkej mise zmiešajte suché suroviny. Dajte tam múku, cukor, kypriaci prášok a štipku soli.
3. Preosejte ich. Cesto bude jemnejšie.
4. V druhej, menšej mise, vyšľahajte mokré suroviny. Rozšľahajte vajcia, mlieko, rozpustené maslo, vanilkový extrakt a mandľovú esenciu.
5. Teraz mokré suroviny vlejte k suchým.
6. Všetko krátko premiešajte stierkou. Miešajte len kým sa nespoja.
7. Cesto rozdeľte na dve polovice.
8. Do jednej polovice zamiešajte preosiate kakao.
9. Do plechu vylejte najprv svetlé cesto. Naň vylejte tmavé cesto.
10. Vidličkou alebo špajdľou môžete jemne prejsť cestom. Vytvoríte tak mramorový vzor.
11. Pečte v predhriatej rúre 30–40 minút.
12. Skontrolujte prepečenie špajdľou. Musí vyjsť čistá.
13. Korpus nechajte na plechu úplne vychladnúť.
14. Pripravte krém. Zmäknuté maslo vyšľahajte s preosiatym práškovým cukrom.
15. Pridajte smotanový syr (musí mať tiež izbovú teplotu). Šľahajte už len krátko, aby sa krém spojil.
16. Krém natrite na vychladnutý korpus.
17. Na záver koláč husto posypte nasekanou bielou čokoládou.
Poznámky
1. Ako na hladký krém? Maslo aj smotanový syr musia mať presne rovnakú izbovú teplotu. Inak sa krém zrazí. Ak sa zrazí, nahrejte misu fénom a krátko prešľahajte.2. Cesto nepremiešajte: Pri "muffinovej metóde" (spájanie suchých a mokrých zmesí) miešajte cesto čo najkratšie. Pár hrudiek múky nevadí. Ak ho premiešate, bude tuhé.