Hľadáte RECEPT na luxusnú čokoládovú tortu, ktorá je nielen bez múky, ale aj úplne bez pečenia? Potom ste na správnom mieste! Táto božská delikatesa je hotová za chvíľu a jej prípravu zvládnu aj začiatočníci. Predstavte si intenzívnu čokoládovú chuť, zamatovo jemný krém a chrumkavý sušienkový základ – to všetko bez zapnutia rúry. Tento dezert je ideálny, keď chcete ohúriť návštevu alebo si len tak dopriať kúsok sladkého luxusu bez zbytočného stresu a komplikovaných postupov. Jednoducho neodolateľná!
Tajomstvo tejto nepečenej torty spočíva v geniálnej kombinácii rozdrvených čokoládových sušienok s maslom, ktoré tvoria základ aj predelové vrstvy, a bohatého krému zo smotanového syra a lahodnej kávovo-čokoládovej zmesi. Vrstvenie je jednoduché a výsledkom je elegantná torta, ktorá sa po stuhnutí v chladničke krásne krája a ešte lepšie chutí. Pripravte sa na explóziu čokoládovej rozkoše, ktorá si vás podmaní!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas chladenia: minimálne 3-4 hodiny (ideálne cez noc)
- Počet porcií/kusov: 1 torta (z okrúhlej formy priemeru 18-20 cm, zodpovedá cca 8-10 kúskom)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na sušienkový základ a vrstvy:
- 440 g kakaových sušienok (napr. Bebe kakaové, Derby, alebo iné obľúbené)
- 180 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
Čokoládový krém:
- 75 ml plnotučného mlieka
- 50 g sladeného kondenzovaného mlieka
- 7–10 g kvalitnej práškovej instantnej kávy (cca 2-3 ČL)
- 100 g kvalitnej horkej čokolády (s obsahom kakaa aspoň 50-60%, nalámanej na menšie kúsky)
- 500 g čerstvého smotanového syra (typ cream cheese, napr. Philadelphia alebo Mascarpone, izbovej teploty)
Na zdobenie:
- cca 30 g horkej čokolády (na nastrúhanie, môže byť zvyšok z väčšieho balenia alebo extra kúsok)
Postup prípravy
Príprava sušienkovej zmesi:
- Kakaové sušienky (440 g) vložte do kuchynského robota (food processora) a rozmixujte ich na jemný prášok. Ak nemáte robota, môžete sušienky vložiť do pevnejšieho uzatvárateľného vrecka a rozdrviť ich valčekom na cesto.
- Rozdrvené sušienky presypte do väčšej misy a pridajte k nim zmäknuté maslo (180 g) izbovej teploty. Rukami alebo vareškou dôkladne premiešajte a spracujte, kým sa maslo úplne nespojí so sušienkami a nevznikne jednotná, vlhká a drobivá hmota.
Príprava čokoládového krému:
- Pripravte si tortovú formu s odnímateľným dnom (s priemerom približne 18-20 cm) alebo menšiu štvorcovú formu (napr. 18×18 cm). Pre ľahšie vyberanie môžete dno aj boky formy vyložiť papierom na pečenie alebo potravinárskou fóliou.
- Približne jednu tretinu (⅓) pripravenej sušienkovej zmesi rovnomerne utlačte na dno formy. Použite na to dno pohára alebo lyžicu, aby bol povrch čo najhladší a najpevnejší.
- V menšom hrnci zmiešajte plnotučné mlieko (75 ml) s práškovou instantnou kávou (7-10 g). Postavte na mierny plameň a za občasného miešania zahrievajte približne 1 minútu, kým sa káva úplne nerozpustí. Zmes by nemala vrieť.
- Do teplej kávovej zmesi pridajte sladené kondenzované mlieko (50 g), premiešajte a pridajte na menšie kúsky nalámanú horkú čokoládu (100 g). Za stáleho miešania zahrievajte na veľmi miernom ohni (alebo odstavte a miešajte mimo ohňa) ďalšie približne 2 minúty, alebo kým sa čokoláda úplne nerozpustí a nevznikne hladká, lesklá kávovo-čokoládová zmes. Odstavte z tepla a nechajte mierne vychladnúť (aby nebola horúca pri miešaní so syrom). Ak si chcete odložiť čokoládu na zdobenie z tejto dávky, urobte to teraz (cca 1-2 kocky), inak použite extra čokoládu na zdobenie.
- Vo väčšej mise metličkou alebo na nízkych otáčkach elektrickým šľahačom jemne rozmiešajte smotanový syr (500 g) izbovej teploty.
- K smotanovému syru postupne prilievajte pripravenú a mierne vychladnutú kávovo-čokoládovú zmes. Dôkladne, ale jemne premiešajte alebo krátko rozmixujte ponorným mixérom dohladka, kým nevznikne jednotný čokoládový krém.
Vrstvenie a chladenie torty:
- Približne jednu tretinu (⅓) pripraveného čokoládového krému rovnomerne rozotrite na sušienkový korpus vo forme. Povrch uhlaďte.
- Na vrstvu krému opatrne a rovnomerne nasypte druhú tretinu rozmixovanej sušienkovej zmesi. Jemne ju lyžicou alebo pohárom uhlaďte a zľahka utlačte.
- Na túto sušienkovú vrstvu rozotrite ďalšiu tretinu čokoládového krému a opäť uhlaďte.
- Vrstvenie zakončite poslednou tretinou čokoládového krému, ktorú rovnomerne rozotriete po celej ploche torty.
- Na záver povrch torty posypte najemno nastrúhanou horkou čokoládou (cca 30 g, ktorú ste si odložili alebo použite extra).
- Pripravenú čokoládovú tortu bez múky prikryte potravinárskou fóliou (tak, aby sa fólia nedotýkala povrchu krému) a vložte ju do chladničky stuhnúť minimálne na 3-4 hodiny, ideálne však cez noc. Čím dlhšie bude torta chladnúť, tým lepšie stuhne a chute sa krajšie prepoja.
- Pred podávaním opatrne odstráňte bok tortovej formy (a prípadnú fóliu z bokov). Dobre vychladenú tortu krájajte ostrým nožom (ktorý môžete pred každým rezom namočiť do horúcej vody a utrieť) na úhľadné kúsky.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte intenzívnejšiu kávovú arómu v kréme niekedy použijem namiesto práškovej instantnej kávy malé množstvo (cca 30 ml) silného, čerstvo uvareného espressa, ktoré pridám do mlieka spolu s kondenzovaným mliekom a čokoládou.
- Ak chcem mať sušienkový základ a medzivrstvy extra chrumkavé, môžem časť (približne 50 g) kakaových sušienok nahradiť najemno nasekanými a na suchej panvici opraženými vlašskými orechmi alebo lieskovcami.
- Pri vrstvení torty do formy sa mi osvedčilo krém nanášať pomocou cukrárskeho vrecka bez špičky (alebo s veľkou okrúhlou špičkou) – vrstvy sú potom rovnomernejšie, úhľadnejšie a celková práca je o niečo čistejšia.
- Táto luxusná nepečená čokoládová torta je vynikajúca aj vtedy, ak ju pred samotným podávaním ozdobím čerstvým sezónnym ovocím, napríklad malinami, plátkami jahôd alebo čučoriedkami, ktoré dodajú krásny farebný kontrast a sviežu chuť k bohatej čokoláde.
Táto luxusná čokoládová torta bez múky a pečenia je skutočným dôkazom, že aj jednoduché recepty môžu byť absolútne božské. Je hotová za chvíľu a zaručene poteší každého milovníka čokolády. Neváhajte a vyskúšajte tento RECEPT, stane sa vašim tajným tromfom na každú príležitosť!
Recept je inšpirovaný verziou z Gesund und schnell, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.