Hľadáte RECEPT na luxusnú čokoládovú tortu, ktorá je nielen bez múky, ale aj úplne bez pečenia? Potom ste na správnom mieste! Táto božská delikatesa je hotová za chvíľu a jej prípravu zvládnu aj začiatočníci. Predstavte si intenzívnu čokoládovú chuť, zamatovo jemný krém a chrumkavý sušienkový základ – to všetko bez zapnutia rúry. Tento dezert je ideálny, keď chcete ohúriť návštevu alebo si len tak dopriať kúsok sladkého luxusu bez zbytočného stresu a komplikovaných postupov. Jednoducho neodolateľná!
100gkvalitnej horkej čokolády(s obsahom kakaa aspoň 50-60%, nalámanej na menšie kúsky)
500gčerstvého smotanového syra(typ cream cheese, napr. Philadelphia alebo Mascarpone, izbovej teploty)
Na zdobenie:
cca 30ghorkej čokolády(na nastrúhanie)
Pokyny
Príprava sušienkovej zmesi:
1. Kakaové sušienky (440 g) vložte do kuchynského robota (food processora) a rozmixujte ich na jemný prášok. Ak nemáte robota, môžete sušienky vložiť do pevnejšieho uzatvárateľného vrecka a rozdrviť ich valčekom na cesto.
2. Rozdrvené sušienky presypte do väčšej misy a pridajte k nim zmäknuté maslo (180 g) izbovej teploty. Rukami alebo vareškou dôkladne premiešajte a spracujte, kým sa maslo úplne nespojí so sušienkami a nevznikne jednotná, vlhká a drobivá hmota.
Príprava čokoládového krému:
3. Pripravte si tortovú formu s odnímateľným dnom (s priemerom približne 18-20 cm) alebo menšiu štvorcovú formu (napr. 18x18 cm). Pre ľahšie vyberanie môžete dno aj boky formy vyložiť papierom na pečenie alebo potravinárskou fóliou.
4. Približne jednu tretinu (⅓) pripravenej sušienkovej zmesi rovnomerne utlačte na dno formy. Použite na to dno pohára alebo lyžicu, aby bol povrch čo najhladší a najpevnejší.
5. V menšom hrnci zmiešajte plnotučné mlieko (75 ml) s práškovou instantnou kávou (7-10 g). Postavte na mierny plameň a za občasného miešania zahrievajte približne 1 minútu, kým sa káva úplne nerozpustí. Zmes by nemala vrieť.
6. Do teplej kávovej zmesi pridajte sladené kondenzované mlieko (50 g), premiešajte a pridajte na menšie kúsky nalámanú horkú čokoládu (100 g). Za stáleho miešania zahrievajte na veľmi miernom ohni (alebo odstavte a miešajte mimo ohňa) ďalšie približne 2 minúty, alebo kým sa čokoláda úplne nerozpustí a nevznikne hladká, lesklá kávovo-čokoládová zmes. Odstavte z tepla a nechajte mierne vychladnúť.
7. Vo väčšej mise metličkou alebo na nízkych otáčkach elektrickým šľahačom jemne rozmiešajte smotanový syr (500 g) izbovej teploty.
8. K smotanovému syru postupne prilievajte pripravenú a mierne vychladnutú kávovo-čokoládovú zmes. Dôkladne, ale jemne premiešajte alebo krátko rozmixujte ponorným mixérom dohladka, kým nevznikne jednotný čokoládový krém.
Vrstvenie a chladenie torty:
9. Približne jednu tretinu (⅓) pripraveného čokoládového krému rovnomerne rozotrite na sušienkový korpus vo forme. Povrch uhlaďte.
10. Na vrstvu krému opatrne a rovnomerne nasypte druhú tretinu rozmixovanej sušienkovej zmesi. Jemne ju lyžicou alebo pohárom uhlaďte a zľahka utlačte.
11. Na túto sušienkovú vrstvu rozotrite ďalšiu tretinu čokoládového krému a opäť uhlaďte.
12. Vrstvenie zakončite poslednou tretinou čokoládového krému, ktorú rovnomerne rozotriete po celej ploche torty.
13. Na záver povrch torty posypte najemno nastrúhanou horkou čokoládou (cca 30 g).
14. Pripravenú čokoládovú tortu bez múky prikryte potravinárskou fóliou (tak, aby sa fólia nedotýkala povrchu krému) a vložte ju do chladničky stuhnúť minimálne na 3-4 hodiny, ideálne však cez noc. Čím dlhšie bude torta chladnúť, tým lepšie stuhne a chute sa krajšie prepoja.
15. Pred podávaním opatrne odstráňte bok tortovej formy (a prípadnú fóliu z bokov). Dobre vychladenú tortu krájajte ostrým nožom (ktorý môžete pred každým rezom namočiť do horúcej vody a utrieť) na úhľadné kúsky.
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu kávovú arómu v kréme niekedy použijem namiesto práškovej instantnej kávy malé množstvo (cca 30 ml) silného, čerstvo uvareného espressa, ktoré pridám do mlieka spolu s kondenzovaným mliekom a čokoládou.2. Ak chcem mať sušienkový základ a medzivrstvy extra chrumkavé, môžem časť (približne 50 g) kakaových sušienok nahradiť najemno nasekanými a na suchej panvici opraženými vlašskými orechmi alebo lieskovcami.3. Pri vrstvení sa mi osvedčilo krém nanášať pomocou cukrárskeho vrecka bez špičky – vrstvy sú potom rovnomernejšie a práca je čistejšia.4. Táto torta je výborná aj vtedy, ak ju pred podávaním ozdobím čerstvým ovocím, napríklad malinami, jahodami alebo plátkami banánu, ktoré dodajú svieži kontrast k bohatej čokoládovej chuti.