Search

Recept na drobancovú polievku, ako ju varila moja mama: Stačia zemiaky, múka a vajíčko

Drobancová polievka
Drobancová polievka

Obsah receptu

Publikované: 16. septembra 2025, 14:57

Táto drobancová polievka ma sprevádza celým životom. Je to presne ten recept, ktorý dokazuje, že z minima surovín sa dá urobiť maximum chuti. Varila ju moja mama aj babka. Je to lacné, rýchle a neuveriteľne sýte jedlo.

Základom sú domáce “drobance” z tuhého cesta. Cibuľka na bravčovej masti dodá polievke tú správnu, tradičnú chuť. Je to dokonalý low-budget recept. Zaspomínate si s nami?

Ako urobiť drobancovú polievku? Uvarte zemiaky v ochutenej vode. Medzitým si z múky, vajca a vody urobte tuhé cesto. V rukách z neho mrvte drobance. Na masti opečte cibuľu, pridajte ju do polievky spolu s drobancami a povarte 3 minúty.


Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia: 20 minút
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 250 kcal/porcia
  • Trend: Low-budget / Rýchly

Potrebujeme

Polievka

  • 3 ks väčšie zemiaky
  • 1.5 L vody (alebo zeleninového vývaru)
  • 1 ČL vegety alebo soli (podľa chuti)
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 hrsť sušených húb (voliteľné)
  • 1 ks cibuľa
  • 1 PL bravčovej masti (pre tú správnu chuť)
  • 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate

Drobance

  • 150 g hrubej múky
  • 50 g polohrubej múky
  • 1 ks vajce
  • 1/2 ČL soli
  • cca 1–2 PL studenej vody

Postup prípravy

  1. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky a dajte variť do hrnca s vodou.
  2. Pridajte soľ (alebo vegetu), čierne korenie a sušené huby (ak používate).
  3. Varte na miernom ohni asi 15 minút.
  4. Medzitým si pripravte drobance. Do misky dajte oba druhy múky, soľ a vajíčko.
  5. Pridajte lyžicu vody. Rukami začnite spracovávať tuhé, nelepivé cesto.
  6. Cesto musí byť naozaj tvrdé, oveľa tuhšie ako na halušky. Ak treba, pridajte ešte trochu vody.
  7. Teraz z cesta tvarujte drobance. Odoberajte malé kúsky a medzi dlaňami ich mrvte alebo šúľajte na malé guľôčky.
  8. V malej panvici rozohrejte bravčovú masť.
  9. Cibuľu nasekajte nadrobno. Opečte ju na masti dozlatista.
  10. Keď sú zemiaky takmer mäkké, pridajte do polievky opečenú cibuľku aj s masťou.
  11. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
  12. Do vriacej polievky zavarte pripravené drobance.
  13. Dôkladne miešajte, aby sa nezlepili o dno hrnca.
  14. Povarte už len 3–4 minúty. Drobance rýchlo zmäknú.
  15. Polievku dochuťte soľou a korením, ak treba.

2 praktické tipy na záver

  1. Tuhé cesto: Cesto na drobance musí byť oveľa tuhšie ako na halušky. Ak bude mäkké, vo vode sa rozvarí na kašu. Nebojte sa s ním “pobiť”.
  2. Dochutenie na tanieri: Táto polievka sa tradične dochucuje až na tanieri. Niekto si pridá ocot (pre kyslosť), iný zase prileje trochu studeného plnotučného mlieka (pre zjemnenie).

Jednoduché variácie

  1. S oškvarkami: Spolu s cibuľkou môžete do polievky pridať aj lyžicu domácich oškvarkov pre ešte lepšiu chuť.
  2. Strúhance: Ak sa vám nechce mrviť cesto, urobte ho tuhé a nastrúhajte ho na hrubom strúhadle. Vzniknú tak “strúhance”, ktoré sú rovnako chutné.

Je to jedlo z detstva, ktoré zahreje na tele aj na duši. Rýchla, poctivá a sýta polievka za pár centov.

Recept pre Vás pripravila redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty